Jouw personal health coach

Afvallen moet je zelf doen, maar met een coach gaat het gemakkelijker en beter! Dit boek is jouw personal health coach. Niet alleen krijgt je een voedingsplan dat op jouw leefstijl is afgestemd, maar ook wordt een begin gemaakt met verantwoord bewegen, zodat volhouden veel gemakkelijker is. Het boek sluit naadloos aan bij de methode van de Fitclub, maar is ook zelfstandig te gebruiken.

Over de auteur(s)
Yneke Vocking heeft humane voeding (nu: voeding en gezondheid) gestudeerd aan de Universiteit van Wageningen. Zij heeft vele voedingsadviezen gegeven aan sporters die het maximale willen halen uit hun trainingsarbeid. Mensen die gezonder willen leven kunnen bij haar een individueel programma krijgen, afgestemd op persoonlijke doelstellingen. Ze vindt dat een voedingsadvies kan helpen bij het ontwikkelen van een evenwichtig eetpatroon maar voor een gezonde levensstijl zijn andere factoren net zo belangrijk. De motivatie om te gaan bewegen is een eerste vereiste. Yneke Vocking heeft onder andere meegewerkt aan het programma “De afvallers” dat door de SBS6 in de periode van maart tot mei 2006 werd uitgezonden.

positief

1. Meerdere dagmenu’s met verschillend niveau van energielevering
2. De lezer krijgt hulp bij het kiezen van een sport die bij hem/haar past
3. Herkenbare praktijkvoorbeelden van mensen die met het plan aan de slag zijn gegaan

negatief

1. Psychologisch aspect van eetgedrag wordt losgekoppeld en niet in de benadering geïntegreerd
2. Soms weinig contrast tussen tekst en (bewerkte) achtergrond
3. Hoeveelheden voor recepten niet altijd even praktisch (½ limoen)

Recensie

Inhoud en opbouw
In het voorwoord geeft professor Jaap Seidell (VU medisch Centrum Amsterdam) het belang weer van een gezond voedings- en beweegpatroon om overgewicht te voorkomen. Het boek is verdeeld in drie delen: “Wie ben je?”, “Kijk hoe anderen het doen” en “alles voor jouw plan.” In deel 1 wordt de lezer geholpen bij het bepalen van wat voor soort eter hij/zij is, hoeveel energie hij/zij dagelijks nodig heeft, de sport die bij hem/haar past en bij het vaststellen van de eigen doelen bij de aanpak van de eigen leefstijl. Wanneer er sprake is van psychologische problemen die zich vertalen in een verstoord eetgedrag wordt afgeraden om met deze benadering te starten, totdat deze problemen minder invloed hebben op het eetgedrag. In deel 2 worden een aantal mensen aan de lezer voorgesteld die hun leefstijl onder handen namen en de obstakels die zij daarbij op hun pad tegenkwamen en de oplossingen die er door Yneke Vocking in overleg met de personen zelf werd gezocht en het resultaat van de voorgestelde benadering. In het derde deel staan voorbeelden van dagmenu’s met een verschillend energieniveau (calorieën per dag) en een aantal trainingsschema’s voor hardlopen en fietsen voor een periode van 12 weken. Verder worden er een aantal recepten voor ontbijt, lunch en warme maaltijd gegeven en tips voor de samenstelling, het bewaren en houdbaarheid van de stokvoorraad van voedingsmiddelen. In een bijlage worden de functies van de verschillende voedingsstoffen, zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen besproken en de voedingsmiddelen waarin deze voedingsstoffen voorkomen.

Beoordeling
In dit boek krijgt de lezer op een overzichtelijke manier achtergrondinformatie en handvatten aangereikt om een beweegplan op te stellen en een voedingswijze aan te wennen die bij zijn/haar leefsituatie past. De informatie wordt in een zakelijke, maar uitnodigende stijl aangeboden. In de aangeboden voedingsplannen wordt rekening gehouden met verschillen in dagelijkse energiebehoefte. Hierdoor is het voedings- en bewegingsplan dat hier aangeboden wordt voor zowel minder als zeer actieve mannen en vrouwen goed toepasbaar. De voedingsinformatie is helder en compleet. De algemene tips voor het omgaan met de “moeilijke momenten” met betrekking tot het eetgedrag zijn praktisch en goed toepasbaar. De praktische voorbeelden in het tweede deel van het boek geven een goed inzicht in de werkwijze van de schrijfster bij de begeleiding van haar cliënten. De tips die zij in dit deel aan haar cliënten geeft zijn goed toepasbaar in het dagelijks leven. De trainingsschema’s worden duidelijk uitgelegd en zijn geschikt voor beginnende sporters, maar er worden ook tips gegeven voor gevorderde sporters. De tips voor het bewaren en samenstellen van de stokvoorraad de informatie over de houdbaarheid van de voedingsmiddelen zijn zeer gedegen en praktisch. De recepten zijn aangepast voor één persoon, maar zijn vanwege de hoeveelheden van de ingrediënten (½ limoen) nog beter toe te passen in een gezinssituatie.

Bestel dit boek bij bol·com

Jouw personal health coach
Jouw personal health coach
Yneke Vocking

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Wat is jouw ervaring met dit dieet? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

Hartelijk dank voor je bijdrage!

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in