Is Fluoride Giftig of Schadelijk voor je Gezondheid?

Zo absoluut kun je dat niet stellen, het ligt eraan over welke fluoride je het hebt. Synthetische fluoride is zeker schadelijk! Dat geldt niet voor de fluoride die we in de natuur en in planten tegenkomen.

Fluoride zit bijvoorbeeld in groene en zwarte thee (dan heet het fluorine) en
dat is natuurlijk en niet slecht, integendeel zelfs. Het is een mooie manier om fluoride
binnen te krijgen, die we met mate wel nodig hebben. (zwarte thee met mate) Door verwarming vervliegt wel veel van deze fluoride uit de thee. De synthetische vorm van fluoride die we in veel werelddelen zelfs in het kraanwater tegenkomen en die in onze tandpasta’s zit, is echt heel ongezond te noemen.

Deze synthetische vorm zul je dan uiteraard ook niet in de natuur aantreffen. Sterker nog, synthetische fluoride is een bijproduct van de productie van bijvoorbeeld atoombommen, staal, cement en aluminium. Miljoenen tonnen fluoride komen als bijproduct vrij, en daar moet men toch wat mee.
Het is giftig afval dat het gebit en botten wat sterker kan maken. Dat is mooi geld verdienen aan een bijproduct wat bovendien afval is. Over wat het verder met ons lichaam doet, daar is men niet in geïnteresseerd.

Hydro-fluoride

Hydro-fluoride is wat in de tandpasta zit en wordt veel hergebruikt bij  pc-schermen, en in koelkasten end. Datzelfde hydro-fluoride wordt ook gewoon gebruikt als rattengif omdat het in staat is vlees en botten volledig weg te branden.

Fluoride in Tandpasta

Tandpasta mogen we volgens de huidige adviezen zelfs doorslikken en we kunnen beter niet te goed spoelen zoals dat vroeger wel moest, zegt men. Het is natuurlijk maar een klein beetje fluoride dat je doorslikt maar ja, elke dag, 365 dagen per jaar, liefst 2 x per dag tanden poetsen, is al gauw meer dan 700 keer per jaar in aanraking komen met synthetische fluoride waar het lichaam niets mee kan en wat gezondheidsproblemen kan opleveren omdat onze enzymfunctie door het gebruik van hydro-fluoride kan veranderen. Wij mogen in Nederland blij zijn dat het niet aan ons drinkwater wordt toegevoegd zoals in vele andere landen dit wel gebeurt.

Overdosis Fluoride

Een overdosis aan fluoride herken je aan vlekken op de tanden, die variëren van wit tot donkergekleurd. Fluoride kan in het lichaam stapelen in onze botten, het veroudert ons lichaam, verstoort dus het DNA- reparatie-enzym en heeft een nadelig effect op ons hele
systeem; van nieren, lever en spijsvertering tot immuunsysteem, hersenen en schildklier. Een overdosis kan leiden tot ernstige ziekte zoals een auto-immuunziekte.

Natuurlijke Fluoride

Van natuurlijke fluoride, die in ons voedsel zit, hebben we niet veel nodig. Het is een
onderdeel van onze botten en tanden. Fluor is een sporenelement, wat betekent
dat we er maar heel weinig van nodig hebben. Het is geen essentieel mineraal; we
blijven ook zonder fluor in leven. Veel andere mineralen hebben we wel nodig om
in leven te blijven. Fluor komt in weinig voedingsmiddelen voor en we vinden het
vooral in de bladeren van de theeplant. Verder zit fluor in vis, die je met
graat en al opeet. Bovendien komt fluor voor in voeding waar vermalen dieren in
zitten, dus ook de beenderen van dieren. Het is moeilijk te achterhalen waar vermalen dieren inzitten. Ook kom je fluor tegen in druivensap en van nature een beetje in water. Dat was het wel. Dat is de reden waarom fluor op een gegeven moment werd toegevoegd aan tandpasta. Fluor begint na inname meteen het gebit, maar ook de botten, te verharden.

