Home Dieet, Voeding, Gezondheid, Sport Is gerookte vis, kaas en kip en rookworst ongezond?

Is gerookte vis, kaas en kip en rookworst ongezond?

0
Is gerookte vis, kaas en kip en rookworst ongezond?

We wisten al dat er een luchtje zit aan pangafilet, maar moeten we nu ook de gerookte vis links laten liggen? De europese voedselautoriteit (EFSA) heeft onlangs 10 rookaroma’s onderzocht. acht van deze aroma’s zijn niet goed voor de gezondheid. In één van de aroma’s werd zelfs het zeer giftige ‘Primary Product AM 01′  aangetroffen. Deze rookaroma’s worden overigens niet alleen gebruikt voor het roken van vis zoals paling en makreel, ook vlees en kaas kan AM 01 bevatten. Denk dan bijvoorbeeld aan gerookte kipfilet of rookkaas.  AM 01 wordt gewonnen uit het onschuldig lijkende beukenhout.

De federatie van Nederlandse levensmiddelenindustrie (FNLI) geeft echter aan dat AM 01 pas schadelijk voor de gezondheid is als het langdurige blootstelling aan het product. De rookaroma’s zijn volgens het FNLI juist ontwikkeld om de stoffen pax en benzeen, die aanwezig zijn in het ouderwetse rookproces tegen te gaan.

Voorlopig is er dus nog geen reden om een gerookte paling te laten liggen, er wordt echter nog verder onderzoek gedaan naar de verschillende rookaroma’s zoals AM 01.

Vorig artikel Afvallen met Eiwit
Volgend artikel RTL4 Editie NL bij Dokter Frank op bezoek. Het Oermensdieet
Al van jongs ben ik bezig met het creëren van deze gezonde levensstijl. De factoren beweging, gezonde voeding en ontspanning hebben ervoor gezorgd dat ik in balans ben. Ik ben gediplomeerd voedingsdeskundige, hormoontrainer, (dieet)psycholoog, orthomoleculair voedings- en supplement adviseur. De afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen bij het creëren van een gezonde levensstijl. Ik zie het als een uitdaging om te bloggen voor kwalitatief hoogwaardige websites als vetvrij.com en maak gebruik van <a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/" rel="noopener"><strong>wetenschappelijk studies en bronnen</strong></a> om mijn verhaal te onderbouwen. Heb je een vraag of suggesties naar aanleiding van mijn columns of reviews? Laat dan een reactie achter onderaan de pagina. Ik lees alles reacties en reageer indien wenselijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987