Is gerookte vis, kaas en kip en rookworst ongezond?

We wisten al dat er een luchtje zit aan pangafilet, maar moeten we nu ook de gerookte vis links laten liggen? De europese voedselautoriteit (EFSA) heeft onlangs 10 rookaroma’s onderzocht. acht van deze aroma’s zijn niet goed voor Is gerookte vis, kaas en kip en rookworst ongezond? Paling de gezondheid. In één van de aroma’s werd zelfs het zeer giftige ‘Primary Product AM 01′  aangetroffen. Deze rookaroma’s worden overigens niet alleen gebruikt voor het roken van vis zoals paling en makreel, ook vlees en kaas kan AM 01 bevatten. Denk dan bijvoorbeeld aan gerookte kipfilet of rookkaas.  AM 01 wordt gewonnen uit het onschuldig lijkende beukenhout.

De federatie van Nederlandse levensmiddelenindustrie (FNLI) geeft echter aan dat AM 01 pas schadelijk voor de gezondheid is als het langdurige blootstelling aan het product. De rookaroma’s zijn volgens het FNLI juist ontwikkeld om de stoffen pax en benzeen, die aanwezig zijn in het ouderwetse rookproces tegen te gaan.

Voorlopig is er dus nog geen reden om een gerookte paling te laten liggen, er wordt echter nog verder onderzoek gedaan naar de verschillende rookaroma’s zoals AM 01.

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in