Hoor de wind waait…

Gemiddeld laat een mens vijftien winden per dag. Die geurbloempjes inhouden doen we ook allemaal. En dat kunnen we beter niet doen. Het inhouden van winden kan volgens het tijdschrift gezondNU leiden tot uitstulpingen van de darmen en de giftige darmgassen kunnen door opname in de bloedbaan klachten als vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken.

Winden laten doet zeventig procent van de Nederlanders in de nabijheid van de partner, blijkt uitHoor de wind waait… Verbodenwindentelaten x opinieonderzoek van gezondNU. Ruim veertig procent windt in de nabijheid van de kinderen en veertien procent laat winden rustig gaan in de aanwezigheid van vrienden. In het openbaar vervoer gunt twaalf procent van de Nederlanders zijn winden de vrijheid.

Een wind zegt niets over de darmen maar alles over het eetgedrag. Slechts dertig procent van de Nederlanders onderschrijft deze stelling. En toch is het waar. Het eten is het probleem en het gedrag rond het eten. Wie bijvoorbeeld gehaast eet en slecht kauwt, bezorgt zijn darmen overwerk. De winderigheid die daarmee gepaard gaat, veroorzaakt ook klachten als een opgeblazen gevoel en opboeren.

Veertig procent van de Nederlanders geeft aan dat zijn winden ruiken naar rotte eieren. Deze geur wijst op een slechte eiwitvertering als gevolg van een overschot aan dierlijke eiwitten. Darmbacteriën die van eiwitten leven, gaan extra groeien. De darmbacteriën produceren giftige afvalstoffen die een slechte adem, vermoeidheid en hoofdpijn kunnen veroorzaken.

Een zurig ruikende wind is het gevolg van gisting in de darmen. Door een overvloed aan koolhydraten als suikers ontstaat gisting. Ook het eten van fruit na de maaltijd of fruit en rauwkost gecombineerd geven gisting. Bij gisting komen alcoholische verbindingen vrij die belastend kunnen zijn voor de lever.

Ook het geluidsvolume van de wind onthult veel. Een zachte wind duidt op een vetverteringsprobleem. Hard klinkende winden komen voor bij een slechte koolhydraatvertering.

Bijna tachtig procent probeert in de rij voor een kassa de wind in te houden. Zestien procent laat hem stiekem gaan en doet alsof de neus bloedt als iemand het opmerkt. Veertien procent loopt even weg en dertien procent laat de wind zo zachtjes mogelijk ontsnappen. Een ingehouden wind geeft extra druk op de darmwand waardoor afvalstoffen in de bloedbaan kunnen belanden en uiteenlopende klachten kunnen veroorzaken. De druk in de darmen kan zo hoog oplopen dat het darmslijmvlies door de gaatjes in de spierwand naar buiten worden geperst. Er ontstaan dan kleine uitstulpingen in de darmwand, divertikels, waarin zich voedselresten kunnen ophopen die tot ernstige darmontstekingen kunnen leiden.

De helft van alle Nederlanders doet niets om winden te vermijden. Ruim twintig procent mijdt voorafgaand aan bijvoorbeeld een vergadering bekende winden-veroorzakers als uien en bruine bonen. Tien procent mijdt deze voedingsmiddelen constant. Zes procent neemt preventief probiotica tegen winden en vier procent eet zo rustig mogelijk om winden te voorkomen.

bron: gaykrant

4 Reacties

 1. whahaah wát een onderwerp he???

  Ja, zou maar zo kunnen: Kaatje: dat je ze probeert in te houden: niet meer doen dus he??? Niet goed voor buikie!

 2. hahahaha ik most gelijk aan kaatje denken…ja ik laat ze ook wel eens gaan..vooral die heerlijke zachten….

  zal ik jullie eens vertellen over zo’n heerlijk windje..

  mijn zus en ik waren in een supermarkt..ergens in duitsland…ik zeg op gegeven moment tegen mijn zus..wat stinkt het hier..lijkt wel zo’n stinkbommetje…mijn zus…jaaa…wat stinken zeg…

  staan we een rij verder…zegt ze ineens…dat hebbe ikke gedaan..nouw….most zo lachen..dat de mensen ons aan zaten te kijken..hihih..tja en elke keer krijgt ze het weer te horen..

  en ja de dokter heeft het toen ook tegen mij gezegd..toen ik bevallen was..altijd je windjes laten gaan..niet inhouden…want dat is niet goed..hihi..maar ja dat doe je niet zo gauw..als je visite op de kraam hebt..ahhahahaa…je schaamt je dan toch wel eeen beetje..toch???

 3. ik vind het zelf ook onbeschoft , maar als ik ze dan inhou dan krijg ik me toch een buikpijn

  en meiden ik laat ze wel eens vliegen he haha

  en ik heb het zo erg ook allleen maar als ik weg ga , hoe zou dat komen

  omdat ik ze dan toch inhou

 4. Ik geef het niet graag toe: maar nu heeft m’n schoomoeder dan tóch eens gelijk… Ze zei altijd al dat je winden niet moet “ophouden” maar d’r uit met je geluid.

  Toch vind ik het onbeschoft als je het midden in een gezelschap doet… Puh… Maar oke, ik zal ze voortaan niet inhouden maar laten vliegen…

  Goh… en windjes die naar bloemen ruiken dan??? Want dat zegt Snabbeltje altijd: dan heb je je darmflora goed op orde???

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in