Invloed van biogene aminen op lichaam, gedrag en psyche

Uit de praktijk blijkt dat veel mensen een overgevoeligheid hebben voor de biogene aminen. Biogene aminen zijn stoffen die het lichaam zelf aanmaakt, zoals histamine, tyramine en serotonine. Deze stoffen komen voor in mens, dier en plant, dus ook in onze dagelijkse voeding en hebben invloed op onze bloedsomloop, ademhaling, slaapritme, humeur, hormoonhuishouding, psyche en gedrag.

Erfelijkheid

Een intolerantie voor de biogene aminen of gluten is vaak erfelijk bepaald. Bij deze overgevoeligheid is sprake van een verstoord afweersysteem, veroorzaakt door een gendefect. Het lichaam reageert dan averechts op de lichaamseigen stoffen ofwel biogene aminen. De intolerantie voor biogene aminen kan ook ontstaan door de auto-immuunziekte coeliakie ofwel glutenintolerantie. Maar ook bestaat de mogelijkheid dat door een overgevoeligheid voor de biogene aminen je een intolerantie opbouwt voor het gluten (eiwit) in de granen. Uit praktijkervaring blijkt dat sommige mensen dan ook beide voedselintoleranties kunnen hebben. De complexe eiwitten (dus ook het gluten) maken histamine vrij in het lichaam, waardoor je overgevoelig reageert.

Oorzaken van een intolerantie voor biogene aminen

Door een slechte darmflora, stress, alcohol- of medicijngebruik en vaccinaties kunnen er meer biogene aminen (histamine) ontstaan in het lichaam. Deze stoffen kunnen dan lichamelijke of geestelijke klachten veroorzaken en een negatieve invloed hebben op ons gedrag. Uit de praktijk blijkt dat na het vaccineren van een kind het histaminegehalte ernstig wordt verhoogd. Dit kan ook gebeuren na inname van bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld Ritalin of sommige anti-depressiva. Spanningen en onverwerkte emoties kunnen ook het histaminegehalte verhogen.

Relatie intolerantie biogene aminen en gedrag/psyche

Uit praktijkervaring en onderzoeken blijkt dat een te hoog histaminegehalte kan leiden tot manisch gedrag, angsten, ADHD of autistisch gedrag. Als het histaminegehalte hoog is, ontstaat er een tekort aan serotonine. Hierdoor kunnen depressiviteit of verslaving worden ontwikkeld. Als de darmflora niet goed functioneert kunnen gedragsstoornissen ontstaan, want het is bekend dat er een relatie is tussen darmflora en hersenen. Een slecht functionerende darm kan ontstaan door bijvoorbeeld een intolerantie voor gluten, melkproducten, suiker, additieven of biogene aminen.

Door een teveel aan histamine wordt namelijk de darmwand poreus en kunnen onverteerde complexe eiwitresten in de bloedbaan komen en zo de hersenen bereiken, waardoor ons gedrag negatief wordt beinvloed en hierdoor bijvoorbeeld ADHD- of autistisch gedrag kan ontstaan. Uit de praktijkverhalen en bioresonantietest van veel mensen is gebleken dat er bij hun psychische problemen of gedragsstoornissen vaak sprake is van een intolerantie voor biogene aminen, gluten of melkproducten.

Klachten

Als er sprake is van een intolerantie voor de biogene aminen, kunnen zowel lichamelijke problemen ontstaan, maar dus ook psychische klachten en verandering in het gedrag.

Lichamelijk problemen: misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, jeuk, uitslag, eczeem, galbulten (netelroos, urticaria), oedeem, migraine, anafylactische shock, astma, verstopte neus of loopneus, slapeloosheid, snelle stofwisseling, verlaagde bloedsuikerspiegel ofwel hypoglykemie, spastische darm, hooikoorts, hyperventilatie, hartritmestoornissen, slechte kwaliteit slijmvliezen.

Psychische klachten: depressiviteit, angsten, zelfmoordgedachten, schizofrenie, verstoord dag- en nachtritme, drugsgebruik.

Gedragsveranderingen: denkverwarring, obsessief gedrag, dwangmatig gedrag, disperceptie ofwel slechte waarneming, ADHD, hyperactiviteit, verslavingen, autistisch gedrag.

Reguliere geneeskunde

Veel mensen met psychische problemen of gedragsstoornissen laten zich vaak behandelen met medicijnen, die soms heel vervelende bijwerkingen hebben, het histaminegehalte kunnen verhogen en verslavend kunnen werken. Mensen kunnen depressief worden, ontvangen niet de juiste behandeling en daarbij de nodige voedingsadviezen. Deze mensen moeten juist worden geactiveerd, getest op voedselintolerantie en verder is het van groot belang om het voedingspatroon aan te passen. De juiste aandacht en werkwijze is van groot belang.

Natuurgeneeskunde

Al in de jaren ’80 van de vorige eeuw deed Dr. Carl C. Pfeiffer onderzoek naar ‘de relatie tussen voeding en psyche’ bij mensen met psychische klachten en stoornissen in het gedrag. Hij was de oprichter van het Brain Bio Center in de staat New Yersey van de Verenigde Staten. In zijn boek ‘Voeding en psyche” (vertaling van het boek: Nutrition and mental illness), geeft hij een duidelijke beschrijving wbt de oorzaken van psychische klachten. Dit boek zou iedere psycholoog of psychiater moeten lezen, zo ook de mensen in de omgeving van de mens met psychische problemen of gedragsstoornissen.

