Hoeveel Fruit mag je Per Dag als je wilt Afvallen

Fruit is Gezond, maar hoeveel fruit mag je eigenlijk per dag?

De kans is groot dat je er inmiddels wel achter bent dat je moeder gelijk had. Hoe graag je ook altijd koekjes wilde eten, fruit eten is gezond. Fruit is een goede bron van allerlei soorten vitamines en mineralen. Er zitten veel vezels in fruit en daarnaast bevat fruit allerlei andere stofjes die goed kunnen zijn voor je gezondheid. Zo zitten sommige soorten fruit barstensvol antioxidanten.

Is Fruit Ongezond?

gezond fruit

Fruit is dan ook echt gezond voor je. Mensen die veel fruit eten hebben volgens het voedingscentrum een lager risico op diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker. De vitaminen en mineralen in fruit hebben zo hun eigen voordelen. Zo leidt vitamine C tot een hogere weerstand. Kalium, bijvoorbeeld aanwezig in bananen, zorgt voor een stabiele bloeddruk.

Voordat je nu naar de supermarkt rent en je hele winkelwagentje vollaadt met alleen maar fruit, lees nog even verder. Je kunt namelijk te veel fruit eten. Wat zijn de problemen als je teveel fruit eet en hoeveel fruit mag je eten?

Veel calorieën

Je kunt je vrij makkelijk verkijken op de hoeveelheid calorieën in fruit. Een banaan: 100 calorieën. Een peer: ook 100 calorieën. Een flinke hand dadels: 150 calorieën. En als klap op de vuurpijl de avocado: 300 calorieën. Er zijn dagen waarop ik al deze soorten fruit eet. Ik heb dan al 650 calorieën te pakken uit iets wat ik eigenlijk alleen maar als tussendoortje eet.

Veel snelle koolhydraten

De meeste soorten fruit bevatten heel veel koolhydraten. In veel gevallen zijn dit suikers die snel door je lichaam verwerkt worden, zoals fructose en glucose. Deze snelle koolhydraten worden door je lichaam omgezet naar vet, tenzij je de energie kunt gebruiken op het moment dat deze vrij komt. Het resultaat van teveel fruit kan dus zijn: meer buikvet.

Overigens zijn niet alle soorten fruit even slecht wat dat betreft. Een avocado heeft relatief veel calorieën, maar dat komt door de grote hoeveelheid onverzadigde vetten. Aardbeien en veel soorten bessen zijn ook goede keuzes. Deze soorten fruit bevatten weinig suiker en veel voedingsvezels. Voedingsvezels zorgen ervoor dat suikers minder snel afgebroken Hoeveel Fruit mag je Per Dag Hoeveel Fruit mag je Per Dag als je wilt Afvallen Blauwe bessen header worden.

Zure bommen

Je eerste gedachte is dat veel soorten fruit zoet zijn, maar niets is minder weer. Fruit is vaak zuur. Dit betekent vooral slecht nieuws voor je tanden. Je tanden zijn erg gevoelig voor de zuren in fruit. Het eten van veel fruit kan daarom leiden tot tanderosie. Als je last hebt van tanderosie slijten je tanden heel snel af waardoor ze pijnlijk en zwakker worden. Tanderosie is helaas onomkeerbaar.

Suikerwater

Vruchtensappen zijn eigenlijk cocktails van al het slechte van fruit. Tijdens de verwerking van het fruit tot vruchtensap gaat een groot deel van de vitamines verloren. Dit heeft te maken met de blootstelling aan zuurstof. Ook worden de vezels uit het fruit gehaald. Tot overmaat van ramp wordt er soms ook nog suiker toegevoegd. Wat overblijft is een vorm van zuur suikerwater. Je krijgt veel snelle koolhydraten binnen, gecombineerd met de zuren uit het fruit.

Hoeveel Fruit mag je Per Dag Hoeveel Fruit mag je Per Dag als je wilt Afvallen Sinaasappel

Maar fruit was toch gezond!?

Ja. Fruit is nog steeds gezond. Het eten van fruit is nog steeds gezond. Alleen het eten van teveel fruit kan slecht voor je zijn. De meeste experts raden daarom aan om niet meer dan 3 tot 5 stuks fruit per dag te eten. Door verschillende soorten fruit te eten kun je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen krijgt. Je vruchtensapje kun je het beste helemaal laten staan.

Fruit is essentieel voor een goede gezondheid en het is natuurlijk hartstikke lekker. Maar geniet met mate. Eet je al veel fruit en wil je gezonder eten? Voeg dan niet nog meer fruit toe aan je dieet, maar kies voor groente, noten of zaden.

Mocht je vragen hebben over dit artikel? Gebruik dan het reactieformulier op deze pagina.

Hoeveel Fruit mag je Per Dag Hoeveel Fruit mag je Per Dag als je wilt Afvallen Drs miriam amstel

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in