ADHD hulp voor volwassenen

Je hebt vast wel eens gehoord over ADHD. Vooral kinderen krijgen regelmatig een ‘ADHD stempel’ maar ook veel volwassenen hebben ADHD. Gelukkig is tegenwoordig steeds meer duidelijk over ADHD en de behandeling van deze ziekte.

Wat is ADHD ?

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, oftewel Aandachts-Tekort-Stoornis met Hyperactiviteit. Zoek je hulp bij ADHD? Dan hebben we hieronder alle contact gegevens voor hulp instanties voor ADHD voor volwassenen en kinderen voor je op een rijtje gezet

Medische hulp bij ADHD

Hiervoor moet je in eerste instantie bij een arts zijn, al is er niet altijd even veel deskundigheid bij artsen ten aanzien van ADHD. De huisarts als eerste, daarna de de kinderpsychiater, of desnoods de kinderarts, kinderneuroloog, of kinderneuropsycholoog. Voor volwassenen is een ter zake deskundige volwassenenpsychiater nu nog de meest aangewezene. Hiernaast zijn er ook nog andere deskundigen.

Andere deskundigen op het gebied van ADHD

Naast de artsen is er een groeiende groep van orthopedagogen en psychologen die deskundig zijn. Ook binnen bijv. de sociaal-psychiatrische verpleegkunde raakt men meer geïnteresseerd in ADHD bij volwassenen. ADHD bij kinderen was bij hen natuurlijk al langer bekend. Verder zijn er ervaringsdeskundigen die via bijvoorbeeld Balans, Impuls (voorheen ADHesie) en de ADHD stichting voorlichting geven, zowel aan ouders en volwassenen als aan docenten en hulpverleners.

ADHD bij kinderen

Deskundige kinderpsychiaters zijn wel te vinden, zij zijn immers gemiddeld 25 tot 30 % van hun tijd met ADHD bezig. Wel zijn er voor hen vaak wachtlijsten, die helaas ook erg lang kunnen zijn. Hiernaast zijn steeds meer kinderartsen deskundig op het gebied van ADHD. De Landelijke Vereniging Balans kan u verder helpen met namen en adressen in je omgeving (of eventueel daarbuiten).

ADHD bij volwassenen

In het geval van ADHD bij volwassenen ligt het nog wat moeiljker. Veel mensen herkennen zichzelf eindelijk in wat ze over ADHD lezen of horen. Daarom melden veel volwassenen zich bij de hulpverlening met de vraag of ADHD de verklaring zou kunnen zijn voor hun problemen. Tot nu toe was ADHD bij volwassenen een vrijwel onbekende stoornis, bij de volwassenen zelf, maar ook bij de hulpverleners. ADHD zorgt bij misschien wel 1 % van de volwassenen in Nederland voor aanzienlijke problemen. (Ter vergelijking: dit aantal is te vergelijken met het aantal volwassenen met epilepsie en schizofrenie.)

Boeken over ADHD

ADHD?! Wat nu?
ADHD?! Wat nu?
Goede, B. & Sonja van ’t Hof

Over medicatie voor volwassenen met ADHD + DVD / druk 2
Over medicatie voor volwassenen met ADHD + DVD / druk 2
J.J.S. Kooij

Oudergids ADHD
Oudergids ADHD
M.L. Kutscher

De gave van ADHD
De gave van ADHD
Honos – Webb, L. & Honos-Webb, L.

Alle honden hebben ADHD
Alle honden hebben ADHD
Kathy Hoopmann

vandaag voor 17.00 besteld, morgen in huis

Kijken we naar de aantallen dan lijkt het hele probleem op een stuwmeer. Een stuwmeer dat nu begint leeg te lopen, onder andere door de toegenomen aandacht in de media voor ADHD bij volwassenen. De media-aandacht is ook toegenomen onder invloed van de activiteiten van organisaties als Balans, Impuls en de ADHD stichting. Deze toevloed van patiënten die zoeken naar hulp, informatie, diagnose legt een grote druk op de terzake deskundigen, voornamelijk de psychiaters. Misschien kan een psychiater in een andere stad u eerder helpen dan de dichtstbijzijnde. Indien bij een RIAGG in een andere regio wel deskundigheid is op dit gebied, dan kunt u zich ook daar melden en de situatie voorleggen. Indien in de eigen regio een bepaalde deskundigheid niet aanwezig is, heeft u recht op hulp in een andere RIAGG-regio.

Netwerk ADHD bij volwassenen

Sinds 1998 bestaat in Nederland het “Netwerk ADHD bij volwassenen”. Dit netwerk bestaat uit psychiaters en psychologen die (meer of minder) bekend zijn met ADHD bij volwassenen. Zij hebben gemeld zich hierin te willen verdiepen en hulp te willen verlenen aan volwassenen met (vermoedelijk) ADHD (incl. ADD). De volwassenenpsychiater J.J.S. Kooij, een van belangrijkste deskundigen op dit gebied in Nederland, werkt aan de bijscholing van leden van het “Netwerk ADHD bij volwassenen” en andere hulpverleners. Zij doet dit in samenwerking met o.a. de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Balans en Impuls (voorheen ADHesie).

Meer informatie over dit “Netwerk ADHD bij volwassenen” en ADHD bij volwassenen in het algemeen vindt u op de webplek van psychiater Kooij: www.adhdbijvolwassenen.nl. U vindt hier ook wetenschappelijke artikelen over ADHD in het algemeen en ADHD bij volwassen, o.a. uit het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, het Tijdschrift voor Psychiatrie en De Psycholoog.

