Zo gebruik je intermittent fasting bij het afvallen

Eén van de populairste dieten van het moment is Intermittent Fasting. Vooral bij bodybuilders kent dit dieet veel aanhang. Wil je er meer van weten en misschien ook mee aan de slag? Dat alles en meer behandelen we in dit artikel.

Wat is Intermittent Fasting?

Vrij vertaald betekent Intermittent Fasting vasten met tussenpozen. Intermittent Fasting is eigenlijk geen dieet, het is gewoon een andere manier van eten. Een dieet is meestal een tijdelijk hulpmiddel om een gewichtsdoel te bereiken. Intermittent Fasting is een hulpmiddel om je maaltijden over de dag heen te verspreiden op een zodanige manier dat je het optimale uit elke maaltijd haalt. Het grote verschil tussen Intermittent Fasting en een dieet is dat Intermittent Fasting niet wat je eet aanpakt, maar slechts wanneer je eet.

Bij Intermittent Fasting zijn er dus perioden waar je, zoals de naam het al zegt, zal vasten. In tegenstelling van wat je zou denken geeft dit je juist veel energie en je voelt je gezonder. Je stelt je lichaam in de gelegenheid om sneller vet te verbranden.

Intermittent Fasting kent verschillende methoden

Het vasten kan op verschillende manieren worden gedaan. Je bepaalt zelf hoelang en hoe vaak je vast. Door de populariteit van Intermittent Fasting zijn er zelfs voedingsplannen die hierop zijn gebaseerd ontwikkeld. Enkele hiervan zijn:

 • The Warrior Diet
 • Leangains
 • Eat stop eat
 • Fat loss forever
 • UpDayDownDay

Elke methode heeft weer andere richtlijnen voor hoelang je mag vasten en wat je mag eten wanneer je niet aan het vasten bent. Bovenstaande methoden zijn vijf van de meest gebruikte.

Wat gebeurt er in het lichaam bij Intermittent Fasting?

Vasten is niet iets van nu. Het wordt al langer gebruikt voor verschillende doeleinden. Er zijn daarom verschillende wetenschappelijke onderzoeken geweest naar het effect van vasten op het lichaam. Bij zulke onderzoeken gebruikt men meestal dieren om aan te tonen wat het effect van een gereduceerde calorie-inname kan zijn. Uit deze onderzoeken is gebleken dat lichaamscellen beter bestand zijn tegen schadelijke processen bij regelmatig vasten of minder eten. Het lichaam kan beter reageren op processen als thermische en oxidatieve stress.

Vasten heeft dit positief effect op lichaamscellen doordat tijdens het vasten allerlei biochemische en moleculaire veranderingen plaatsvinden. Enkele daarvan zijn een toename van bepaalde beschermende eiwitten, antioxidant enzymen, vitamine E en Q10. Deze beschermen het lichaam tegen ontstekingen en stress.

Enkele voordelen van Intermittent Fasting

De voornaamste reden waarom men met Intermittent Fasting van start gaat is gewichtsverlies. Daarnaast heeft het nog meer leuke voordelen, waaronder:

 • Met Intermittent Fasting leef je langer. Het activeert processen in het lichaam om in leven te blijven bij een beperkte calorie-inname.
 • Intermittent Fasting maakt het plannen van je maaltijden eenvoudiger.
 • Het lichaam wordt gevoeliger voor insuline, dit heeft een positief effect op de groei van de spieren.
 • Het verlaagt de cholesterol-gehalte.
 • Het verlaagt het risico op verschillende vormen van kanker en andere ernstige aandoeningen.
 • Intermittent Fasting is makkelijker vol te houden dan een dieet.

Nadelen Intermittent Fasting

Intermittent Fasting is niet voor een ieder. Ieder lichaam is anders, zo zal niet een ieder dit aankunnen. Personen die liever door de dag heen snoepen, zullen dit dieet mogelijk niet kunnen volhouden.

Intermittent Fasting kan ook van invloed zijn op de prestaties in de gym. Oefeningen waarbij je rent of sprongen maakt zullen je eerder vermoeien. Daarnaast zullen de bewegingen minder krachtig zijn.

Wil je meer weten over Intermittent Fasting?

Je kunt veel leren over Intermittent Fasting door artikelen als deze te lezen. Tevens zijn er verschillende boeken hierover geschreven. Dit dieet is vrij populair onder fitness-fanaten die het gebruiken om de lichaamsdoelen te bereiken. Raadpleeg deze bronnen voor je zelf aan de slag gaat.

Vragen over Intermittent Fasting

Wat is Intermittent Fasting

Intermittent fasting is een vorm van afwisselend vasten. Bekende vormen van intermittent fasting zijn om de dag vasten en periodiek vasten. Intermittent fasting kan gunstige gezondheidseffecten hebben en effectief zijn voor gewichtsverlies. Het is niet bekend of het gewichtsverlies op de lange termijn doorwerkt. Langetermijneffecten op gezondheid zijn onvoldoende bekend.

Kan je met Intermittent Fasting Afvallen?

Met intermittent fasting kun je afvallen, mits je in totaal minder calorieën met je voeding binnenkrijgt dan je verbruikt. Om de dag vasten leidt tot een groter gewichtsverlies dan periodiek vasten. Dit is vrij logisch omdat je met om de dag vasten meer dagen per week een lage energie inname hebt. Het is niet bekend of mensen na langere tijd het verloren gewicht nog steeds kwijt zijn.

Is Intermittent Fasting gevaarlijk?

Gegevens over de langetermijneffecten van intermittent fasting op gezondheid en ziekterisico zijn zeer beperkt. Het is dan ook niet mogelijk om aan te geven of intermittent fasting op de lange termijn gezondheidsrisico’s of gezondheidswinst oplevert.

Gezonde Groet,

kirsten

2 Reacties

 1. Ik vraag me af als je medicijnen moet innemen voordat je mag eten in je 16/8 uur
  Intermitting vasten dus op je nuchtere maag ? Is dat niet heel slecht ? Tips ???!!!

 2. is het geschikt voor vrouwen< ik dioe nu 1 week het 20/4 uur schema duys 20 uur niet eten en 4 uur wel ben 52 jaar heb er totaal geen moeite mee maar weet niet of ik afval?

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in