Irene over Biologische Producten

Ik ben in Spanje als ik in mijn mailbox een heel leuke reactie lees van een lezer van vetvrij.com die mijn columns graag leest, met de vraag of er snel weer een column van mij komt.

Nu ik hier met mijn laptop op het strand zit, had ik mezelf eigenlijk voorgenomen 2 weken vooral niet te schrijven, haha maar dat is me dus niet gelukt. Het geluid van de golven, de prachtige oranje zonsondergang en even alleen zijn omdat mijn gezin de afwas aan het doen is, is voor mij “het” moment om deze column te schrijven.

Wat me vooral hier in Spanje opvalt is, dat hier eigenlijk maar weinig biologische producten te vinden zijn. In Nederland is dat gelukkig anders. Voor mij zijn biologische producten echt heel belangrijk en in mijn praktijk probeer ik mensen ervan  te overtuigen dat ze beter meer biologische producten op tafel kunnen zetten. Het liefste zou ik zelf alles biologisch willen eten maar dat is voor een gezin met vier personen wat kostbaar. Maar ik streef ernaar om toch echt ¾ biologisch te eten. Jammer eigenlijk dat het duurder moet zijn, want zo las ik in het boek Antikanker dat in Amerika rond de hoofdstad van Seattle mensen tot bijna alleen maar biologisch eten voor een hele acceptabele prijs aanspoort, want hoe meer mensen daarvoor kiezen hoe lager de prijzen worden. De prijs wordt voor een groot deel bepaald  door vraag en aanbod. In Spanje maar ook in Frankrijk is het een uitzondering als je een reformzaak tegen komt, terwijl in landen als Italië, Duitsland en Oostenrijk er zelfs meer dan in Nederland zijn. Veel mensen weten wel dat biologische producten beter zijn, maar waarom precies daar is vaak toch nog wat onduidelijkheid over. Ja we weten wel dat het niet bespoten is en dat het vitamine- en mineralengehalte veel hoger is maar het gaat echt nog veel verder dan dat. En ook overgewicht kan voor een deel ermee te maken hebben, wanneer je geen biologische producten eet. Ik zal dit even uitleggen. Wanneer je uitsluitend biologisch eet ben je minder geneigd om ongezonde dingen te kopen, je voelt je trots dat je je lichaam zoveel goeds geeft en de keuze om dan iets minder goeds te eten, staat daar ver vandaan. Maar er is nog een reden waarom je overgewicht kan krijgen van niet biologische producten en dat heeft namelijk met je lever te maken. Tegenwoordig hebben onze levers het niet bepaald gemakkelijk meer door alle troep die we eten. Daardoor kan de lever haar werk, dat onder andere met de ontgifting te maken heeft, minder goed uitvoeren. Dan kan zij de afvalstoffenstroom niet meer aan en komt het terug je lichaam in. Het lichaam wil je beschermen en zal er vet omheen gaan kapselen. Best lief van het lichaam die bescherming maar al dat vet dat zich maar opstapelt met die enorme hoeveelheden gifstoffen erin, daar zit je eigenlijk niet op te wachten. Dus als je biologisch eet dan komen er minder afvalstoffen het lichaam in en kan de lever  wel zijn werk goed doen.

Ik zal uitleggen waarom biologische producten nog meer zo van belang zijn.
Biologische producten hebben een natuurlijke leefomgeving gehad, de planten groeien buiten in de volle zon en volle grond met regenwater. Geen kunstmest geen bestrijdingsmiddelen. Daardoor krijg je een natuurlijke leefomgeving voor alle diertjes die ook om en op de plant leven. Wormen, de bodembacteriën, insecten ze hebben allemaal een bijdrage voor de plant. Er worden zelf enzymen in de plant gevormd wanneer diertjes op de plant landen en deze enzymen hebben een positief effect op ons lichaam.

