Home Dieet en Afvallen Intermittent fasting 16/8

Intermittent fasting 16/8

Intermittent fasting 16/8 schema houdt in dat je je eetvenster beperkt tot acht uur en dat je dus 16 uur lang vast. Dit kun je zo vaak volhouden als je zelf wilt. In dit artikel lees je wat het 16/8 schema precies inhoudt en hoe je hier succesvol mee begint.

Wat is het intermittent fasting 16/8 schema?

Het 16/8 schema is een schema voor intermittent fasting. In dit schema houd je dagelijks een vastenperiode van 16 uur. Tijdens deze periode eet je geen vast voedsel en drink je alleen calorievrije dranken zoals water, zwarte koffie en thee.

Je kunt zelf kiezen wanneer je je eetvenster van acht uur neemt. Het is wel handig om dit min of meer op vaste tijdstippen te doen, omdat je anders korte en lange vastenperiodes krijgt. De meeste mensen beginnen ergens tussen 10:00 en 12:00 met hun eetvenster en eindigen acht uur later, dus tussen 18:00 en 20:00.

Het is uiteraard ook mogelijk om je eetvenster nog verder in te korten. Veel mensen komen in de praktijk uit op een eetvenster van zes uur. Een extreme variant het 16/8 schema is het warrior diet waarbij je iedere dag maar een eetmoment hebt.

Tijdens het eetvenster kun je in principe eten wat je wilt. Je haalt alleen wel de beste gezondheidsresultaten als je minder koolhydraten eet en meer eiwitten of vetten.

Voordelen van het 16/8 schema

Het 16/8 schema heeft een aantal belangrijke voordelen. Het 16/8 schema is het makkelijkst te combineren met sociale verplichtingen. De meeste mensen houden een schema aan waarbij de lunch en het avondeten binnen het eetvenster passen. Je kunt je schema ook zo aanpassen dat je voldoende ruimte hebt om te sporten en om hiervoor en hierna iets te eten.

Een tweede grote voordeel is dat dit schema eenvoudig een gewoonte wordt, omdat je iedere dag hetzelfde schema aanhoudt. Hierdoor hoef je minder te plannen. Dit betekent dat het intermittent fasting 16/8 schema mentaal niet zo belastend is als andere schema’s.

Uiteraard zijn ook de gewone gezondheidsvoordelen van intermittent fasting van toepassing op het 16/8 schema. Sterker nog, het meeste wetenschappelijke onderzoek naar intermittent fasting is naar mensen die dit schema hebben gevolgd. Het belangrijkste gezondheidsvoordeel voor de meeste mensen is gewichtsverlies.

Intermittent fasting 16/8
Intermittent fasting 16/8

Afvallen met het 16/8 schema

Het 16/8 is een van de meest eenvoudige methoden die je kunt toepassen om af te vallen. Mensen met overgewicht kunnen zonder calorieën te tellen afvallen (bron). Het gewichtsverlies bleef in dit geval beperkt, maar als je intermittent fasting combineert met een dieet, zoals het keto dieet of een eiwitrijk dieet, kun je flink afvallen.

Overigens zijn de voordelen van intermittent fasting niet alleen beperkt tot afvallen. Het zorgt ook voor een lagere bloeddruk, een betere bloedsuikerspiegel en gezondere cholesterolwaarden (bron). Een laatste belangrijke voordeel is dat intermittent fasting de cellen beschermt tegen veroudering (bron).

Beginnen met het 16/8 schema

De meeste mensen kunnen niet in een keer de omschakeling maken naar een 16/8 schema. Je kunt geleidelijk aan beginnen. Een veelgebruikte methode is om eerst te stoppen met eten na het avondeten. In sommige gevallen verbeter je hier gelijk je nachtrust mee (bron).

Op het moment dat dit eenmaal gelukt is, begin je met het uitstellen van je ontbijt. Je stelt eerst je ontbijt een uur uit. Als je hier na een paar dagen aan gewend bent, ga je weer een uur later ontbijten. Je herhaalt dit totdat je op het gewenste tijdstip zit voor je ontbijt. Een andere methode is om het ontbijt zo lang uit te stellen als je kan en om vanuit daar verder te werken naar je gewenste schema.

Alternatief is om in een keer om te schakelen. Dit werk vaak beter als je ook je dieet aan gaat passen. Eventueel kan een supplement of een dieetplan jou helpen bij de overstap.

Intermittent fasting volgens het 16/8 schema – doen of niet?

Het 16/8 schema is een simpele methode om je algehele gezondheid te verbeteren. Het enige dat je hoeft te doen is het aantal eetmomenten op een dag te beperken. Intermittent fasting is ook erg effectief als je af wilt vallen. Als je intermittent fasting combineert met een dieet (zoals het keto-dieet) is het nog effectiever. Als je last hebt van een ziekte of als je medicijnen gebruikt, is het wel verstandig om eerst te overleggen met je arts voordat je aan intermittent fasting begint.

Wil je meer lezen over Intermittent Fasting of het Keto Dieet? Lees verder op ons blog!

Gezonde Groet,

REVIEW OVERVIEW
Algehele Waardering
Previous articleWat is intermittent fasting?
Next articleProvitalan Review en Ervaringen
intermittent-fasting-16-8Intermittent fasting 16/8 schema houdt in dat je je eetvenster beperkt tot acht uur en dat je dus 16 uur lang vast. Dit kun je zo vaak volhouden als je zelf wilt. In dit artikel lees je wat het 16/8 schema precies inhoudt en...

2 Reacties

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in