Tandartsen raden aan om veelvuldig fluorhoudende tandpasta te gebruiken maar de natuurgeneeskundigen raden dit af. Weer een lastige keuze voor de consument, wat te doen?

TEVEEL  FLUORIDE  IS  GIFTIG  EN  ZELFS  DODELIJK

Een teveel aan fluoride is zeer kwalijk voor de gezondheid. Er bestaat geen ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) voor fluor en er wordt maar wat gedaan. Je hebt snel een te hoge dosis te pakken. Een dosis van 5 mg/kg lichaamsgewicht kan vergiftiging veroorzaken en 15 mg/kg is zelfs een dodelijke hoeveelheid.
Een teveel aan fluoride kan al voor je 8e  jaar tandfluorose veroorzaken. Dit uit zich, zoals je kon lezen, in witte en bruine vlekken op de tanden.
Hoge doses kunnen ook maagklachten, gewrichtspijn in de benen, calciumgebrek en dikke, zeer breekbare botten veroorzaken. Bij een vergiftiging zien we klachten als misselijkheid en diarree, buikpijn, hoofdpijn, veel speekselaanmaak, veel zweten en zwak voelen.

Dr. Hans Moolenburgh, natuurgeneeskundig arts, zegt dat fluoride giftiger is dan lood en
dat fluor het tandglazuur maar een klein beetje verhardt en fluor de tand van binnen juist
brozer maakt. Inslikken van tandpasta is dus niet raadzaam.

WEL  OF  GEEN  FLUORIDEHOUDENDE  TANDPASTA?

Het is belangrijk dat je zelf die keuze maakt. Ik denk dat een middenweg het beste is. Zorg vooral voor je gebit door gezonder, natuurlijker, te eten. Het gebruik van toegevoegde fluoride is kunstmatig. Je zou om-en-om tandpasta met en zonder fluoride kunnen gebruiken, maar er zijn ook mensen die fluor liever helemaal weglaten, waar ook zeker wat voor te zeggen valt. Eet gezond, zonder suiker, en zorg dat je mondflora in balans is, dan krijg je zelden gaatjes, want daar huist het geheim van een goed gebit, een goede mondflora.

Voeding voor mooie tanden

Natuurlijk kun je beter de oorzaak van tandbederf aanpakken. Eet veel groenten, volkoren granen, noten, zaden en pitten, die veel vitamines en mineralen bevatten. Laat de suiker en witte koolhydraten geheel weg.

Suiker wordt door de mondflora omgezet in zuren. De pH-waarde in de mond daalt en er
ontstaat tandplaque. Deze tandplaque haalt mineralen uit je gebit en zo ontstaan
gaatjes. Voor een goede mondflora zijn er tegenwoordig producten zoals Lactibiane Oro-dental PiLeJe en van Now: NOW OralBiotic Blis K12 zuigtabletten. Je zuigt ze op en je mondflora verbetert. (bij www.nova-vitae.nl met de kortingscode IRENE20% krijg je op alles 20% korting)

Verder zijn er nog mondwaters en tandpasta’s te koop waar ook stoffen inzitten die gaatjes
voorkomen zonder fluoride. Dat zijn granaatappelextract, groene-thee-extract, aloë vera,
teatree oil en co-enzym Q10.

Het gebit staat in verbinding met organen, en als het gebit slecht is, kan dat wat van je algemene gezondheid zeggen. Ook als je mondflora niet goed is, kan dat wat van je zuurbalans zeggen, van je darmen of van allergieën.

Meer info over fluoride vind je op internet, kijk bijvoorbeeld bij:
www.wanttoknow.nl of  bij Andreas Moritz

Ik kan precies voor je uittesten wat je beter wel en niet kunt eten en welke organen en gezondheidsaspecten aandacht vereisen. Kijk voor een afspraak op mijn website. www.persoonlijke-voeding.nl Ik ben Irene

Gezonde Groeten,

irene

 

Persoonlijke voedingspraktijk
(auto) kinesiologische voedingstherapeut en auteur van 11 gezondheidsboeken. Bezoek ook de mijn website persoonlijke-voeding.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in