Intermittent Fasting Ervaring en 50 Gratis Schema’s voor Vrouwen en Mannen

Zo gebruik je intermittent fasting bij het afvallen

Eén van de populairste dieten van het moment is Intermittent Fasting. Vooral bij bodybuilders kent dit dieet veel aanhang. Wil je er meer van weten en misschien ook mee aan de slag? Dat alles en meer behandelen we in dit artikel.

Dit is wat je onder andere gaat leren in dit artikel

 • intermittent fasting ervaringen
 • intermittent fasting schema gratis
 • intermittent fasting buikvet
 • intermittent fasting vrouwen
 • intermittent fasting schema vrouwen
 • intermittent fasting nadelen
 • intermittent fasting koffie
 • intermittent fasting schema

Inhoud van dit artikel

50 Gratis Intermittent Fasting Schema’s PDF

Omdat we graag objectieve ervaringen publiceren bij onze productreviews hebben we een testpanel opgericht. Op dit moment zijn we op zoek naar 50 testpersonen die graag strikt een nieuw Intermittent Fasting Programma willen volgen gedurende 30 dagen. Het programma bestaat uit 50 schema’s die zijn ingebonden in een hardcover boek. Je mag zelf een keuze maken uit deze schema’s. We sturen het Intermittent Fasting Schema Hardcover boek gratis naar je toe. Ook krijg je de schema’s als PDF toegestuurd. 

Deelnemen is heel eenvoudig.

 • Geef middels een reactie aan waarom jij graag wil testen;
 • We sturen het Intermittent Fasting Schema Hardcover boek gratis naar je toe;
 • We sturen de Intermittent Fasting Schema PDF bestanden gratis naar je toe; 
 • Je kiest zelf 30 schema’s uit de 50 Intermittent Fasting Schema’s.
 • Je volgt deze schema’s volgens de voorschriften;
 • Je vult het evaluatieformulier in.

Wat is Intermittent Fasting?

Vrij vertaald betekent Intermittent Fasting vasten met tussenpozen. Intermittent Fasting is eigenlijk geen dieet, het is gewoon een andere manier van eten. Een dieet is meestal een tijdelijk hulpmiddel om een gewichtsdoel te bereiken. Intermittent Fasting is een hulpmiddel om je maaltijden over de dag heen te verspreiden op een zodanige manier dat je het optimale uit elke maaltijd haalt. Het grote verschil tussen Intermittent Fasting en een dieet is dat Intermittent Fasting niet wat je eet aanpakt, maar slechts wanneer je eet.

Bij Intermittent Fasting zijn er dus perioden waar je, zoals de naam het al zegt, zal vasten. In tegenstelling van wat je zou denken geeft dit je juist veel energie en je voelt je gezonder. Je stelt je lichaam in de gelegenheid om sneller vet te verbranden.

Gratis 50 Intermittent Fasting Schema’s

Wil je starten met Intermittent fasting? Goed nieuws! We hebben 50 Gratis Intermittent Fasting Schema’s voor je. Verderop in dit artikel kun je de 50 gratis schema’s downloaden.

Intermittent fasting?is een vorm van vasten waarbij je de tijdstippen waarop je op een dag eet beperkt. Dit heeft allerlei gezondheidsvoordelen, waarbij afvallen voor veel mensen het belangrijkst is (bron). Er zijn allerlei verschillende schema’s voor intermittent fasting. Welke schema’s kun je aanhouden?

Tips voor alle schema’s

Het is belangrijk om te weten dat de schema’s die je hieronder leest, het eindstadium zijn. Het is voor de meeste mensen moeilijk om in een keer je leefstijl om te gooien. Meestal werk je langzaam naar een bepaald schema toe.

Verder is het goed om te weten dat je tijdens de vast wel water en andere dranken zonder calorieën (zoals koffie en thee) drinkt. Cafeïne versnelt de stofwisseling zelfs en veel mensen beginnen de dag dan ook met een stevige bak zwarte koffie (bron).

16/8 schema

Het 16/8 is het meest gangbare schema voor intermittent fasting. In dit schema beperk je je eetvenster tot een lengte van acht uur. Je eet dan bijvoorbeeld om 12:00 voor het eerst en ’s avonds om 20:00 uur voor het laatst.

Het 16/8 schema heeft veel voordelen. Het is relatief voorspelbaar en je kunt vrij makkelijk je sportmomenten in je dag plannen. Bovendien kun je tijdstippen kiezen waarbij je wel gewoon iedere dag met je gezin mee kunt eten.

