Afvallen als Spirituele Oefening, je neurotische eetgedrag als gif(t)

Je neurotische eetgedrag als gif(t) Column Sandra Derksen

Mensen zien hun neurotische en verstoorde relatie met eten vaak als iets waar ze het liefst zo snel mogelijk van af willen, maar veelal niet weten hoe. Het gedrag blijkt veelal hardnekkiger dan de motivatie en manieren om het aan te pakken. Daar waar ik het neurotisch eetgedrag een gift noem, is men geneigd het te zien als gift zonder die extra ‘t’. Voor meer dan genoeg mensen beheerst het zelfs hun totale leven en belemmert het hun diegene te zijn die ze diep van binnen voelen werkelijk te zijn. ecover afvallen als spirituele oefening

Toch wil ik je hier laten kennismaken met een nieuwe manier van kijken. Kijken én denken vanuit inzicht is fundamenteel voor het transformeren van je neurotische eetgedrag naar een bewuste en gezonde relatie met eten… en jezelf!

Acceptatie van je Eetgedrag

Je kunt in feite twee dingen doen. Als eerste wat het overgrote deel van de mensen doet: je eetgedrag veroordelen, er vanuit verzet, wanhoop en weerzin keer op keer wensen dat het er niet was en er intussen als een vlieg in een spinnenweb in gevangen voelen zitten. Je onderneemt misschien de ene na de andere poging die misschien voor de korte termijn werkt, maar je er uiteindelijk niet uit bevrijdt en je laat terugvallen in je eetgedrag. Of je doet geen enkele poging meer en probeert je er heimelijk tevergeefs in te berusten dat het nu eenmaal zo is.

Het tweede wat je kunt doen is je juist niet te verzetten tegen je eetgedrag, maar deze volledig te accepteren en onder ogen zien als een gegeven dat er IS! Dit betekent NIET dat je jij je erin berust en passief wordt. Integendeel! De acceptatie is in feite een heel simpel en helder iets en zal leiden tot positieve transformerende acties.

Je kunt het vergelijken met een dag waarop het regent. Terwijl jij zo graag had gewild dat het mooi weer was, regent het. Je kunt je er de hele dag blijven verzetten tegen en chagrijnig voelen omdat het regent. De zon gaat er op dat moment echt niet door schijnen en de enige die er last van heeft ben jij. Je blijft gevangen zitten in jouw beeld over hoe het zou moeten zijn. Of je accepteert dat het regent als een gegeven dat IS en kijkt vervolgens wat jij die dag gaat doen en in hoeverre die regen invloed heeft op jouw keuzes. Een groot verschil van beleving in die dag. Met je eetgedrag is het precies zo!

Gek genoeg blijkt het accepteren van het neurotisch eetgedrag voor mensen een bijna ondoenlijk iets. Het mechanisme wat deze acceptatie in de weg zit, is de overtuiging dat acceptatie van het eetgedrag zou betekenen dat je meteen bevestigd dat je waardeloos, zwak, niet goed genoeg bent of welke andere vernietigende en pijnlijke overtuiging je hier ook maar bij hebt. Iets wat je toch al keer op keer tegen jezelf zegt, maar acceptatie zou betekenen dat jij er je definitieve handtekening onder voor akkoord onder zet en redding niet meer mogelijk is.

Food For Thought Afvallen als Spirituele Oefening, je neurotische eetgedrag als gif(t) Food for thought (ebook)

Als ervaringsexpert (40 kilo eraf zonder dieet) en therapeut deel ik in dit mijn ebook ‘Food For Thought‘ mijn inzichten en geef ik tips hoe anderen hun overgewicht / eetprobleem kunnen oplossen. Zonder dieet! Food for Thought is geschreven voor mensen die worstelen met hun gewicht, eetgedrag en zelfbeeld. In dit eboek deel ik aan de hand van meer dan dertig columns haar (deels spirituele) inzichten en geeft zij tips hoe jij de lichtheid in je leven kunt ontdekken door naar de wortels van je overgewicht / eetprobleem te gaan en deze eens en voor altijd op te lossen.

