Rawfood Dieet Kate Middleton

Je hoort en leest er de laatste tijd steeds vaker over: raw food. Een nieuwe trend? Het antwoord is nee. Raw food is eigenlijk een soort vegetarisch eetpatroon en promoot het eten en drinken van ‘levend’ voedsel.

Rauw voedsel eten is natuurlijk. Onze lichamen bloeien op door alles wat vers en vitaal is. De benaming raw food en het raw food dieet zijn over komen waaien uit Amerika en is bedoeld om het gevoel van welzijn te verbeteren. Raw food diëten zijn gebaseerd op onbereide en ongekookte ‘groene’ voeding, bij voorkeur biologisch, zoals vers fruit en groenten, noten, zaden, granen, gedroogd fruit, verse sappen en gezuiverd water.

Kate Middleton Rawfood Dieet

Kate Middleton heeft maatje 34 en toch waagt ze zich aan een nieuw dieet: de hertogin van Cambrigde zou voortaan één dag per week uitsluitend rauw voedsel eten. Al is vermageren niet haar hoofddoel, zo schrijft The Daily Mail.

Het zogenaamde raw food dieet is gebaseerd op de gedachte dat rauw voedsel het gezondst en natuurlijkst is voor je lichaam. Het voedsel wordt rauw opgegeten, maar ook warme maaltijden zijn toegestaan. Je moet er gewoon voor zorgen dat het niet warmer wordt verwarmd dan 40 à 48 graden Celcius.

De 32-jarige brunette is momenteel dol op het Latijns-Amerikaanse gerecht ceviche, een rauwe-visschotel die bestaat uit gemarineerde vis, het sap van citroenen of limoenen, kruiden en ui. Andere snacks die momenteel op het menu van de hertogin staan zijn salades met watermeloen , gazpacho, goji bessen, tabouleh en amandelmelk.

Niet meer vermageren

Volgens een ‘vriendin’ van Middleton, volgt ze het dieet niet om te vermageren maar om een mooie teint te bekomen. ‘Kate heeft al een perfect figuur maar ze wil ook een stralende huid hebben’, zegt ze. Gezondheidsdeskundigen zeggen dat rauwe voedingsmiddelen uitstekend zijn voor de huid, het haar en de nagels omdat deze veel meer vitaminen en voedingsstoffen bevatten dan gekookt voedsel.

Waarom raw food?

Raw food, of ‘levend’ voedsel en sappen, bevatten de maximale hoeveelheid vezels, belangrijke voedingsstoffen die normaliter verloren gaan bij bereiding. Raw food wordt makkelijker verwerkt door je maag en darmen en telt minder calorieën dan de meeste andere voedingspatronen. Verhitting boven de 40 graden Celsius vernietigt de enzymen in het voedsel die helpen bij een goede spijsvertering en de opname van voedsel, waardoor de voedingswaarde aanzienlijk omlaag gaat.

De voordelen van Rawfood

Een dieet met minstens 75 procent raw food biedt een hoop gezondheidsvoordelen, zoals meer energie, een mooiere huid, een betere spijsvertering, gewichtsverlies en minder risico op serieuze aandoeningen als hart- en vaatziektes, diabetes en kanker.

Een raw food dieet bevat weinig of geen verzadigde vetten, is laag in natrium en hoog in kalium, magnesium, foliumzuur en vezels. Een raw food dieet is uitermate geschikt als ontgiftingskuur. Verschillende combinaties van rauw en levend voedsel en sappen kunnen worden ingezet voor darm-, lever-, nier- en huidreiniging.

Geen vlees of vis meer?

Oké, dus we weten nu waarom het goed voor ons is. Maar wat moet je dan eten? Mag je dan helemaal geen vlees en vis meer? Zoals gezegd is het eigenlijk een vegetarisch voedingspatroon, maar ik kan me zo voorstellen dat je vlees of vis niet wilt laten staan. Ik ook niet, maar wat ik wel doe is regelmatig het stukje vlees vervangen door een vegetarisch product (ook op brood), bijvoorbeeld Valess. Wanneer ik wel vlees eet, neem ik maar een klein stukje (kipfilet, tartaartje, rundergehakt, biefstukje) en bak ik het vlees niet maar grill ik het met een klein beetje olijfolie. En ik kan al helemaal niet zonder vis. Daarbij komt ook nog eens kijken dat ‘vette’ vis, zoals haring, zalm, makreel en heilbot, enorm gezond voor je is vanwege de Omega-3 vetzuren die de vis bevat. Van Omega-3 is bekend dat het helpt je cholesterol te verlagen en dus de kans op hart- en vaatziekten vermindert. Omega vetzuren (3,6 en 9) horen sowieso thuis in een raw food dieet, maar als je liever geen vis eet, dan kun je ook gewoon omega-olie of capsules kopen in de natuurwinkel of bij de betere drogisterijen. Als je echt niet zonder vlees of vis kunt, eet het dan met mate en neem wat vaker een vegetarische variant.

