Hypertensie

De voornaamste functie van het hart, is dat het bloed pompt in de verschillende slagaders van het lichaam. Doordat er constant bloed wordt gepompt, komt er een bepaalde druk in de bloedvaten. Deze druk noemen we de bloeddruk. De bloeddruk meten we met een bloeddrukmeter. Hiervan zijn er digitale en analoge kwikbloeddrukmeters. De bloeddruk is de druk in de grote slagaders. De bloeddruk bestaat uit een systolische en diastolische druk.

De systolische druk is de druk in de slagaders tijdens het samentrekken van de kamers.

Systole is de fase waarin de kamers contraheren (samentrekken). De linker ventrikel pompt zuurstofrijk bloed door de aorta naar de weefsels, de rechterkamer pompt zuurstofarm bloed naar de longen. Het is te horen als de eerste harttoon.

De diastolische druk is de druk in de slagaders tijdens de ontspanningsfase van de kamers. Diastole is de fase waarin de kamers zich ontspannen en weer volzuigen met bloed. De laatste harttoon wordt de diastolische druk genoemd. De bloeddruk varieert met het geslacht, leeftijd, lichamelijke inspanning, emoties etc.

De bloeddruk is afhankelijk van:

 • Hart minuut volume (hmv): hier wordt bepaald hoeveel bloed er per minuut in het lichaam wordt gepompt.
 • De perifere weerstand: dit is de druk die heerst in de kleine vaten.
 • Circulerende bloedvolume
 • De elasticiteit in de grote bloedvaten

Men spreekt van hypertensie als de diastolische druk 100 mmHg of groter dan 100 mmHg is, bij herhaling gemeten. Men mag pas spreken van hypertensie indien dit is vastgesteld in drie opeenvolgende metingen waarbij deze op tenminste twee afzonderlijke momenten zijn verricht.

Systolische bloeddruk in mmHg Diastolische bloeddruk in mmHg
Lager dan 130 Normaal Lager dan 85 Normaal
130-139 Hoog normaal 85-90 Hoog normaal
140-159 Stadium 1/ graad 1 90-99 Lichte hypertensie
160-179 Stadium 2/ graad 2 99-109 Matige hypertensie
>180 Stadium 3/ graad 3 110 en hoger Ernstige hypertensie

Symptomen

 • Hoofdpijn
 • Licht en vol gevoel in het hoofd
 • Oorsuizen
 • Snelle vermoeidheid
 • Verminderde energie
 • Hartkloppingen
 • Ventrikelhypertrofie met aanvallen van nachtelijke benauwdheid(astma cardiale)
 • Angina pectoris
 • Hartinfarct

Waarom komt hypertensie zo vaak voor?

Enkele oorzaken van hypertensie zijn:

 • Van 85% wordt geen oorzaak gevonden. We spreken dan van essentiële hypertensie
 • Renaal: nierfunctiestoornissen, door de verminderde functie van de nier raakt het lichaam overbezet me vocht, vandaar je ook ziet dat mensen met hypertensie vaker vochtophoping hebben.
 • Coarctatio aortae: dit is een aangeboren afwijking waarbij er een vernauwing bestaat ter hoogte van de aortaboog.
 • Zwangerschap: zwangerschapstoxicose of pre-eclampsie. Dit is wanneer een zwangere vrouw een hoge bloeddruk heeft tijdens haar zwangerschap met al de symptomen van hypertensie.

(1)De oorzaken van een verhoogde bloeddruk zijn niet altijd bekend. De bloeddruk kan verhoogd zijn omdat het lichaam te veel zout en water vasthoudt. Doordat het lichaam al zout en water vasthoudt en er ook nog bloed komt vanuit het hart, neemt de druk in de bloedvaten toe.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat de vaatwand niet elastisch genoeg is. Het is echter nog niet helemaal duidelijk welke factoren bijdragen aan een verhoogde bloeddruk. Het is nu wel duidelijk dat de kans op hart- en vaatziekten groter wordt, omdat de hartspier harder moet pompen, waardoor er ook schade kan ontstaan in de vaatwand.

Als je naar de arts gaat met een hoge bloeddruk, krijg je medicijnen om je bloeddruk te stabiliseren, maar het is ook van belang dat jij jouw leefstijl gaat veranderen. Gezonde voeding draagt bij aan een goede bloeddruk. Dat komt doordat groente en fruit kalium leveren, dat het effect van natrium op de bloeddruk belemmert. De bloeddruk wordt verder verlaagd in combinatie met andere maatregelen. Mensen met hypertensie zullen merken dat de bloeddruk daalt nadat de zich een maand strak hebben gehouden aan een natriumbeperkt dieet.

Overigens is teveel zout ongezond voor ieder mens. Gemiddeld eet de Nederlander zo’n negen gram zout per dag. Dit is 3600 milligram natrium, terwijl het lichaam in normale omstandigheden ongeveer 400 milligram per dag nodig heeft. Dat is dus veels te veel voor ons. Ons lichaam kan niet zoveel zout aan! In alles wat wij eten zit er zout. Zelfs in het brood dat wij nuttigen. Dit moet dus een eyeopener zijn voor ons! Eet minder zout, zo blijven jij en je bloedvaten gezond! Hypertensie brengt heel veel complicaties met zich mee die zelfs de dood kunnen betekenen. Ja zo ruw en serieus is het wel! Het bloedcirculatiesysteem is iets waarmee wij helemaal niet moeten spelen. Als er één klein ding mis gaat kan het wel ons leven betekenen.

Gezonde Groeten,

natascha

bronnen: (1) http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/hoge-bloeddruk.aspx

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in