Is Melk Gezond of Ongezond?

Melk is slecht voor elk? door Jacqueline van Lieshout

Sinds een tijdje is brood (en tarwe in het algemeen) de nieuwe boosdoener in de voedingswereld (en naar mijn idee terecht) maar laten we ook melk niet vergeten. Zo af en toe zie ik zelfs weer reclames voor melk voorbij komen, wat een goed teken want dat betekent dat het nodig is. Dat het dus niet uit de schappen vliegt! Prima idee vind ik, laat het vooral zijn wat het is. Borstvoeding voor kalveren.

melk

Gezond Voedingspatroon

Vele generaties zijn er (heel erg) groot mee geworden en het wordt nog steeds door heel veel mensen als een enorm belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon gezien, zeker voor opgroeiende kinderen. Het zit zo vast in ons systeem dat ik vooral merk bij moeder sdat ze misschien wel weten dat het niet goed is, maar ze kunnen het bijna niet aan om het hun kinderen niet te geven. Het zit er diep ingebakken dat melk dé bron is van calcium. Dit wordt natuurlijk ook altijd gepredikt door het Voedingscentrum.

Koemelk is bedoeld voor kleine koeien, om te zorgen dat ze zo snel mogelijk goed kunnen groeien. Het spijsverteringsstelsel is totaal anders dan dat van ons, kijk maar eens naar het aantal magen..Wij drinken per persoon zo’n 60 liter per jaar (2011), en tegelijkertijd staat ons land zeer hoog in de ranglijst van landen met de meeste gevallen van osteoporose (botontkalking). Dat moet je toch aan het denken zetten, melk zit vol met calcium en toch hebben we zulke zwakke bottern? Hoe kan dat? Door de verhouding calcium-magnesium-fosfor in melk. Deze klopt niet met ons systeem en daarom onttrekt het lichaam magnesium aan de botten om te zorgen dat het wel opgenomen kan worden.

Aandoeningen door Melk

Dan is er ook nog het probleem dat het drinken van melk verslijmend werkt. Er zijn legio voorbeelden van mensen en vooral kinderen die vaak ‘verkouden’ zijn en wanneer ze stoppen met melk, dat dit heel snel als sneeuw voor de zon oplost. Ook darm- of huidproblemen kunnen vaak te maken hebben met de consumptie van melk.

Om het nog ‘leuker’ te maken is er ook nog de kwestie van hoe de koeien worden behandeld. Een stressvol leven en veel antibiotica en groeihormonen die constant worden ingespoten. Dit komt allemaal in de melk terecht. Is dat dan echt nog gezond, denk je?

Wanneer je toch perse melk wilt drinken, neem dan biologische geitenmelk en drink dit alleen omdat je het lekker vind en dus af en toe als traktatie. Niet dagelijks en wanneer je het neemt, niet meer dan een glaasje.

jacqueline2

Detox Coach

auteur van ‘In 28 dagen van gifbelt naar tempel’, ‘het tempelkookboek’, ‘Geniet ervan..?’ en ‘van gifbelt naar tempel, kinderen’ (voorjaar 2014)

Is Melk Gezond of Ongezond?Bestellen Is Melk Gezond of Ongezond?Bestellen Is Melk Gezond of Ongezond?Bestellen Is Melk Gezond of Ongezond?Bestellen

Voor meer informatie bezoek je mijn website.

1 reactie

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in