Is Zout Gezond of Ongezond?

Zout is niet gezond! Ja en Nee. Zout is onmisbaar voor ons lichaam. Zout is, net als met alles, overal waar TE voor staat, niet gezond als je er TEveel van neemt.

Zout is nuttig

Zout is belangrijk, nuttig en onmisbaar voor ons lichaam. Vanuit de media ligt alle focus op hoe slecht zout wel niet is voor ons. Een positief daglicht voor zout: Zout zorgt voor de vochtregeling van je lichaam, speelt een rol bij de regeling van de bloeddruk en is belangrijk voor zenuwprikkelgeleiding. Het sein vanuit je hersenen die spieren opdracht geven om te bewegen.

zout

Bewerkte en onbewerkte producten

De aanbevolen hoeveelheid zout krijg je ruimschoots binnen door wat je eet. Zout krijgen we grotendeels binnen via bewerkte producten, een klein aandeel krijg je binnen van onbewerkte producten. Leuk, maar wat is het verschil? Bewerkte producten zijn gemaakt in een fabriek, het product is gemaakt en ontwikkeld door iemand met een ‘witte jas’. Onbewerkte producten, zijn producten welke rechtstreeks uit de natuur komen. Puur dus! We krijgen veel meer zout nodig dan we nodig zijn, grotendeels doordat we veel bewerkte producten eten! De oplossing? Zo puur en onbewerkt mogelijk eten, eten zoals de natuur het gemaakt heeft.

Waarom heb ik dorst na het eten van zout?

Zout is niet gezond? Dorst is een reactie na het eten van TEveel zout. Waarom? Zout onttrekt veel vocht aan het lichaam. Je krijgt dorst, maar na het aanvullen van dit vochttekort ontstaan er zwellingen in het lichaam. Wallen, gezwollen enkels en kuiten zijn vaak het resultaat. TEveel zout geeft meer risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en osteoporose. Een hoge bloeddruk komt vaak voor bij overgewicht, hup dus op dieet! Snel de kilo’s kwijt en ook je gezondheidsrisico’s verdwijnen? We weten inmiddels dat een dieet een tijdelijke oplossing is, en het jojo-effect nog ongezonder is voor je lijf. Zowel lichamelijk als mentaal. Een dieet hou je niet je leven lang vol, je zult keuzes moeten leren maken. Vaak is dit niet haalbaar binnen je huidige leefstijl. Het woord dieet, betekent ‘manier van leven’. Leren keuzes maken… Een hoge bloeddruk: Het meest effectief? Afvallen, bewegen en overstappen op een pure manier van eten. Een manier van leven, met zo weinig mogelijk bewerkte producten. In plaats van zout toevoegen, leef je uit met (verse) kruiden.

De juiste balans

Mijn persoonlijke advies voor een juiste (zout) balans? Schrap de bewerkte producten voor het grootste deel. Een puur(der) eetpatroon is niet alleen goed voor je gewicht, je bloeddruk, je schoonheid maar helpt je ook tegen snaaihonger en diabetes. Ik zeg “Doen!, wat houdt je tegen?”

Nog niet overtuigd? TEveel zout verstoord de balans van de hormonen en zenuwen. Met onder andere als gevolg: duizeligheid, spierkrampen en rillingen. Met een frisse blik, dosis kennis en royaal besprenkeld met nuchter boerenverstand gaat het je zeker lukken om puur(der) te eten. Wat mij betreft is 2013 het jaar om zelf een keuze te (leren) maken. Dat het lastig is, is een feit. En daarom is het fijn je te laten begeleiden door een professional. Wist je dat een BGN gewichtsconsulente vergoed wordt uit het aanvullende pakket van je zorgverzekeraar, zonder aftrek van je eigen risico?

Groetjes Jolanda
Coach voor je Goedelijn

1 reactie

 1. Hoewel de voedingsmiddelen-industrie beloofd had dat ze het zoutgehalte van voedingsmiddelen langzaam zou verminderen, is van veel producten het zoutgehalte juist gestegen!
  Enkele voorbeelden: Zaanse Snijder brood van AH bevatte eerst 0,4 g natrium, vorig jaar ineens 0,43 g.
  Achterham en fricandeau van AH eerst 0,7 g natrium, vorig jaar 0,8 g.
  Voorgekookte aardappelen van AH eerst 0 g natrium, vorig jaar 0,1 g en 1/2 jr. geleden ineens 0,13 g.
  Kant-en-klare Smulpannenkoeken werden Jan pannenkoeken en bevatten nu meer vet en meer zout (en minder gewicht).
  De saus van Plus eigen merk Lasagnette bevatte 2 jr. geleden ineens 7 1/2 X zoveel zout.
  Quorn roerbakgehakt bevatte 0,1 g natrium, 1 – 2 jr. geleden ineens 0,5 g; dit is 5 X zoveel!
  (Op mijn klacht aan de Quorn-fabrikant kreeg ik een flauwekul-antwoord.)
  Bij een zoutarm dieet kun je nauwelijks vegetarische producten gebruiken… :-(
  En anders bevatten ze veel vet en knoflook, bah.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in