Is Lactosevrije Melk Gezond?

Volgens recent onderzoek heeft bijna 5 procent van de Nederlandse bevolking last van een lactose-intolerantie. Een vervelend gevolg voor deze groep is dat ze zich moeten houden aan een dieet zonder melk producten. Veel mensen denken dat dit alleen inhoud dat je geen melk mag drinken, maar daar blijft het helaas niet bij. Melk is verwerkt in enorm veel producten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een lekkere latte machiato, maar ook minder voor de hand liggende producten zoals een stukje gebak of een broodje bevat in de meeste gevallen lactose.

boterham-melk

Drink jij graag Melk?

Heb jij een lactose-intolerantie, of melkliefhebber? Drink jij lactosevrije melk? Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat. Je kunt ook de reacties van andere bezoekers lezen.

Koemelk

Het aantal mensen met een lactose-intolerantie groeit gestaag. Volgens verschillende wetenschappers is koemelk een van de oorzaken hiervan. Zij beweren dat koemelk niet geschikt is voor de mensen. Problemen in de darmen en het immuunsysteem zouden ontstaan door het drinken van koemelk. Een recent onderzoek onder kinderen met koemelkallergie heeft aangetoond dat ze een verhoogde kans hebben op aandoeningen zoals astma en eczeem.

Moedermelk

Veel baby’s krijgen vanaf hun geboorte moedermelk. Dit is een van de redenen dat we de rest van ons leven melk blijven drinken. Maar heeft de natuur het eigenlijk wel zo bedoeld? ‘Melk bevat kalk, en kalk heb je nodig om sterke botten te krijgen en te houden’, is een argument dat we veel horen. Maar is dat eigenlijk wel zo? Uit recent onderzoek van de Universiteit van Harvard is gebleken dat melk de kans op botbreuken nou juist vergroot. Het probleem is ook dat in de loop van ons leven, het vermogen om de lactose te verwerken steeds meer afneemt. Hierdoor ontwikkelen veel mensen een lactose intolerantie.

Lactosevrije Melk

Verschillende melkfabrikanten zoals Campina spelen handig in op deze groeiende groep mensen. Op dit moment promoten ze met veel TV reclames hun nieuwe paradepaardje, lactosevrije melk. De pakken melk zijn verkrijgbaar in twee soorten, een verse en een lang houdbare variant. Blijkbaar kost het lactosevrij maken van de melk veel geld, want een literpak lactosevrije melk is bijna 80 cent duurder dan een liter ‘normale’ melk. De smaak blijft volgens Campina gelijk.

Hoe word lactosevrije melk gemaakt?

Lactosevrije melk is eigenlijk geen echte zuivelvervanger. Het gaat namelijk om gewone koemelk, maar dan zonder de stof lactose. Dit wordt bereikt door het toevoegen van de enzym lactase aan de melk. Deze splitst lactose in glucose en galactose, zodat de negatieve gevolgen van lactose niet optreden. Dit betekent dus dat lactosevrije melk geschikt is voor mensen met koemelk allergie, maar niet voor veganisten of ovo-vegetariers.

Is Lactosevrije Melk Gezond?

Lactosevrije Melk is dus een bewerkt koemelk product. Door het toevoegen van lactase wordt de lactose gesplitst. Deze bewerking heeft nagenoeg geen invloed op de smaak en kwaliteit van de melk.

Vragen en Ervaringen

Heb jij een lactose-intolerantie, of melkliefhebber? Drink jij lactosevrije melk? Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat. Je kunt ook de reacties van andere bezoekers lezen.

18 Reacties

 1. Sinds mijn kinderjaren ben ik lactose intolerant, was vlug ziek en had niet veel energie. Nu eet ik een beetje lactose-vrije producten maar niet elke dag omdat deze volgens mij niet helemaal lactose-vrij zijn.
  Overschakelen op soyaproducten was ook niet zo’n goed idee, mijn schildklier ging er trager door werken.

  Sinds het innemen van schildklierhormoon Thyroxine kan ik beter tegen de lactose-vrije producten maar: in beperkte mate.
  Bestaat er een verband tussen een slecht werkende schildklier en lactose intolerantie?