Het meeste wetenschappelijk onderzoek naar intermittent fasting richt zich op het 16/8 schema en op het 5:2 schema. De meeste gezondheidsvoordelen, zoals een betere insulinehuishouding en verbeterde gezondheid van de hart en bloedvaten gelden echter ook voor de andere schema’s (bron).

Intermittent fasting 16/8 schema houdt in dat je je eetvenster beperkt tot acht uur en dat je dus 16 uur lang vast. Dit kun je zo vaak volhouden als je zelf wilt. In dit artikel lees je wat het 16/8 schema precies inhoudt en hoe je hier succesvol mee begint.

Wat is het intermittent fasting 16/8 schema?

Het 16/8 schema is een schema voor intermittent fasting. In dit schema houd je dagelijks een vastenperiode van 16 uur. Tijdens deze periode eet je geen vast voedsel en drink je alleen calorievrije dranken zoals water, zwarte koffie en thee.

Je kunt zelf kiezen wanneer je je eetvenster van acht uur neemt. Het is wel handig om dit min of meer op vaste tijdstippen te doen, omdat je anders korte en lange vastenperiodes krijgt. De meeste mensen beginnen ergens tussen 10:00 en 12:00 met hun eetvenster en eindigen acht uur later, dus tussen 18:00 en 20:00.

Het is uiteraard ook mogelijk om je eetvenster nog verder in te korten. Veel mensen komen in de praktijk uit op een eetvenster van zes uur. Een extreme variant het 16/8 schema is het warrior diet waarbij je iedere dag maar een eetmoment hebt.

Tijdens het eetvenster kun je in principe eten wat je wilt. Je haalt alleen wel de beste gezondheidsresultaten als je minder koolhydraten eet en meer eiwitten of vetten.

Voordelen van het 16/8 schema

Het 16/8 schema heeft een aantal belangrijke voordelen. Het 16/8 schema is het makkelijkst te combineren met sociale verplichtingen. De meeste mensen houden een schema aan waarbij de lunch en het avondeten binnen het eetvenster passen. Je kunt je schema ook zo aanpassen dat je voldoende ruimte hebt om te sporten en om hiervoor en hierna iets te eten.

Een tweede grote voordeel is dat dit schema eenvoudig een gewoonte wordt, omdat je iedere dag hetzelfde schema aanhoudt. Hierdoor hoef je minder te plannen. Dit betekent dat het intermittent fasting 16/8 schema mentaal niet zo belastend is als andere schema’s.

Uiteraard zijn ook de gewone gezondheidsvoordelen van intermittent fasting van toepassing op het 16/8 schema. Sterker nog, het meeste wetenschappelijke onderzoek naar intermittent fasting is naar mensen die dit schema hebben gevolgd. Het belangrijkste gezondheidsvoordeel voor de meeste mensen is gewichtsverlies.

Intermittent fasting 16/8
Intermittent fasting 16/8

Afvallen met het 16/8 schema

Het 16/8 is een van de meest eenvoudige methoden die je kunt toepassen om af te vallen. Mensen met overgewicht kunnen zonder calorieën te tellen afvallen (bron). Het gewichtsverlies bleef in dit geval beperkt, maar als je intermittent fasting combineert met een dieet, zoals het keto dieet of een eiwitrijk dieet, kun je flink afvallen.

Overigens zijn de voordelen van intermittent fasting niet alleen beperkt tot afvallen. Het zorgt ook voor een lagere bloeddruk, een betere bloedsuikerspiegel en gezondere cholesterolwaarden (bron). Een laatste belangrijke voordeel is dat intermittent fasting de cellen beschermt tegen veroudering (bron).

Beginnen met het 16/8 schema

De meeste mensen kunnen niet in een keer de omschakeling maken naar een 16/8 schema. Je kunt geleidelijk aan beginnen. Een veelgebruikte methode is om eerst te stoppen met eten na het avondeten. In sommige gevallen verbeter je hier gelijk je nachtrust mee (bron).

Op het moment dat dit eenmaal gelukt is, begin je met het uitstellen van je ontbijt. Je stelt eerst je ontbijt een uur uit. Als je hier na een paar dagen aan gewend bent, ga je weer een uur later ontbijten. Je herhaalt dit totdat je op het gewenste tijdstip zit voor je ontbijt. Een andere methode is om het ontbijt zo lang uit te stellen als je kan en om vanuit daar verder te werken naar je gewenste schema.

Alternatief is om in een keer om te schakelen. Dit werk vaak beter als je ook je dieet aan gaat passen. Eventueel kan een supplement of een dieetplan jou helpen bij de overstap.

Intermittent fasting volgens het 16/8 schema – doen of niet?