Wanneer er landbouwgif wordt gespoten op gewassen dan heeft dit als voordeel dat je mooi uitziende producten krijgt. Maar de plant zal dit gif absorberen en het blijft niet alleen maar op de schil zitten waarvan we denken dat we die er gewoon van kunnen afspoelen. Al het leven om de plant heen gaat dood en er ontstaat een steriele omgeving zonder belangrijke energieën. Ook een plant kan hierop niet groeien en dus geven ze de planten kunstmest. De planten kunnen hierop wel groeien, ja maar ze bevatten nog maar weinig van wat ze moeten bezitten als ze in de natuur staan. Wanneer we eten is het de bedoeling om ons lichaam te voeden om welvaartziektes enzovoort geen kans te geven en dan is het de bedoeling om meer binnen te krijgen dan alleen maar die vitamine en mineralen (wat in deze producten voor de helft minder aanwezig is) ook de enzymen en de levensenergieën zijn van levensbelang.

Ook de smaak is niet te vergelijken met biologische producten. Dit is vele malen lekkerder.

Biologische planten maken bovendien zelf ook schimmelwerende stoffen aan. Wanneer wij die producten eten krijgen wij ook die schimmelwerende producten binnen (de salvestrolen) dit werkt weer op zijn beurt in op enzymen in ons lichaam die beschermend zijn tegen kanker.

We blijven wel gewoon in leven met ongezonde voeding maar het is niet voor niks dat welvaartziektes zo enorm snel stijgen. In onderzoeken kijken ze nooit naar de hoeveelheid enzymen en levensenergie die in een product zitten wat juist zo gezond is. Ook hoor je maar weinig over de negatieve effecten wat tot soms wel 13 verschillende bestrijdingsmiddelen op één product met ons lichaam doen.

Dus alles op een rijtje,Biologische producten bevatten/zijn:

 • Bevat meer anti-oxidanten
 • Meer vitamines en mineralen
 • Meer phytohormonen
 • Meer levensenergie
 • Weinig vrije radicalen
 • Geen bestrijdingsmiddelen
 • Geen kleurstoffen
 • Geen conserveringsmiddelen
 • Geen smaakversterkers
 • Zijn niet genetische gemanipuleerd
 • Geen kunstmest
 • Geen kunstmatige zoetstoffen
 • Dieren zijn niet platgespoten met kalmeringsmiddelen,
 • Hormonen en preventieve antibiotica
 • Is beter voor het milieu
 • Dieren hebben een beter leven gehad

Kortom geef een klein beetje meer geld uit (het enige nadeel) maar uiteindelijk bespaart het een hoop kosten omdat je een beter gezondheid hebt.

Kijk eens op weetwatjeeet.nl daar vind je veel informatie over hoe jouw supermarkt scoort.

Wil je graag meer over mij en mijn werkzaamheden weten kijk dan eens op persoonlijke-voeding.nl

3 Reacties

 1. beste Irene, in Spanje is een bio product niet overal te vinden. Ze zijn er wel, maar je moet weten waar te zijn. Veelal in buiten wijken en niet in centrums. Gemiddeld gaf in 2009 in heel Spanje men 12 euro uit aan bio producten terwijl gemiddeld in de EU dat op 50 Euro lag.

  Waar je wel vaker de BIO mensen vindt is op de markten in een hoekje waar de bio “groep”bij elkaar staat en de mensen die het weten bij hun ook hun wekelijkse inkopen doet.

  De crisis doet natuurlijk in Spanje niet veel goeds voor de bio mensen. Bron : al mijn leveranciers in Andalucia, bio bewustzijn staat nog in de kinderschoenen in Spanje

 2. Irene, de laatste jaren kom ik niet meer in Spanje. Maar de jaren daarvoor best regelmatig. In Spanje zijn wel reformwinkels, zelf vegetarische producten. Alleen niet in de toeristische gebieden. Wanneer je daar iets wilt kopen dan kun je wel bij de apotheken terecht. En tegenwoordig hebben de grote supermarkten veel zgn alternatieve producten.

  Dit weet ik, omdat jaren geleden wij bezig waren met het Dr Houtsmullerdieet. Dan ga je wel op zoek naar de juiste producten en gevonden.

  In plaats van sojamelk, kun je in de grote supermarkten kiezen voor amandelmelk. Aan de andere kant, ik heb daar ook sojamelk gevonden.

  Dus een kwestie van goed zoeken. Maar de meeste mensen gaan op vakantie uit eten of zitten in een All-inclusive hotel. Zolang het medisch verantwoord is, mag je die paar weken per jaar toch eens loskomen van alles.

  groetjes.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in