Wat mag ik eten?

Alle fruitsoorten (bananen niet meer dan twee per week), verse groenten vooral groene, granen, zaden en pitten, bonen, noten, zeewier, het hang er vanaf om welke reden je wilt diëten: Gekiemde bruine rijst vertraagt de glucoseopname en verbetert de stofwisseling. Kool ondersteunt een gezonde celfunctie. Radijs en shii-take paddestoelen werken als een anti-oxidant.

Eet ook veel kiemen en scheuten, lekker in salades en soepen. Ook verse (groente)sappen zijn een prima energiebron, bijvoorbeeld wortelsap met aardappel, venkel appel. Neem 4 middelgrote wortelen, 2 appels, 1 kleine aardappel en een stukje venkel en maak hier een sapje van in een juicer of blender. Venkel reduceert ontstekingen bij artritis, het stabiliseert mood swings en depressieve buien en het bevat de zeldzame voedingsstof mangaan plus zink en vitamine B complex. De voedingswaarde van granen en zaden is indrukwekkend. Ze bevatten bijna alle vitamines, vooral A, B en E. Ook zijn ze geweldige natuurlijke bronnen van onverzadigde vetzuren, lecithine en proteinen.

Het idee van een raw food dieet is dat je minstens 75 procent ongekookt voedsel eet. Als het idee niet erg aantrekkelijk lijkt, dan kun je je voedsel een beetje verwarmen, zolang het maar niet boven de 40 graden Celsius is.

Ontgiften

Omdat een raw food dieet ontgiftend werkt, kunnen sommige mensen wat last van bijverschijnselen krijgen zoals hoofdpijn, misselijkheid en enorme trek. Dit kan enkele dagen duren voordat het begint af te nemen. Ook kan het zijn dat je in het begin wat vaker dan anders naar het toilet moet voor de grote boodschap en je ontlasting kan anders zijn dan je gewend bent, meestal wat dunner en lichter van kleur. Als je het helemaal goed wilt doen, stop dan een week voordat je met een raw food dieet begint met vlees, suiker en cafeïne.

Om alles te vertellen over raw food en de bereiding daarvan is teveel. Zie jij het echter wel zitten en wil je graag een handje geholpen worden dan adviseer ik je om het boek ‘Het lichaam is perfect’ van Annemarie Postma aan te schaffen. Zij reikt je zeven verassende principes aan om naar jezelf en eet- en leefgewoonten te kijken. Het boek staat vol tips en een zeven weken eetplan inclusief recepten en boodschappenlijstjes.

 

Rawfood boeken

 

Het pure eten van raw food
Het pure eten van raw food
(nieuw – juni 2009)
Leeuw, A. de

 

Rox Rauw !
Rox Rauw !
R. Catz

Rauwe smaaksensaties
Rauwe smaaksensaties
H. Beliën

Nigella Express
Nigella Express
Nigella Lawso

Snel Good Food

In Nigella Express helpt Nigella ons op fabuleuze wijze tijd te besparen. Dit nieuwe kookboek is een bron van geluk voor iedereen die wil koken maar daar de tijd niet voor kan vinden, de droom van elke werkende moeder, en de veel te drukke mens van tegenwoordig. Je kunt deze maaltijden maken terwijl je de keuken rennend aandoet, en ze zijn in elkaar te toveren na een lange dag op kantoor of tijdens een druk weekend. Nigella Express bevat de recepten voor opwindende ‘Retro Rapido’-maaltijden, ‘Quick, Quick, Slow’-recepten, die vooraf bereid kunnen worden om later tijd te besparen, lekker makkelijke Italiaanse recepten onder het kopje: ‘Hey Presto’ en veel ideeën voor picknicks, kersthapjes en feestjes. Daarnaast geeft Nigella essentiële tips over hoe je kunt zorgen dat je keukenkastjes bevoorraad blijven, en je koelkast en vriezer vol. Je houdt tijd over om een bad te nemen, een drankje te drinken, met vrienden te praten, of je kinderen te helpen bij hun huiswerk. Minimale stress voor maximaal genieten

