Iedere dag een antidieet dag

Column van Yvonne van den Hout

Op 6 mei j.l. was het weer Anti Dieet Dag. Een dag die in 1992 ingesteld werd ter nagedachtenis aan een 15 jarig Engels meisje, dat zelfmoord pleegde omdat zij zichzelf te dik vond. Te triest voor woorden eigenlijk als je er eens goed over nadenkt. Misschien vind je het een overdreven reactie van dit meisje en gelukkig gebeurt dit ook zelden. Maar het is wel degelijk mijn ervaring dat bij veel vrouwen gevoelens van verdriet, schaamte, moedeloosheid en soms zelfs wanhoop schuilgaan achter al die pogingen om blijvend af te vallen. Maar dit niet snel zullen toegeven, omdat ‘goed kunnen afvallen’ vaak gelijkgesteld wordt aan ‘streng zijn voor jezelf’. En wie wil er nu gezien worden als een ‘slappeling’?

Op Gewicht Blijven

Afvallen en vooral op gewicht blijven is voor veel mensen al jarenlang een ‘gewichtig probleem’. Lijnen lijkt inmiddels ook wel op een (inter)nationale (wed)strijd, waarin de één nog harder strijdt dan de ander om het hoogst haalbare resultaat te bereiken: een SLANK, GEZOND en DUS maatschappelijk aanvaard lichaam. Veel mensen en dan m.n. vrouwen hebben er bijna alles voor over om vooral maar af te vallen en volgen daarom het ene na het andere populaire ‘nieuwe’ dieet. Zelfs als dit gepaard gaat met vele en soms zelfs gevaarlijke lichamelijke verschijnselen. Het feit dat je afvalt met een bepaald dieet lijkt vaak belangrijker dan je af te vragen of het ook gezond is voor je lichaam. En geloof me, dat is het uiteindelijk echt niet.

Onderzoek

Bovendien heeft in 2007 een 4 jaar durend onderzoek door de universiteit van Californië, waarin 30 studies over afslanken naast elkaar werden gelegd, bevestigd wat ik al 15 jaar weet en mijn cliënten vertel. Diëten werken gewoon niet op de lange termijn. Sterker nog: diëten zijn vaak de oorzaak van gewichtstoename als gevolg van het jojo-effect dat hierdoor optreedt. Wat mij betreft zou iedere dag daarom een antidieet dag mogen (of liever nog moeten)zijn. Heel langzaam maar zeker lijkt dit nu ook een klein beetje door te dringen in ‘medialand’, gelet op een paar artikelen in tijdschriften. Want afvallen gaat gewoon niet over ‘op dieet gaan’ om er na het bereikte streefgewicht weer ‘af te gaan’, zoals ik eerder schreef. Het gaat over méér bewegen en het aanleren van gedragsvaardigheden die je eetgedrag daadwerkelijk levenslang veranderen. Hoe je dit kunt doet, staat uitgebreid beschreven in mijn boek: RE(d)T je gewicht, zie elders op deze site.

Keurslijf

Via mijn column wil ik je regelmatig informeren over hoe je jezelf kunt bevrijden uit het keurslijf van ‘levenslang lijnen en diëten’. En geef ik je tips over hoe dan wel om te gaan met je (over)gewicht.
Reacties, vragen en opmerkingen stel ik dan ook erg op prijs.

Vriendelijke groet,
Yvonne van den Hout
www.redtjegewicht.nl

3 Reacties

 1. Beste Yvonne,

  In de brief van Sanne Snders staat, dat je bij iemand van vetvrij com. gratis advies kunt inwinnen. Welnu, hier is mijn vraag:

  – ben een vrouw van 78 jaar
  – wil graag 5 tot 8 kg. afvallen.

  Wat en hoeveel moet ik eten, om af te vallen en toch gezond te eten?

  Hartelijk dank,

  Mia Overhof

 2. Dit jaar heb ik hem helaas gemist maar vorig jaar was ik ook aanwezig bij de Anti Dieet Dag. Ik heb er erg veel van opgestoken en lees net dat Yvonne ook een boek heeft geschreven. Haar filosofie spreekt me aan en hoop meer van haar te lezen.

  Annemieke

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in