Het 16/8 schema is een simpele methode om je algehele gezondheid te verbeteren. Het enige dat je hoeft te doen is het aantal eetmomenten op een dag te beperken. Intermittent fasting is ook erg effectief als je af wilt vallen. Als je intermittent fasting combineert met een dieet (zoals het keto-dieet) is het nog effectiever. Als je last hebt van een ziekte of als je medicijnen gebruikt, is het wel verstandig om eerst te overleggen met je arts voordat je aan intermittent fasting begint.

Warrior diet

Het warrior diet of het krijgersdieet is een extreme vorm van het 16/8 schema. In dit schema eet je een keer per dag een grote maaltijd. Meestal is dit een avondmaaltijd. Gedurende de dag eet je soms nog wat groente of fruit.

Ook het warrior diet is erg overzichtelijk, maar het is niet altijd verstandig om een grote maaltijd te eten. Als je een keer laat bent met je maaltijd, dan verstoort dit misschien je slaap.

Er zijn allerlei tussenvormen tussen het 16/8 schema en het warrior diet. Je kunt bijvoorbeeld twee grote maaltijden eten gedurende een periode van 6 uur. Het is belangrijk dat je iets kiest dat bij jouw leven past.

24-uurs vasten

Mensen die dit schema volgen, eten een keer per week 24 uur helemaal niets. Het meest effectief is om een vaste dag te kiezen, zodat het een gewoonte wordt.

Ook het 24-uurs vasten is een solide routine. Het is wel lastig als je op de dag dat je vast een feestje hebt. Je kunt ook dan helemaal niets eten.

Het 5:2 schema

In het 5:2 schema eet je vijf dagen in de week vrijwel normaal. Op twee dagen eet je een flink beperkt aantal calorieën, meestal ergens tussen de 500 en 600. Sommige mensen kiezen ervoor om deze calorieën alleen uit ongebonden soep binnen te krijgen, omdat dit een goede manier is om veel groenten te eten.

Het is belangrijk dat je twee vaste dagen kiest voor je 5:2 vast. Op deze manier houd je het langer vol en zorg je voor voldoende ruimte tussen de dagen waarop je vast.

Afwisselend vasten

Afwisselend vasten is een mengvorm tussen het 5:2 schema en 24-uurs vasten. Je eet dan om de dag helemaal niets of slechts een beperkt aantal calorieën. Dit is een zwaar schema en het is ook niet altijd even makkelijk om vol te houden. Een van de oorzaken is dat er een oneven aantal dagen in de week zitten, waardoor het lastig is om bijvoorbeeld een sportroutine op te bouwen.

Spontaan maaltijden overslaan

Een minder gestructureerde vorm van intermittent fasting is een waarbij je af en toe een diner of een ontbijt overslaat. Je kunt dit doen wanneer jij je er goed bij voelt. Je houdt zo geen schema aan, waardoor de kans bestaat dat je te weinig vast om de voordelen ervan te ervaren.

Wat is jouw schema?

Er is niet één manier waarop je moet vasten. Er zijn verschillende intermittent fasting schema’s. Welk schema past het beste bij jou? Laat het weten in een reactie.

Intermittent Fasting kent verschillende methoden

Het vasten kan op verschillende manieren worden gedaan. Je bepaalt zelf hoelang en hoe vaak je vast. Door de populariteit van Intermittent Fasting zijn er zelfs voedingsplannen die hierop zijn gebaseerd ontwikkeld. Enkele hiervan zijn:

 • The Warrior Diet
 • Leangains
 • Eat stop eat
 • Fat loss forever
 • UpDayDownDay

Elke methode heeft weer andere richtlijnen voor hoelang je mag vasten en wat je mag eten wanneer je niet aan het vasten bent. Bovenstaande methoden zijn vijf van de meest gebruikte.

Wat gebeurt er in het lichaam bij Intermittent Fasting?

Vasten is niet iets van nu. Het wordt al langer gebruikt voor verschillende doeleinden. Er zijn daarom verschillende wetenschappelijke onderzoeken geweest naar het effect van vasten op het lichaam. Bij zulke onderzoeken gebruikt men meestal dieren om aan te tonen wat het effect van een gereduceerde calorie-inname kan zijn. Uit deze onderzoeken is gebleken dat lichaamscellen beter bestand zijn tegen schadelijke processen bij regelmatig vasten of minder eten. Het lichaam kan beter reageren op processen als thermische en oxidatieve stress.

Vasten heeft dit positief effect op lichaamscellen doordat tijdens het vasten allerlei biochemische en moleculaire veranderingen plaatsvinden. Enkele daarvan zijn een toename van bepaalde beschermende eiwitten, antioxidant enzymen, vitamine E en Q10. Deze beschermen het lichaam tegen ontstekingen en stress.