3 Reacties

  1. Volgens mij is rawfood wel een heel nieuwe trend ,die vooral uiting geeft aan het extremisme van Amerikanen. 35 jaar geleden waren de Amerikanen in Europa de risee omdat ze alles “dood”kookten uit angst ook maar één bacterie’tje binnen te krijgen.
    Nu moet het ineens weer allemaal” levend” wezen. een gulden middenweg lijkt niet te bestaan. David Wolfe vind ik meer op een Rattenvanger van Hamelen lijken dan op een serieuze voedingsdeskundige. Maar mensen zijn inderdaad zelf verantwoordelijk voor hun gezondheid zolang ze werkelijk tot objectief oordelen in staat zijn en dat is niet altijd het geval .
    Dus Perry, Het sprookje dat je door het eten van wat bacterieën op bladeren en uit de grond voldoende vit B12 binnenkrijgt moet ik toch te vuur en te zwaard bestrijden evenals het fabeltje dat die bacterieën als ze al ongeschonden je maagzuur doorgekomen zijn in je dikke darm vit b12 maken. Als dat al zo was dan was het te laat want in je dikke darm worden nauwelijks meer voedingsstoffen opgenomen. Dan is er nog het fabeltje dat vit B12 in algen zou zitten ;helaas is deze cyanocobalamine voor ons onbruikbaar. Conclusie; Degene die afziet van dierlijk voedsel en geen supplementen neemt kiept na een jaar of 7 om en de schade is dan onhelstelbaar . Maar zoals hierboven al gezegd ,je kan ook kiezen voor een rauw tartaartje ,ongepasteuriseerde melkprodukten een rauw eitje of visje. Van die laatste 2 niet teveel want koken heeft hier juist de functie een enzym te vernietigen dat vit b afbreekt . Zo zie je maar weer dat wie werkelijk het beste uit z’n voeding wil halen soms beter kan koken en soms niet.

  2. Hey,

    Ik vind het fijn om te lezen dat de rawfoodlifestyle steeds meer mensen aanspreekt. Jammer genoeg zijn er ook in deze lifestyle nog veel misvattingen. Om te beginnen heeft iedereen de ideale voedingspatroon. Onze basis hoort uit rauwe bouwmaterialen te bestaan net als ieder ander levend wezen. Verhitting is vernietiginging van moluculaire structuren en verandert gezonde stoffen in gif. Door 80% rauw te eten in jouw ideale combinatie kan je de negatieve effecten van de overige 20% redelijk compenseren. Alleen rauw eten betekent niet dat je zomaar alles rauw kan eten en dat het gezond is. Onze winkel keten heeft een versafdeling waar je over het allgemeen alleen maar Hybridevoeding kan halen. D.w.z. dat deze producten zover zijn verzwakt door de landbouw, dat ze niet meer in het wild kunnen overleven. Dit zegt heelveel over de kwaliteit over de voedingswaarde. Hybride voeding zijn giga hoog in suikers en laag in mineralen en verzuren hierdoor het lichaam. Ze behoren tot de categorie geraffineerde suikers=hoge insuline productie = verhoging kans welvaartziekten als kanker, diabetes, botonkalking, vetzucht… Om van een lang verhaal een kort verhaal te maken, voordat je aan een rawfoodlifestyle begint, lees er eerst veel boeken over. Deze helpen je om geleidelijk jouw patroon te vinden, om te gaan met moeilijke tijden en je inzichten te geven in allerlei aspecten. Gezondheid gaat niet alleen over gezond eten, maar ook over beweging, rust, sociale contacten, eigen doelen hebben… Net als er bij voeding niet een patroon is die gezond is. 100% evenwichtige rauwe voeding (koolhydraten, vetten, proteine) kan je volledig uit plantaardige producten halen. Vit b12 zit in een gezonde bodem. Dus regelmatig ongewassen wilde bladgroenten eten en je darmflora gezond te maken/houden is aan te raden om b-12 tekort te voorkomen. In boeken over deze style vind je echt alle info, maar houdt het niet bij 1 boek, want ieder boek bevat essentiele info en iedere schrijver verteld het op zijn manier. Jij pakt het dus misscien weer net iets anders op van de ene schrijver dan de andere. En de wetenschap gaat in vole vaart vooruit in hun kennis over rauwe voeding. Zie het als fietsen. Om het te leren lijkt het moeilijk, maar met vallen en opstaan leer je het wel. Je moet alleen wel discipline hebben om het aan te leren. Als je het hebt geleerd, dan weet je hoe simpel het eigenlijk is. Houdt het ook simpel, dat is de gezondste weg. Ik kan uren tips en info geven, maar dan typ ik straks een heel boek. Geloof niet alles wat mensen zeggen, maar denk er eerst simpel over na en ondervind of het voor jouw ook de waarheid is. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen gezondheid.
    Enkele boekentips; Sunfood diet succes systhem van David Wolfe/ Agressive Health van Mike Nash/ rawfood.com(veel boeken) over bereiding van recepten, wetenschappelijke kennis en nog veel meer. Echt er gaat een werled voor je open in deze style. In Nederland kan je oa bij mastercare.nl allerlei spullen bestellen. Ook rauwe chocolade is echt een aanrader. Veel succes voor degene die dit pad kiezen en natuurlijk ook voor degene die liever op het oude pad blijven.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in