Het is een vraag die we regelmatig terug zien keren in de media: is kip eten ongezond? Gaat het niet over antibiotica in de kippen, dan wel over de supermarkten die vol liggen met plofkip. Maar aan de andere kant wordt er ook vaak beweerd dat kip eten juist heel gezond voor je is omdat er een hoop goede voedingsstoffen in het vlees zitten. Erg verwarrend voor jou als consument! Ben je benieuwd of kip eten nu ongezond voor je is? In dit artikel leggen we je uit wat de voor- en nadelen zijn van het eten van kip en of het nu écht ongezond is.

Antibiotica en bacteriën in kippen

Het is het onderwerp over kippen dat je steeds weer terug ziet komen: antibiotica dat de kippen krijgen om ziektes te voorkomen. En daardoor dus ook dat het eten van kip ongezond is. In Nederland krijgen heel veel kippen antibiotica toegediend om preventief problemen te voorkomen. Het gevolg is alleen wel dat veel kippen ook de ESBL-bacterie krijgen, dat voor jou als persoon zeker niet goed is om binnen te krijgen.

Bij één op de vijf patiënten zijn die ESBL-bacteriën genetisch identiek aan de antibioticaresistente bacteriën die bij kip zijn gevonden. Dit wijst erop dat deze patiënten die bacterie (direct of indirect) van kip hebben gekregen. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Microbiology and Infection.

De bacterie maakt namelijk enzymen aan die ervoor zorgen dat antibiotica afgebroken wordt. Niet echt handig dus zodra jij een keer antibiotica nodig hebt tegen een infectie en het is dan ook niet zo gek dat er beweerd wordt dat kip eten ongezond is.

Resistent voor antibiotica

Het gevolg is dat jij langzaam resistent wordt voor antibiotica en een zwaardere variant nodig hebt om van infecties te genezen. Vooral op de lange termijn kan dit problemen geven voor de volksgezondheid en kan het eten van kip dus als ongezond worden gezien. Maar naast het probleem met resistentie voor antibiotica kan de ESBL-bacterie ook infecties bij je veroorzaken, met name aan de urine- en luchtwegen. Vooral mensen met een zwakke gezondheid hebben een grotere risico op het krijgen van vervelende infecties. Ook kun je naast de ESBL-bacterie besmet raken met salmonella, een bacterie die overigens lang niet alleen in kip te vinden is, maar ook in andere voedselproducten.

Gemiddelde-prijzen-in-productieketen-vleeskuiken-borstkap-kuikenfilet-en-kipfilet-2014-15-09-02

Is kip eten dan echt ongezond?

Het klinkt nu in eerste instantie behoorlijk ongezond om kip te eten. Toch moet je je niet direct te veel zorgen maken over deze slechte feiten. Als je ervoor zorgt dat de kip goed doorbakken is, en helemaal wit is vanbinnen, dan gaan deze bacteriën allemaal dood. Het risico op het krijgen van deze bacteriën is dus uiteindelijk vrij klein. Zorg er daarnaast wel voor dat je de rauwe kip niet met je handen aanraakt en dat je alles goed schoonmaakt wat in contact is geweest met het rauwe vlees. Dan is het eten van kip al een stuk minder ongezond!

Goede eigenschappen van kip

Heb jij moeite om voldoende eiwitten binnen te krijgen? Dan is het eiwitrijke receptenboek FitChef zeker wat voor jou

Naast deze negatieve, onnatuurlijke eigenschappen van kip valt er ook een hoop goeds te zeggen over het vlees. Kip bevat van nature namelijk een heleboel eiwitten, mineralen en vitamines en is wat dat betreft dus helemaal niet ongezond om te eten. Vooral de vitamines B1, B6 en B12 en zink en ijzer zijn terug te vinden in kip. En het is ook een stuk magerder dan andere vleessoorten. Het bevat veel minder verzadigd vet dan bijvoorbeeld varkensvlees of rundvlees en bevat in verhouding een stuk minder calorieën. Het ligt er natuurlijk wel aan wat voor stuk kip je eet. Zo is een kippenpoot een stuk vetter dan een stukje kipfilet en kun je dus het beste voor dat laatste kiezen. Vergeleken met andere vleessoorten is kipfilet een verstandige keuze, vooral als je op dieet wilt of veel eiwitten nodig hebt omdat je bijvoorbeeld veel sport.

Wat voor soort kipfilet

Het beste kun je dus kiezen voor een stukje kipfilet. Maar dan is er nog de vraag wat voor soort kipfilet. Veel supermarkten in Nederland verkopen nog altijd het vlees van plofkippen. Het nadeel van dit soort is dat de kippen in no time vet worden gemest en dus antibiotica toegediend krijgen om ziektes onder de kippen te voorkomen. Ook wordt er vaak water toegevoegd aan het vlees om het groter te laten lijken. Niet slecht voor jouw gezondheid, maar wel wat minder prettig voor je portemonnee. Je kunt ook kiezen voor een biologisch stukje kipfilet. Vaak een stuk duurder, maar over het algemeen krijgen deze kippen minder antibiotica en wordt er ook minder water toegevoegd aan het vlees.

Is het eten van kip nu ongezond?

Echt ongezond is het eten van kip niet te noemen. Het kent veel goede eigenschappen en is qua vetgehalte echt een stuk gezonder dan bijvoorbeeld varkensvlees. Bovendien bevat kip veel eiwitten die bijdragen aan het herstel van je spieren en ondersteunen bij het afvallen. Voel je je toch ongemakkelijk bij het feit dat kippen antibiotica krijgen? Kies dan voor een stukje biologisch kipfilet, waar over het algemeen minder in zit. En gelukkig verandert de industrie langzaam, waardoor hopelijk ook het geven van antibiotica aan kippen minder kan worden!

Gezonde Groeten,

mark

[thrive_leads id=’46006′]

Bronnen:

2 Reacties

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in