 2. Ik wil goudgele drinken met curcuma etc., maar van elke avond melk drinken krijg ik geweldige slijmvorming. Hoe kan ik dit oplossen?

 3. “Dit betekent dus dat lactosevrije melk geschikt is voor mensen met koemelk allergie, maar niet voor veganisten of ovo-vegetariers.”
  Dit moet zijn: “voor mensen met lactose-intolerantie”! Koemelkallergie is wat anders

 4. ik drink minstens 10 liter melk per week.
  daarom denk ik dat lactose vrije melk beter is.

  hij is in ieder geval net zo lekker.

 5. Melk is voor mij al best lang geen deel meer uit mijn voedingspatroon. Enige jaren geleden al een persoonlijk onderzoek gedaan omdat het mij op viel dat ik enorm last had en soms nog heb van winderigheid, wat echt vervelend is en waar veel mensen nog steeds last van hebben.
  Melk tot het 1e levensjaar word dan ook verdragen en verwerkt door het lichaam, daarna hebben we melk niet meer nodig in onze dagelijkse voedingspatroon. Wel het calcium uiteraard.

  Wel kan ik bevestigen dat Melk gewoon niet gezond is en puur een product wat men neemt omdat zij het lekker vinden.
  Melk geeft meer nadelen dat dat het voordelen met zich mee brengt, denk bijvoorbeeld aan het feit dat bijvoorbeeld dat alleen al melk drinken al ernstige vermoeidheid- problemen kan veroorzaken…

  Groet,
  Jeffrey

 6. Sinds 2 jaar heb ik ontdekt dat ik lactosen en glutenintolerant ben alsook dat ik vocht ophoud
  ik probeer zoveel mogelijk op mijn eten te letten , de ene keer vermager ik de andere keer lukt het niet en komen de kilo’s er weer bij
  het komt vooral door het vocht ophouden , glutenvrij en lactosevrij is net gemakkelijk om te blijven volhouden wat kan ik doen , ik zou graag 5 kilo kwijt geraken

  mvg

  martens

 7. Goedenavond, ik wilde vragen of lactose vrije melk mag bij een koolhydraat arm dieet zoals Atkins? Het merk minus L verkoopt o.a.
  Ik hoor het graag..
  Groetjes Inge

 8. Ik drink mijn hele levenlang (met tussen possen) melk omdat ik het lekker vind. Ik heb asma.
  Veroorzaker van exceem is bij mij, het eten van varkensvlees en alle soorten worst. Veroorzaker van drinken van melk is in mijn geval slijmvorming die ik dan moet ophoesten.
  dit bij gebruik van melk, soya melk en of lactovrije melk. Ik denk dat alle problemen bij asma of andere voorkomende ziekten (individueel) beoordeeld moet worden. Mijn valkuil is melk drinken en stress.

 9. Er komt veel voeding met melkprodukten langs, helaas kan ik daar niet tegen. Ik gebruik dan soya of lactosevrije melk. Dat heeft dan wel meer calorieën. Hoe los ik het op. Verder als ik te weinig eet ga ik trillen. Hoe kan ik dit oplossen?

  • ik kan ook niet tegen lactose. ik was bij een dietist die uitvond dat ik minder suiker moest eten. Afkikken van suiker geeft wel wat gevolgen. tegen de tijd dat je gewend was een koekje bij de koffie te nemen of iets te eten met veel suiker heb je eerst last als je dat overslaat. maar je wint er energie voor terug. ik neem nu minder suiker en let op waar het wel en niet door zit als het ergens door hoort, gebruik ik palmsuiker, dat gaat een stuk beter. Het trillen komt door je suikerspiegel denk ik. Vraag es aan de huisarts

 10. Ik heb zelf een lactose intolerantie. Ik drink wel eens lactosevrije melk en gebruik het ook wel eens door gerechten. Ik vind de smaak niet anders. Wel ben ik minder melk gaan drinken omdat ik van mening ben dat koemelk niet thuis hoort in ons voedsel.

 11. Ik heb een lactose intolerantie en kan lactosevrije melk van campina niet verdragen. Waar kan dit aan liggen?

  • melk de witte motor is volgens mij afkomstig van een reclame campagne van Campina van tien jaar geleden.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in