Afvallen als Spirituele Oefening (boek)

Afvallen als Spirituele Oefening, een spirituele reis is de titel van mijn boek dat 1 oktober 2012 zal worden uitgegeven. Dit boek gaat over lessen voor een licht en vervullend leven en kun je samenvatten in de volgende kernwoorden:

  • Inspirerend
  • Bevrijdend
  • Verassend
  • Hoopgevend

Ik spreek uit ervaring, en mijn motto is: “Als ik het kan, dan kan jij het ook”.

Onpersoonlijk Eetgedrag

Elk van deze overtuiging over jezelf is een misverstand, inclusief de laatste dat redding niet meer mogelijk is! Ooit eens opgedaan in je leven, wat jij jezelf hebt aangepraat of anderen je hebben doen geloven. De acceptatie waar ik het hier over heb, is van een andere orde. Het is een acceptatie die totaal niet persoonlijk van aard is. Daarmee bedoel ik dat je accepteert dat net als dat het regent, jij een bepaald eetgedrag hebt waar jij je niet langer zachtjes gezegd happy bij voelt. Zoals het regenen onpersoonlijk is (want het is niet jouw schuld dat het regent als dat iemand anders het laat regenen om jou iets aan te doen), is jouw eetgedrag  onpersoonlijk.

Begin maar eens met te zien welke gedachten jij allemaal over jezelf creëert aan de hand van je eetgedrag. Laat staan bij alle andere aspecten in je leven! Met al die gedachten creëer jij één of meerdere verhalen en daarmee een beeld over jezelf. Zijn er anderen die het tegen je zeggen? Maakt niet uit, jij bent bereid het voor waar aan te nemen. Maar de enige plek waar dit bestaat is… in je denken. Elk gedachte, elk verhaal en beeld over jezelf, is zoals het al wijselijk besloten ligt in het woord… denkbeeldig.

Zelfbeeld

Jij bent nooit welk beeld jij maar over jezelf hebt of een beeld dat een ander over jou heeft. En dat kan ik je heel makkelijk helder maken en kun je zelf nu meteen ontdekken. Want in elk beeld dat jij over jezelf hebt, en je weet zelf hoe deze per keer kan verschillen, er is altijd iets wat dit beeld waarneemt. Beelden zijn steeds onderhevig aan veranderingen, het ene moment denk dat je dit over jezelf en het andere moment denk je dat over jezelf. Maar dat wat dat zich bewust is van dit denken, is altijd onveranderlijk aanwezig. Dat was er toen je kind was, dat was er toen je tiener was en is er terwijl je volwassen bent.

Mensen denken dat zij zijn wat zij denken over zijzelf. Ik vertel je dat je dát bent wat altijd dit denken waarneemt. Dit is het verborgen geheim dat aanwezig is en zich kan openbaren door het accepteren en daardoor volledig helder zien van je neurotische eetgedrag. De ontdekking van je werkelijke zelf, die vrij is van welk beeld dan ook, waarin een vervulling zit die door geen enkele voeding kan worden opgevuld.

In dat heldere waarnemen kan heldere aandacht en denken ontstaan, waardoor je de juiste keuzes kunt maken die jouw eetgedrag blijvend transformeren. Zo is jouw eetgedrag een uitnodiging naar het meest waardevolle kado dat je maar kunt krijgen… je ware Zelf.

Sandra Derksen is een therapeutische ervaringsdeskundige die 40 kilo afgevallen zonder dieet. Zij begeleidt nu vrouwen zichzelf te bevrijden van innerlijke ballast waardoor ze lichter in het leven staan en zichzelf zo blijvend kunnen (ver)vullen. Op haar website afvallenalsspiritueleoefening.nl kun je het gratis eboekje ‘waarom afvallen zo moeilijk is en tien tips hoe dit te doorbreken’ aanvragen.

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in