Intermittent fasting schema

Intermittent fasting is een vorm van vasten waarbij je de tijdstippen waarop je op een dag eet beperkt. Dit heeft allerlei gezondheidsvoordelen, waarbij afvallen voor veel mensen het belangrijkst is (bron). Er zijn allerlei verschillende schema’s voor intermittent fasting. Welke schema’s kun je aanhouden?

Tips voor alle schema’s

Het is belangrijk om te weten dat de schema’s die je hieronder leest, het eindstadium zijn. Het is voor de meeste mensen moeilijk om in een keer je leefstijl om te gooien. Meestal werk je langzaam naar een bepaald schema toe.

Verder is het goed om te weten dat je tijdens de vast wel water en andere dranken zonder calorieën (zoals koffie en thee) drinkt. Cafeïne versnelt de stofwisseling zelfs en veel mensen beginnen de dag dan ook met een stevige bak zwarte koffie (bron).

16/8 schema

Het 16/8 is het meest gangbare schema voor intermittent fasting. In dit schema beperk je je eetvenster tot een lengte van acht uur. Je eet dan bijvoorbeeld om 12:00 voor het eerst en ’s avonds om 20:00 uur voor het laatst.

Het 16/8 schema heeft veel voordelen. Het is relatief voorspelbaar en je kunt vrij makkelijk je sportmomenten in je dag plannen. Bovendien kun je tijdstippen kiezen waarbij je wel gewoon iedere dag met je gezin mee kunt eten.

Het meeste wetenschappelijk onderzoek naar intermittent fasting richt zich op het 16/8 schema en op het 5:2 schema. De meeste gezondheidsvoordelen, zoals een betere insulinehuishouding en verbeterde gezondheid van de hart en bloedvaten gelden echter ook voor de andere schema’s (bron).

Warrior diet

Het warrior diet of het krijgersdieet is een extreme vorm van het 16/8 schema. In dit schema eet je een keer per dag een grote maaltijd. Meestal is dit een avondmaaltijd. Gedurende de dag eet je soms nog wat groente of fruit.

Ook het warrior diet is erg overzichtelijk, maar het is niet altijd verstandig om een grote maaltijd te eten. Als je een keer laat bent met je maaltijd, dan verstoort dit misschien je slaap.

Er zijn allerlei tussenvormen tussen het 16/8 schema en het warrior diet. Je kunt bijvoorbeeld twee grote maaltijden eten gedurende een periode van 6 uur. Het is belangrijk dat je iets kiest dat bij jouw leven past.

24-uurs vasten

Mensen die dit schema volgen, eten een keer per week 24 uur helemaal niets. Het meest effectief is om een vaste dag te kiezen, zodat het een gewoonte wordt.

Ook het 24-uurs vasten is een solide routine. Het is wel lastig als je op de dag dat je vast een feestje hebt. Je kunt ook dan helemaal niets eten.

Het 5:2 schema

In het 5:2 schema eet je vijf dagen in de week vrijwel normaal. Op twee dagen eet je een flink beperkt aantal calorieën, meestal ergens tussen de 500 en 600. Sommige mensen kiezen ervoor om deze calorieën alleen uit ongebonden soep binnen te krijgen, omdat dit een goede manier is om veel groenten te eten.

Het is belangrijk dat je twee vaste dagen kiest voor je 5:2 vast. Op deze manier houd je het langer vol en zorg je voor voldoende ruimte tussen de dagen waarop je vast.

Intermittent fasting schema

Afwisselend vasten

Afwisselend vasten is een mengvorm tussen het 5:2 schema en 24-uurs vasten. Je eet dan om de dag helemaal niets of slechts een beperkt aantal calorieën. Dit is een zwaar schema en het is ook niet altijd even makkelijk om vol te houden. Een van de oorzaken is dat er een oneven aantal dagen in de week zitten, waardoor het lastig is om bijvoorbeeld een sportroutine op te bouwen.

Spontaan maaltijden overslaan

Een minder gestructureerde vorm van intermittent fasting is een waarbij je af en toe een diner of een ontbijt overslaat. Je kunt dit doen wanneer jij je er goed bij voelt. Je houdt zo geen schema aan, waardoor de kans bestaat dat je te weinig vast om de voordelen ervan te ervaren.

Wat is jouw schema?

Er is niet één manier waarop je moet vasten. Er zijn verschillende intermittent fasting schema’s. Welk schema past het beste bij jou? Laat het weten in een reactie.

Wil je meer lezen over Intermittent Fasting of het Keto Dieet? Lees verder op ons blog!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in