Verder is hier een zogenaamde ‘screeningslijst’ te vinden. Dit is een lijst met klachten die bij veel ADHD-volwassenen voorkomen. let op, deze lijst is géén test en op basis hiervan kunt u zelf de diagnose ADHD niet stellen. Voor het eventueel stellen van een diagnose ADHD of ADD moet je contact zoeken met een psychiater of psycholoog met deskundigheid op dit gebied (zie hierboven). Pas na een uitgebreid onderzoek van uw klachten en uw voorgeschiedenis kan eventueel worden geconstateerd dat er sprake is van ADHD of ADD.

Huisartsen

ADHD bij kinderen is inmiddels redelijk bekend bij huisartsen. Dat ADHD bij 30-60 % van de kinderen op volwassen leeftijd nog ernstige problemen kan opleveren is helaas minder bekend bij huisartsen. Door te veel huisartsen wordt ADHD en zeker ADHD bij volwassenen nog als een zogenaamde ‘modeziekte’ gezien. Dit was overigens ook het geval bij aandoeningen als bijvoorbeeld postnatale depressie, RSI/muisarm en OPS (neurologische problemen ten gevolge van oplosmiddelen in lijm, verf of drukinkt). Vindt je bij je eigen huisarts geen gehoor, dan kun je jezelf ook rechtstreeks wenden tot de psychiaters en psychologen uit het ‘Netwerk ADHD bij volwassenen’ (zie hieronder).

Patientenvereniging Impuls (voorheen ADHesie) voor volwassenen

Impuls is de landelijke patiëntenvereniging voor volwassenen met ADHD, ADD en PDD-NOS. Zij organiseert lotgenotencontacten, informatie-avonden en behartigt de belangen van volwassenen met deze stoornissen. Hieronder in de rubriek ‘HELP!’ vindt u meer informatie, zoals het telefoonnummer.

Korrelatie

Kunt u Impuls onverhoopt niet bereiken, dan is er nog de Hulplijn van de Stichting Korrelatie, elke werkdag van 9 tot 22 uur.

Boeken over ADHD bij volwassenen

Het boek Aandacht: een kopzorg? van Kathleen Nadeau geeft veel informatie over ADHD bij volwassenen. Ook over ADHD op het werk, ADHD in je relatie, tips en nog veel meer. U kunt dit boek meteen bestellen via het Internet, hiermee ondersteunt u meteen de ADHD stichting.

Bestel deze boeken bij bol.com

Aandacht, een kopzorg?
Aandacht, een kopzorg?
Kathleen Nadeau

Opgeruimd leven met ADHD
Opgeruimd leven met ADHD
Kolberg, J. & Kathleen Nadeau

ADHD bij vrouwen / druk 1
ADHD bij vrouwen / druk 1

Sociaal onhandig
Sociaal onhandig
C.A.J.M. van der Veen & B.J. van den Hoofdakker

vandaag voor 19.00 besteld, morgen in huis

Er zijn in Amerika veel boeken verschenen over ADHD bij volwassenen. Ook speciale boeken over ADHD op het werk, vrouwen met ADHD en de positieve kanten van ADHD (die kunnen er zeker ook zijn!).

bron en meer informatie: adhd.nl

1 reactie

 1. Hoi,

  In juli 2011 ben ik met ADHD gediagnosticeerd na 2 burn outs en een keer mijn spieren te overspannen en niets meer kunnen oppakken ben ik daarop getest. was toen 32.

  Ik heb 6 weken een groepsworkshop gevolgd bij Punt P over structuur organiseren en daarna hulp van psycholoog alles te ordenen, dagplanning en weekplanning te maken.

  Daarnaast ontspanning leren toepassen in Stilteweekend met laura egging.

  Het grootste verschil kwam bij het glutenvrij eten!
  Eerst kon ik niet geloven ik zag alles maakte me niet druk de wereld was zoooo simpel al na een week. Maar de grappen creativiteit en enthousiasme waren ook weg….

  na een paar weken glutenvrij snapte ik dat plezier in mij zat en kwam er langzaam weer uit.

  Gewoon crackers Schar bij albert heijn glutenvrij rijstewafels en muslibarren zoals eat natural. bij aldi lekkere rijstbarren halen. En in de ochtend bakje glutenvrije teff of zoiets met kwark en zonnebloempitten, kokos, rozijnen nootjes fruit …echt lekker veel.

  Avondeten geen probleem gewoon rijst of aardappelen en sla, probeer eens gierst of quinoa. alleen geen pizza en pasta. Voor de rest geen probleem.

  De vegaburgers eerst even laten liggen tofu en tempeh goed alternatief.

  Dus kom op een week proberen.

  En als je geen taartjes en ijscohoorntjes mag eten….chocolade mag wel! lekker hoor!

  neem honing iplv suiker deze week. Dus niet snoepen.

  Succes je kan het en dan hoef je geeeeen ritalin!
  Het is echt gek om te zien hoeveel broodproducten wij eten in nederland. in Mexico is het supermakkelijk alles is van mais en dat is glutenvrij. Het vergt doorzetten maar hoe fijn ik me nu voel is zo’n verschil!

  ps heb ook zuivelvrij geporbeerd maar dat was niets voor mij. al je dat wel doet zorg voor eiwitpoeder als vervanging!!!! en vega’s neem altijd extra b12.kan namelijk ook neurologische gevolgen hebben.

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in