Intermittent fasting voordelen

Intermittent fasting is geen dieet, maar een leefstijl die voorschrijft wanneer en hoe lang je wel en niet eet. Alleen wat zijn nu de intermittent fasting voordelen en hoe pak je het aan als je met intermittent fasting wilt starten?

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is een verzamelnaam voor een aantal methoden waarbij je het aantal eetmomenten beperkt. Bij intermittent fasting zijn er geen voorschriften over wat je eet en hoeveel je mag eten. Een populaire methode is de 16/8 methode, waarbij je iedere dag 16 uur vast en gedurende 8 uur eet. Een alternatief is het 5:2 schema, waarbij je vijf dagen per week normaal eet en op twee dagen niet of weinig.

Intermittent fasting en afvallen

Een van de belangrijkste reden waarom veel mensen beginnen met intermittent fasting is omdat ze af willen vallen. Intermittent fasting is daar geschikt voor en veel mensen vallen af zonder dat ze echt hoeven te letten op wat ze eten (bron).

Intermittent fasting helpt je om je bloedsuiker beter te reguleren. Dit is een groot voordeel omdat je hierdoor minder snel honger krijgt. Een ander voordeel is dat het de ontwikkeling van diabetes tegengaat (bron).

Intermittent fasting in combinatie met een dieet

Het effect van intermittent fasting an sich is klein, de meeste mensen verliezen niet meer dan enkele kilo’s. Als je meer wilt afvallen kun je het combineren met een ander dieet, zoals een keto dieet, eventueel met minder vetten. Je haalt dan een stuk betere resultaten dan wanneer je alleen gaat vasten.

Intermittent fasting en het keto dieet (of andere koolhydraatarme diëten) versterken elkaar. Beiden zorgen voor een goede bloedsuikerspiegel, waardoor je minder snel honger krijgt. Je houdt zo het vasten langer vol, maar ook tijdens je eetvenster eet je minder. Dit zorgt ervoor dat je snel en effectief van je overtollige kilo’s af komt.

Intermittent fasting en je energieniveau

De meeste mensen verwachten dat ze zich vermoeider gaan voelen, als ze minder eten. Niets is minder waar. Uit onderzoek onder groepen die vaak vasten is gebleken dat je meer energie krijgt van vasten. Er is bewijs dat mensen die vasten betere sportieve prestaties leveren (bron).

Volgens een ander onderzoek functioneer je ook mentaal een stuk beter als je regelmatig vast. Vooral je geheugen gaat er flink op vooruit op het moment dat je regelmatig vast (bron). Het is dan ook niet voor niets dat veel succesvolle mensen aan intermittent fasting doen.

Intermittent fasting en de gezondheid

De voordelen van intermittent fasting zijn niet alleen beperkt tot afvallen en betere prestaties. Het is ook goed voor je gezondheid op de lange termijn. Een van de belangrijkste positieve effecten van intermittent fasting is dat het helpt om ontstekingen in het lichaam tegen te gaan.

De meeste mensen hebben ontstekingen in het lichaam, maar de mate waarin varieert enorm. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vasten na afloop van de vastenperiode minder ontstekingen in hun lichaam hebben (bron). Een van de ontstekingen die gevaarlijk is, zijn ontstekingen aan de aderen. Deze leiden op termijn tot hart- en vaatziekten. Indirect helpt intermittent fasting dus tegen hart- en vaatziekten.

Een laatste gezondheidsvoordeel van intermittent fasting is dat het zogeheten oxidatieve stress tegengaat. Losse zuurstofverbindingen (vrije radicalen) beschadigen cellen. Intermittent fasting zorgt ervoor dat er minder vrije radicalen in het lichaam terecht komen. Hiermee beschermt vasten dus tegen de veroudering van de huid en de cellen in je lichaam (bron).

Intermittent fasting iets voor jou?

Intermittent fasting is een relatief simpele methode om je algehele gezondheid te verbeteren. Door te vasten bescherm je je lichaam op verschillende manieren. Je kunt hierdoor beter presteren. Afvallen kan ook, al is het daarvoor belangrijk dat je niet alleen vast, maar ook je voedingspatroon aanpast.

Wil je meer lezen over Intermittent Fasting of het Keto Dieet? Lees verder op ons blog!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in