Is Spinazie Eten Gezond?

Spinazie is een snelgroeiende bladgroenten, die bijna het gehele jaar door van ons eigen Hollandse bodem kan komen. Een groente, die je dus ook zelf kunt telen als je een tuin hebt. Vanaf eind januari tot eind juni en vanaf augustus kan spinazie gezaaid worden. Vier tot zes weken later kun je de spinazie al oogsten.

Spinazie, de groente van Popey. Als je spinazie eet, komen er dan ook echt spieren? Spinazie zit boordevol vitamines en mineralen aan ijzer, kalium, calcium, fosfor, magnesium, vitamine A, vitamine E en vitamine B11 (foliumzuur). Om het mineraal ijzer is spinazie bekend. Spinazie bevat voor een groente relatief veel ijzer. Zo’n 2,75 milligram per 100 gram verse rauwe spinazie. En zo’n 3,75 mg per 100 gram gekookte spinazie. Ter vergelijking zit er gemiddeld in vlees (variërend per soort) 0,7 tot 3 mg ijzer per 100 gram bereid vlees.

IJzer uit groenten

Niet al het ijzer dat je eet wordt door je lichaam gebruikt. IJzer uit groenten is een ander soort ijzer dan ijzer uit vlees. Het ijzer uit groenten wordt slechter opgenomen door ons menselijk lichaam, dan het ijzer uit vlees. Om dezelfde hoeveelheid ijzer op te nemen, zou je driemaal zoveel ijzer uit je groenten moeten halen dan uit vlees. Bij een gezonde warme maaltijd voor de gemiddelde volwassene ligt er op je bord 2 ons groenten, 125 gram vlees of andere eiwitbron en 150 gram aardappels of andere koolhydraatbron. Spinazie is een groente, die enorm slinkt. Om 200 gram gekookte spinazie op je bord te hebben, heb je 350-400 gram rauwe spinazie nodig. Dit is de reden dat veel mensen kiezen om spinazie uit pot of diepvries te gebruiken. In bijgevoegd recept is dat om deze reden ook gedaan. Natuurlijk is dit te vervangen door zelf gekookte spinazie. Zelf spinazie koken is een kwestie van wassen en met aanhangend vocht 3-5 minuten koken.

Hoeveel ijzer je nodig hebt, is afhankelijk van of je man of vrouw bent en van hoe oud je bent. Ben je in een groeisituatie, zoals bijvoorbeeld een zwangerschap dan heb je meer ijzer nodig. Zo ook een kind in de groei en een sporter die spieren wil opbouwen. Als voorbeeld heeft een man tussen de 22 en 50 jaar 11 mg ijzer per dag nodig. Een vrouw van dezelfde leeftijd 15 mg. Dit verschil in ijzerbehoefte komt doordat je als vrouw met de ongesteldheid ijzer verliest.

Hetgeen je tegelijkertijd met ijzer eet, beïnvloedt ook de hoeveelheid ijzer, die je lichaam kan opnemen. Oxaalzuur, calcium, koffie en thee verminderen de opname van ijzer in het lichaam. Vitamine C verbetert de opname. In spinazie zit oxaalzuur dat de opname dus negatief beïnvloedt.
Al met al blijft spinazie een gezonde groente, die een waardevolle bijdrage aan je ijzervoorziening kan leveren.

Vegetarische spinazie ovenschotel

Schil 1250 gram aardappels. Kook de aardappels gaar. Snijd ondertussen 1 ui en 1 paprika in stukjes. Bak de ui en de paprika samen met 2 eetlepels pijnboompitten in 1 eetlepel olijfolie. Voeg 1 pak diepvriesspinazie van 450 gram deelblokjes toe. Laat de spinazie al roerend ontdooien.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Klop in een kom 3 eieren los. Voeg 125 ml crème fraîche en 1 zakje geraspte kaas 175 gram toe. Roer dit door de eieren.

Giet de gaar gekookte aardappels af. Voeg er 150 ml halfvolle melk, zout, peper en kerrie aan toe. Stamp dit tot een smeuïge puree. Eventueel meer melk toevoegen als de puree niet smeuïg is.

Doe het spinaziemengsel in een ovenschaal. Daarbovenop de helft van het crème fraîche mengsel. Daarbovenop de aardappelpuree. Als laatste laag de rest van het crème fraîche mengsel. Strooi hier bovenop 2 eetlepels gebakken uitjes.

Zet de schaal 20 minuten in de oven 200 graden.

Eet smakelijk namens alle gewoonetendieet consulenten.

irma-meyer-small

irma

1 reactie

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in