Is Brood een Dikmaker?

Personen die willen afvallen krijgen vaak het advies om minder koolhydraten te consumeren. Dus minder tot geen rijst, aardappelen, pasta en brood. Koolhydraten maken je dik en in brood zitten veel koolhydraten. Dit is de kerngedachte achter een heleboel afslankplannen. Deze afslankguru’s raden een koolhydraatarm dieet aan waarbij je meer eiwitten en gezonde vetten eet. Maar zijn koolhydraten echt dikmakers? Is brood een dikmaker of is dit een fabeltje?

Koolhydraten maken je dik

Koolhydraten worden als de grote boosdoeners gezien wanneer het gaat om gewichtstoename. En dit is onterecht. Maar waar komt dit idee dan vandaan? Koolhydraten zijn de voornaamste energiebron voor het menselijk lichaam. Wat niet in energie wordt omgezet, wordt als vet in je lichaam opgeslagen. Hieruit is het idee dat koolhydraten je dik maken ontstaan. Je kan beter zeggen dat een teveel aan koolhydraten je dik maakt. En dit is waar voor alle andere energiebronnen van het lichaam. Eet je teveel vetten of eiwitten dan zal het resultaat hetzelfde zijn: overgewicht. Dus eigenlijk maakt de consumptie van teveel calorieën je dik.

Over het algemeen eten Nederlanders teveel koolhydraten, waaronder brood. Eiwitten en vetten worden naar verhouding minder geconsumeerd, daarom worden zij niet snel als de boosdoener gezien van overgewicht. In vele afslankplannen raad men juist aan dat je meer (gezonde) vetten en eiwitten moet eten. Het is de bedoeling dat je lichaam deze macronutriënten als primaire bron van energie zal gebruiken. De opgeslagen vetten uit koolhydraten worden dan verbrand. Zo verlies je gewicht.

Kan je koolhydraten volledig vermijden?

Dit is absoluut niet raadzaam. Koolhydraten zijn onmisbaar voor de goede werking van je lichaam. Koolhydraten vermijden is daarom niet het antwoord. Richt je op het consumeren van de juiste koolhydraten. Minder koolhydraten uit snacks, zoals gebak en dergelijke. Haal gezonde koolhydraten uit groente, fruit, volkorenbrood, aardappel, zilvervliesrijst en volkoren pasta.

Waarom zou je geen brood eten?

Brood bestaat voornamelijk uit koolhydraten. De andere macronutriënten komen er nauwelijks in voor. Uit brood haal je meer zetmeel en vezels uit. Zetmeel zijn trage (gezonde) koolhydraten. Die worden langzamer door je lichaam verwerkt en opgenomen. Ze hebben daardoor ook minder invloed op je bloedsuikerspiegel. Vezels zijn ook goed voor je. Ze helpen bij de spijsvertering, de afvoer van afvalstoffen en de stofwisseling. Brood hoeft dus geen dikmaker te zijn.

Is brood een dikmaker?

Brood en andere koolhydraten zijn niet de dikmakers persé. Het probleem moeten we zoeken achter ons eet- en leefgedrag. De moderne mens zit het grootste deel van de dag achter een scherm. Zware fysieke arbeid dat veel energie van je lichaam eist doen weinig mensen. Toch is ons eetgedrag niet hierop afgestemd. We eten dus teveel calorieën. Of beter gezegd eten we meer calorieën, in de vorm van koolhydraten, dan ons lichaam nodig heeft. Het surplus aan koolhydraten wordt als vet in je lichaam opgeslagen. Na verloop van tijd zal dit leiden tot overgewicht. Of het nou om brood gaat, of een ander gezond product. Als je er dagelijks teveel van eet, dan wordt je er dik van. Wil je een verantwoorde basis voor een slank en gezond lichaam? Dan kan ik je mijn boek FitChef aanraden.

Sportieve Groet,

mark

[thrive_leads id=’46006′]

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in