Pfeiffer spreekt ook over ‘histadelie’ ofwel een verhoogd histaminegehalte. Er is dan sprake van een teveel aan histamine en daardoor een tekort aan serotonine. Als er een tekort aan serotonine is, kan ook dwangmatig gedrag ontstaan. Door mensen met psychische klachten of stoornissen in het gedrag te laten testen op voedselintoleranties, het voedingspatroon aan te passen, hen te activeren door veel te bewegen in de buitenlucht, een goed dag- en nachtritme aan te leren en hen de juiste aandacht te geven, kan deze natuurlijke benadering een  positieve invloed hebben op gedrag en psyche. De heer Jaap Huibers heeft jaren geleden een interessant boekje geschreven over ‘de invloed van de biogene aminen op de psyche en het gedrag’: Voedsel, oorzaak van lichamelijke en psychische ontregeling, Ankertjesserie nr. 129.

Voedingstherapie

Bekend is dat vooral de dierlijke voeding rijk is aan biogene aminen. Alle complexe eiwitten maar ook alcohol en tabak zijn histaminevrijmakers. Ook de complexe eiwitten in noten, soja en granen maken histamine vrij in het lichaam. Gluten ofwel het eiwit in de granen is dus ook een histaminevrijmaker. In sommige fruit- en groentesoorten komen ook biogene aminen voor zoals aardbeien, avocado, zuurkool of spinazie. Een aantal additieven zoals E621 ofwel ve-tsin kunnen histamine vrijmaken in het lichaam en een heftige overgevoeligheidsreactie veroorzaken. Testen op voedselintolerantie is daarom van groot belang. Als de diagnose is gesteld, is het raadzaam om het voedingspatroon aan te passen, samen met een voedingsdeskundige. Als je je houdt aan een dieet dat glutenvrij en arm is aan biogene aminen, kunnen de klachten afnemen of zelfs verdwijnen.

Praktijkervaring heeft dus aangetoond dat voedselintolerantie een negatieve invloed kan hebben op het gedrag en de psyche van de mens. Voedingsdeskundigen pleiten er daarom voor dat artsen, psychiaters, psychologen, leerkrachten en ouders meer openstaan voor de relatie tussen voeding en psyche/gedrag. De mens met psychische of gedragsproblemen zou hier baat bij kunnen hebben en kwaliteit van leven van patient en hun omgeving wordt hierdoor verbeterd. Natuurlijke aanpak van problemen kan de gezondheidszorg ook veel geld besparen. Onze maatschappij zou er veel baat bij hebben door meer studie te doen naar de relatie tussen voeding/voedselintolerantie en psyche/gedrag. Vaak wordt de geest van veel mensen vergiftigd door al die schadelijke toevoegingen in onze dagelijkse voeding, medicijnen en vaccinaties. Onze psyche raakt uit balans en ons gedrag raakt verstoord. De Chinezen hebben een spreuk: ‘Ziekte komt binnen door de mond’.

Natuurlijke voeding, zonder schadelijke toevoegingen en een natuurlijke leefwijze hebben een positieve invloed op lichaam, psyche en gedrag.

Auteur: Didy van de Veer
www.levendvoedsel.nl

Dit artikel is door Didy van de Veer geschreven voor vetvrij.com

8 Reacties

 1. IK had 10 jaar terug een positieve uitslag op biogene aminen, een flinke uitslag op de prikplek met wat pijn. Dat was de diagnose. Ik heb er we3inig mee gedaan al die jaren maar begin nu er wel last van te krijgen meest doordat ik selchte at bij de drukke levenswijze. Ik moet dus aan de bak.

 2. Hallo,
  Zo veel mensen hebben een voedselintolerantie, maar weten dit (nog) niet.
  Vandaar mijn boek: Histamine en ik, Invloed van voedselintoleranties op lichaam, geest en gedrag.
  Voor meer informatie verwijs ik je naar mijn website levendvoedsel.nl.
  Eigen ervaring is de beste leermeester. Het lichaam is de beste wetenschap. door het opsporen van voedselintoleranties en het aanpassen van het voedingspatroon leer je jouw lichaam het beste kennen.

 3. 1. Is het mogelijk om de bron referenties te publiceren waarop de conclusies door de schrijver in dit artikel zijn gebaseerd?
  2. Welke praktijkervaringen? A.u.b. bronvermelding.

 4. geweldig, het antwoord op mijn gedrag en depresiief worden na bv. brood eten en veel migraine. Mijn zoon ook vele klachten, astma, hooikoorts, depressief, en gok plus drugs en alcoholverslaafd. Kortom eigenlijk voor iedereen een goed advies. Morgen ga ik hier gelijk mee aan de slag, laat het lezen aan mijn zoons en hoop dat vooral mijn oudste inziet dat voeding de reden is van zijn toestand en gokverslaving. Dank u wel!!

  • Hallo Irma,

   Heb je hier nog iets mee gedaan toevallig? Ik ken iemand in een soort gelijke situatie wbt je zoon. Ik realiseer me dat jouw reactie in 2012 is geweest?

   Groetjes Kim

 5. Beste Marco,

  Je zou contact met een allergiecentrum op kunnen nemen. Daar kunnen ze je verder helpen indien het gaat om een intolerantie of allergie.

 6. als ik melk of kaas tot mij neem krijg ik een gevoel van achterdocht en wantrouwen.
  door suikers tot mij te nemen kom ik in een ren stand en doe veel dingen die ik mij voorgenomen had niet te doen.
  mijn huisarts zegt mij niet verder te kunnen helpen.
  weet er bij jullie niet een adress waar ik info kan krijgen hierover.

  groeten marco

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in