Is spinazie met vis wel zo gezond?

Iglo heeft een nieuw product op de markt gebracht (Kombino vis/spinazie) het is een soort visstick met spinazie ertussen. Spinazie is een nitraatrijke groente wat in combinatie met vis ongezonde (kankerverwekkende) stoffen kan opleveren.Het voedingscentrum heeft dit ook opgemerkt en adviseert vis, schaal- of schelpdieren bij voorkeur te eten met nitraatarme groente. De Wageningen Universiteit geeft aan dat de combinatie van spinazie en vis nietVroeger werd gedacht dat de combinatie van vis met bladgroente (zoals spinazie) af te raden was in verband met de vorming mogelijke nitrosamines. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat de vorming van nitrosamines niet zo hoog is als werd verondersteld en dat er geen gezondheidsrisico is.

Ook in epidemiologisch (onderzoek onder de bevolking) is geen bewijs voor het ontstaan van kanker ten gevolge van de consumptie van nitraatrijke groenten in combinatie met vis aangetoond. Dit kan mede te maken met de aanwezigheid van vitamine C in groenten. Vitamine C kan met nitriet reageren, en zo mogelijk de vorming van kankerverwekkende nitrosaminen remmen.

Dus deze Kombino vis/spinazie kan zo nu en dan rustig gegeten worden eventueel met (nitraatarme) groente ernaast zoals bijvoorbeeld bloemkool, broccoli, courgette, komkommer, prei, spruiten, tomaat, witlof en worteltjes. Probeer 2-3 keer per week vis (liefst Ongepaneerd te eten)

bron: voedingscentrum.nl  

3 Reacties

  1. Hoi Astrid, Je kunt spinazie best een dagje bewaren in de koelkast. Je moet het alleen niet meer opwarmen. Als je spinazie, die al een keer warm geweest is nog een keer warm maakt dan ontstaat er nitraat. De meningen zijn hierover verdeeld, maar ik durf er niet op te gokken.

    @ Thale, ook hierover zijn de meningen verdeeld. Net zoals ze zeggen dat je beter geen koffie kunt drinken nadat je verse jus orange hebt gedronken omdat de vitamine c hierdoor afgebroken zouden worden en je geen asperine of paracetemol met melk zou mogen innemen. Zuivel na spinazie schijnt ook niet echt gezond te zijn.

    In beide gevallen kwestie van proberen zou ik zeggen. Ik ben wat dat betreft bijgelovig en doe het allemaal niet, genoeg andere lekker combinaties en mogelijkheden toch

    Agnes

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in