Home Voeding Jodiumtekort Verhelpen

Jodiumtekort Verhelpen

Waar zit Jodium in?

Jodium is een spoorelement. Spoorelementen zijn mineralen die ons lichaam in iets kleine hoeveelheden nodig heeft. Andere spoorelementen zijn chroom, fluoride, ijzer, koper, mangaan, molybdeen, seleen en zink. Jodium is een mineraal dat voorkomt in zeevis, en een beetje in eieren. In Nederland zit er van nature niet veel jodium in het eten en drinken. Om een grootschalige jodiumtekort te voorkomen wordt jodium toegevoegd aan:

  • keukenzout (JoZo),
  • dieetzout met een laag natriumgehalte,
  • bakkerszout voor het bakken van brood,
  • ontbijtgranen,
  • broodvervangers zoals beschuit, knäckebröd, crackers, ontbijtkoek
  • en zout in vleeswaren.

Op het etiket van zout staat of jodium is toegevoegd. In zeezout zit nauwelijks jodium.

Waarom jodium gebruiken?

Jodium is belangrijk voor de verschillende schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.

Een jodiumtekort komt niet snel voor, omdat er in de schildklier een grote voorraad aan jodium zit opgeslagen waarmee je jaren vooruit kunt. Wie te weinig jodium binnen krijgt merkt dat pas na jaren. Bovendien krijgen wij voldoende jodium binnen via het eten.

Hoe ontstaat een jodiumtekort?

Een jodiumtekort ontstaat als iemand geen zout gebruikt waar jodium in zit en weinig brood eet. Door een jodiumtekort kan de schildklier trager gaan werken en opzwellen. Dit heet ook wel struma of krop. Een jodiumtekort bij kinderen kan leiden tot een groeiachterstand, een verminderd leervermogen en soms tot dwerggroei.

Indien je een jodiumtekort ervaart is het beter dat je de volgende middelen minder gebruikt:

Soja, cassave, pinda’s, walnoten, lijnzaad, spruitjes, bloemkool, koolrabi, radijzen, koolraap en gierst. Niet dat deze middelen schadelijk zijn voor het lichaam. Het is namelijk zo dat deze producten je schildklier negatief kunnen beïnvloeden.

Waar zit jodium in?

Aardbeien

Een portie aardbeien bevat wel 10% van onze dagelijkse behoefte aan jodium.

Brood

Jodium zit in bakkerszout, waardoor het ook in ons brood komt te zitten.

Veenbessen of te wel cranberries:

Cranberries bevatten naast alle anti-oxidanten ook veel jodium. Als ze nou gedroogd, vers of in de vorm van sap genuttigd worden bezitten zij evenveel jodium.

Aardappelen

Aardappelen zijn heel rijk aan jodium. Van de 150 microgrammen die wij dagelijks nodig hebben bevat 1 enkele aardappel 60 microgrammen.

Zuivelproducten

Ja ook zuivelproducten bevatten veel jodium. Denk maar aan kaas, melk en yoghurt.

Vis en schaaldieren

Deze dieren bevatten een grote hoeveelheid aan jodium. Denk maar aan kabeljauw, makreel, tong, koolvis en schelvis.

Zeealgen

De zeealgen kelp, arame, hiziki, kombu en wakame zijn goede bronnen van jodium. Deze kun je mengen in salades, soep of zelfs in sushi. Van deze bevat kelp het meeste jodium in vergelijking met de anderen. Kelp is ook nog in tabletvorm te vinden.

Look en uien

Deze kleine knolgewassen zijn ook goede jodiumbronnen. Het is maar goed ook dat ze in elke maaltijd te vinden zijn.

JoZo zout

Dit is het bekendste middel dat jodium bevat. Het is ook gezonder dan gewone keukenzout.

Verder kan je nog vette vis eten zoals zalm. Anders zit er ook veel jodium in bananen, wortels, spinazie, abrikozen, asperges, zonnebloempitten, avocado, pijnboompitten, peulvruchten, granen, mager vlees en olijfolie.

Een teveel aan Oodium

Dit zijn de middelen die heel veel jodium bevatten. Geniet maar van de heerlijkheid, maar wees voorzichtig. Alhoewel de meeste mensen een overschot aan jodium in hun eten zonder problemen verdragen zijn er uitzonderingen. Alleen mensen met een jodiumtekort of een schildklierafwijking kunnen gevoelig reageren op een te grote hoeveelheid jodium. Bij hen kan dit de werking van de schildklier verstoren.

Gebruik er genoeg van maar niet teveel. Dan zal jij je afvragen wat nou de juiste hoeveelheid is. Een persoon heeft per dag 150 microgram jodium nodig om goed te functioneren. Zo een hoeveelheid is dus goed voor iemand die een jodiumtekort moet verhelpen. Natuurlijk geschiedt deze beslissing in overleg met de arts of diёtist.

Gezonde Groet,

mark

[thrive_leads id=’46006′]

1 reactie

  1. Goedemiddag Mark,

    Ik ben bang dat ik teveel jodium heb genomen. Ik ben aan het herstellen van een burn-out en heb het gevoel dat mijn lichaam op hol slaat bij het eren van jodium. Wat kan ik het beste doen ?

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987