Hypotoon of Isotone Sportdrank zelf maken (recept)

Drinken is erg belangrijk. Wist je dat je wel tot 3 gram zout kunt verliezen per uur? Eerder schreef ik een schreef ik een interessant artikel over zweet.

water

We kennen ze allemaal die gekleurde drankjes die bedoeld zijn om je vocht aan te vullen na het sporten, de sportdranken. Sportdrank is bedoeld voor mensen die intensief sporten en zo veel vocht verliezen. Voor de jeugd zijn ze vaak stoer om te drinken en zijn ze eigenlijk alleen maar overbodig. Zo krijg je onnodig suikers binnen die je wellicht niet verbrandt met als gevolg dat je aan komt. Ook in een fitness studio volstaat vaak alleen water om je vochtverlies te compenseren want veel mineralen krijg je normaal via gezonde voeding binnen. Ga je een half uur hardlopen , volstaat vaak water. Ga je langer of ga je een nieuwe route neem dan altijd iets mee. Hou het weerbericht goed in de gaten als je een flinke zweter bent moet je al sneller iets meenemen dan iemand die minder zweet . Je kunt je sportdrank ook half met water aanlengen want vaak zijn ze erg zoet. Voor de intensieve sporters onder ons kunnen sportdranken een aanvulling zijn op het vochtverlies.

Hypotoon of Isotoon sportdrankje

Er zijn drie soorten sportdrankjes. Hypotone , Hypertone en isotone. Het verschil zit in de snelheid van de opname in je lichaam. Water is een hypotoon drankje dat wordt snel opgenomen en is een goede dorstlesser, alleen plas je het weer snel uit en bevat het dus minder energie. Een sportdrankje dat hypertone is geeft meer energie dan water (hypotone), maar de opname duurt vrij lang. Een voorbeeld hiervan is vruchtensap. De beste sportdrank is isotoon. Het wordt snel opgenomen door je lichaam en is dus handig tijdens en na het sporten.

[quote_box_right]In mijn werkboek “stop met lijnen en begin met gezond leven”. leer je nicole2 gedurende 15 weken hoe je gezond kunt eten zonder te lijnen. Het is een uitgebreid werkboek waarin je ook actief bezig bent met opdrachten en zo inzicht gaat krijgen in je eigen eetgedrag. De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod: ontbijt, lunch, diner, weekmenu, etiketten lezen, mindsetting, toevoegingen, recepten en een unieke special over hardlopen.[/quote_box_right]

Voordat je gaat sporten kan je het beste twee uur van tevoren een hypotoon of isotoon drankje drinken. Water is het beste om te drinken vlak voordat je gaat sporten. Als je goed wilt herstellen na het sporten, drink dan binnen twee uur na je inspanning een hypertoon drankje .Helaas bevatten de sportdrankjes ook allerlei andere toevoegingen. Te denken aan zuren, kleurstoffen, suikers en zoetstoffen.Eigenlijk heb je die niet nodig en je moet echt goed lezen wat op het etiket staat. Ik kwam laatst op een sportdrank het ingredient “glycerolen uit houthars “tegen … Daarom ben ik op zoek gegaan naar een gezond en natuurlijk alternatief zonder die toevoegingen en die makkelijk zelf te maken is.

Kokoswater is een super goede dorstlesser en ook geschikt als sportdrank. Het bevat van nature een ruime hoeveelheid kalium, calcium, magnesium, natrium en fosfor.

Sportdrank met kokoswater

 • 1 uitgeperste citroen
 • 500 ml kokoswater
 • 1 theelepel agave siroop
 • ½ theelepel gember (als je daarvan houdt)
 • 1 snufje zuiver himalaya zout

Bereiden

Meng alle ingrediënten en zet de sportdrank koud.

Je kunt hier natuurlijk flink op variëren met de smaak, bijvoorbeeld met dadels en cacao of vruchten. Let er bij het gebruik van vruchten op dat je de drank na het blenderen even door een zeefje doet, anders raakt het dopje van je bidon verstopt.Als je dan thuis bent en lekker uitgezweet is een heerlijke en voedzame smoothie een verstandige keuze om je voedingsstoffen aan te vullen en je lichaam helpen herstellen.

Sportieve Groeten,

nicole

 

2 Reacties

 1. Hoi !
  Probeer zoveel mogelijk zelf te maken.Ik geef toe dat ik bij extreme hitte en/of weinig tijd ook nog wel eens naar een kant en klaar drankje grijp.

  Groetjes Nicole

 2. Er gaat een wereld voor me open. Tot nu toe dronk ik altijd kant en klare sportdrankjes zoals isostar. Is dit ook goed of kan ik het inderdaad beter zelf maken?

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in