Hypoglykemie Dieet

Het hypoglykemie dieet heeft als doel zoveel mogelijk schommelingen in het bloedsuikerspiegel te voorkomen.

Ontstaan van schommelingen in het bloedsuikerspiegel
Schommelingen in het bloedsuikerspiegel ontstaan door snel werkende koolhydraten, die tijdens het hypoglykemie dieet beperkt zullen worden. Het hethypoglykemie dieet zal bestaan uit voedingsmiddelen die de langzaam werkende koolhydraten bevatten. Langzaam werkende koolhydraten worden namelijk door het lichaam geleidelijk opgenomen en veroorzaken hierdoor dus minder schommelingen in het bloedsuikerspiegel.

Als we kijken naar snelle koolhydraten, vind je ze met name in suikers, geraffineerde producten en snacks. Dan hebben we ook nog een groep met middelmatige koolhydraten, deze middelmatige koolhydraten zitten in melkproducten en fruit.

Tijdens het hypoglykemie dieet is het dus raadzaam de langzame koolhydraten te nuttigen. Langzame koolhydraten zitten vooral in ongeraffineerde (volkoren) producten en verse groenten. Gebruik je tijdens het hypoglykemie dieet toch snelle of middelmatige koolhydraten, probeer deze dan te combineren met de langzame koolhydraten.

Tijdens het hypoglycemie dieet is het belangrijk dat je regelmatig wat nuttigt. Het is verstandig om tijdens het begin van het hypoglykemie dieet elk 1,5 uur (en later in het dieet 5 á 6 keer per dag) iets te eten. Het is aan te raden om bij het begin van het hypoglykemie dieet iedere dag ruime hoevelhedenl water drinkt, dit om de gifstoffen in het lichaam af te voeren.

Om u te helpen bij dit hypoglykemie dieet is er een boek ‘Het Heden Ik Kookboek’, dit boek gaat over lekker eten bereiden als je ME, Candida of hypoglykemie hebt. Er staan lekkere recepten in. Aan de rechter kant van de pagina is het boek te bestellen.

Schema met producten voor het hypoglycemie dieet

Vermijden tijden het hypoglycemie dieet

– Suiker en producten waarin suiker verborgen zit: jam, yoki drink, frisdrank, appelmoes, augurken, ketchup, vruchtennectar enz.

– Suikervervangers: honing, druivensuiker, vruchtensuiker, glucose, sorbitol

– Geraffineerde koolhydraten: witte bloem, witte rijst, witte macaroni en alle kant en klaarproducten (koekjes, gebak, diepvries- en koelkastmaaltijden, pizza’s enz.)

Matig gebruiken tijden het hypoglycemie dieet

– Alcohol, cafeïne (koffie, zwarte thee), nicotine (roken)

– Melkproducten: yoghurt, melk, kaas

Wel gebruiken tijden het hypoglycemie dieet

– Zoveel mogelijk verse producten, gebruik ze rauw of kook ze kort: groente, aardappelen,
fruit (geen sinaasappels uitpersen).

– Volkoren producten: volkorenbrood, zilvervliesrijst, gierst, grutten, havervlokken, volkoren macaroni, muesli, enzovoort.

– Noten en zaden: walnoten, zonnebloempitten, sesamzaad enz.

Wat is jouw ervaring met dit dieet? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

Hartelijk dank voor je bijdrage!

13 Reacties

 1. Ik heb geen hypoglycemie, maar moet wel dat dieet volgen. Mijn probleem: fruitsuiker-intolerantie. En ook nog de erfelijke soort én had al gluten-intolerantie. Het is zwaar bijna doorlopend diarree te hebben, waar niks tegen hielp. Maar sinds kort is er een Duits middel tegen. 20 % goedkoper is als bij een Duitse apotheek.
  De grootste verpakking is goedkoper, in vergelijking. Maar géén letters van je postcode ingeven, voor producten uit Duitsland. Ik woon daar.

 2. Goede middag lieve mensen.
  Een dieet bij hypoglycemie is belangrijk. Maar helpt niet zonder medicijnen. Je heb een insuline remmer er bij nodig. Anders is de kans op een hypo nog erg groot als je iets aan het doen bent bv. huishouden of tijdens het werken. Er zijn 2 soorten insuline remmers. Deze kunnen ook samen gebruikt worden.
  Sandostatine en Diazoxide.
  Vraag er naar bij de huisarts.
  Liefs Carly

  • Mijn huisarts wil die insuline remmers niet geven.. wie zou dat wel willen doen ? De endocrinoloog ook niet. Misschien een ander ziekenhuis proberen

 3. Ik heb het gevoel dat van cafeine bij mij de bloedsuiker enorm gaat schommelen. Toch vind ik het moeilijk om dit te laten staan.
  Is het nu beter om zwarte koffie te drinken of met melk ??
  Ik zie er ook direct slechter uit als mijn bloedsuiker te laag komt, wat meestal het geval is.

 4. Hey iedereen,
  ik ben nu ongeveer 2 -3 maand bezig met een specifiek dieet om men hypoglycemies onder controle te houden. En het lukt me best. Ik was ontzettend aan het vermageren, had dagelijks verschillende hypo’s en het beperkte me echt in mijn dagelijks functioneren. Dankzij een begripvolle diëtist zijn we er tot nu toe in geslaagd om de hypo’s zo goed als altijd te vermijden. Voel me veel beter. Al is het een hele ommezwaai in levensstijl. Ik ben een 2 kg aangekomen ondertussen. Het heeft me verplicht om bewust met voeding om te gaan. Als ik iemand raad kan geven … met plezier!!

  • Ha Karolin,

   Graag advies want ik ben nu ook ruim 2 kg aangekomen. Voel me helemaal opgeblazen. Vreselijk!

   Grotejs, Yvonne

 5. het dieet helpt wel als in je bloedsuiker op peil houden
  je komt alleen heel snel en heel veel aan

  is er een afval dieet wat voldoet aan een hypoglykemie dieet
  bvd c.

 6. hallo,wie kan me helpen met tips om niet af te vallen bij een hypoglykemiedieet?je mag van alles maar een klein beetje hebben en van rauwkost kom ik niet aan.bovendien zou ik graag willen weten hoeveel brood ik op een dag heb want ik kom energie tekort voor mijn drukke leven?groet,anna

 7. Beste mensen,

  Volgens mijn homeopaat ben ik insulineresistent en heb ik hypoglycemie.
  Geraffineerde suikers gebruik ik eigenlijk nooit. Ik blijk voornamelijk verhoogde suikerspiegels te krijgen van juist volkorenproducten. Dus een zwaar volkoren boterham met bv magere kaas is voor mij uit den boze.
  Na het eten hiervan zit ik binnen 15 min. op een bloedsuiker van 10.1. Ook na het eten van bv. volkoren spagetti gaat het dus mis. Is dit iets wat bij jullie bekend is?
  Dus dit dieet is niet echt geschikt voor mij. Misschien een suggestie wat anders te doen?
  Hoop van jullie te horen.

  Vriendelijk groet

 8. hallo

  ik zou graag willen weten of zuurdesem
  goed is voor een hypoglikemie dieet

  hartelijk dank mevr wallaard

 9. hallo,
  mag jewel magere yoghurt of karnemelk of optimal produkten gebruiken?
  en mager door de groente wel suiker of is er ook iets aners voor in de plaats

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in