Louis van Gaal vijftien kilo afgevallen met intermittent fasting

Ook Louis van Gaal is afgevallen met intermittent fasting. In het programma De Oranjewinter op SBS 6 was te zien hoe Van Gaal met zijn vrouw Truus het intermittent fasting schema bespraken. Tijdens een interview zegt Louis van Gaal het volgende: “Ik doe dat al een jaar en ik ben van 105 naar 90 (kilo, red.) gegaan”

Enkele voordelen van Intermittent Fasting

De voornaamste reden waarom men met Intermittent Fasting van start gaat is gewichtsverlies. Daarnaast heeft het nog meer leuke voordelen, waaronder:

 • Met Intermittent Fasting leef je langer. Het activeert processen in het lichaam om in leven te blijven bij een beperkte calorie-inname.
 • Intermittent Fasting maakt het plannen van je maaltijden eenvoudiger.
 • Het lichaam wordt gevoeliger voor insuline, dit heeft een positief effect op de groei van de spieren.
 • Het verlaagt de cholesterol-gehalte.
 • Het verlaagt het risico op verschillende vormen van kanker en andere ernstige aandoeningen.
 • Intermittent Fasting is makkelijker vol te houden dan een dieet.

Nadelen Intermittent Fasting

Intermittent Fasting is niet voor een ieder. Ieder lichaam is anders, zo zal niet een ieder dit aankunnen. Personen die liever door de dag heen snoepen, zullen dit dieet mogelijk niet kunnen volhouden.

Intermittent Fasting kan ook van invloed zijn op de prestaties in de gym. Oefeningen waarbij je rent of sprongen maakt zullen je eerder vermoeien. Daarnaast zullen de bewegingen minder krachtig zijn.

Wil je meer weten over Intermittent Fasting?

Je kunt veel leren over Intermittent Fasting door artikelen als deze te lezen. Tevens zijn er verschillende boeken hierover geschreven. Dit dieet is vrij populair onder fitness-fanaten die het gebruiken om de lichaamsdoelen te bereiken. Raadpleeg deze bronnen voor je zelf aan de slag gaat.

Vragen over Intermittent Fasting

Wat is Intermittent Fasting

Intermittent fasting is een vorm van afwisselend vasten. Bekende vormen van intermittent fasting zijn om de dag vasten en periodiek vasten. Intermittent fasting kan gunstige gezondheidseffecten hebben en effectief zijn voor gewichtsverlies. Het is niet bekend of het gewichtsverlies op de lange termijn doorwerkt. Langetermijneffecten op gezondheid zijn onvoldoende bekend.

Kan je met Intermittent Fasting Afvallen?

Met intermittent fasting kun je afvallen, mits je in totaal minder calorieën met je voeding binnenkrijgt dan je verbruikt. Om de dag vasten leidt tot een groter gewichtsverlies dan periodiek vasten. Dit is vrij logisch omdat je met om de dag vasten meer dagen per week een lage energie inname hebt. Het is niet bekend of mensen na langere tijd het verloren gewicht nog steeds kwijt zijn.

Is Intermittent Fasting gevaarlijk?

Gegevens over de langetermijneffecten van intermittent fasting op gezondheid en ziekterisico zijn zeer beperkt. Het is dan ook niet mogelijk om aan te geven of intermittent fasting op de lange termijn gezondheidsrisico’s of gezondheidswinst oplevert.

RECENSIES OVERZICHT
Algehele Waardering
Vorig artikelSaxenda Obesitaspil met Liraglutide Review, Ervaringen, Kosten
Volgend artikelLouis van Gaal Dieet Afgevallen met Intermittent Fasting Gratis Schema
intermittent-fastingJe kunt veel leren over Intermittent Fasting door artikelen als deze te lezen. Tevens zijn er verschillende boeken hierover geschreven. Dit dieet is vrij populair onder fitness-fanaten die het gebruiken om de lichaamsdoelen te bereiken. Raadpleeg deze bronnen voor je zelf aan de slag gaat.

2 Reacties

 1. Ik vraag me af als je medicijnen moet innemen voordat je mag eten in je 16/8 uur
  Intermitting vasten dus op je nuchtere maag ? Is dat niet heel slecht ? Tips ???!!!

 2. is het geschikt voor vrouwen< ik dioe nu 1 week het 20/4 uur schema duys 20 uur niet eten en 4 uur wel ben 52 jaar heb er totaal geen moeite mee maar weet niet of ik afval?

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in