Is Kaas gezond of ongezond? Je leest het in dit gastartikel WeightWatchers

Helaas zijn er heel wat misvattingen rondom afslanken en welke voeding daar een positieve rol in speelt. Simpel gezegd dien je gezond te eten om een goed gewicht op na te houden. Dat weet iedereen. En daar begint ook het probleem: Wat is gezond eten? Hierover zijn hardnekkige misvattingen en mythes. Kaas bijvoorbeeld, dit is toch een dikmaker, en past zeker niet in een dieet! Klopt dit wel? Weight Watchers legt het uit:

Teveel informatie

Op het internet, in tijdschriften krijg je tips hoe je het beste afvalt. Het is echter belangrijk dat je je eigen weg vindt in die zee aan tips en informatie en doet wat bij jou het beste past én waar je blij van wordt. Deskundigen spreken ook wel van zelfcoaching. De beste raadgever is hierbij: je onderbuikgevoel. Je onderbuikgevoel helpt je namelijk bij alle nieuwe dingen te beoordelen hoe het voelt. Alleen zo kun je door alle beschikbare informatie heen. Tijdelijk kun je tijdelijk starten met Weight Watchers Korting.

De overvloed aan informatie maakt dat we door de bomen het bos niet meer zien. Want wie heeft vandaag gelijk? De fitnessleraar die zegt dat we gewoon wat meer moeten bewegen om te af te vallen? De (pseudo)wetenschapper die in een boek uitlegt dat ‘minder koolhydraten’ de oplossing is, maar intussen vooral zijn bankrekening in het oog houdt? De reclame voor een nieuw (light) product waardoor je de kilo’s ziet wegsmelten als sneeuw voor de zon? Als we heel eerlijk zijn, weten we intussen allemaal dat afvallen – ondanks alle boeken met wonderdiëten en nieuwe producten – niet gemakkelijk is.

Mag kaas in je dieet?

Kaas staat dan misschien bekend als een vetrijk product, maar het bevat ook veel gezonde voedingsstoffen. Kaas heeft helaas niet zo’n goede reputatie bij mensen die op hun gewicht letten. Geen wonder, want de meeste soorten zijn relatief vet. Maar kaas uit je dieet schrappen of alleen magere kaassoorten eten, is ook geen oplossing. 

Voedingsstoffen in kaas

Naast hoogwaardige eiwitten, bevat kaas ook calcium, dat goed is voor botten, magnesium, kalium, zink en fosfor. In het melkvet zit bovendien vitamine A, betacaroteen (pro-vitamine A), een klein beetje vitamine D en een paar B-vitamines.

Hoe vet is kaas nu eigenlijk?

Op de verpakking zie je de aanduiding 30+, 48+, 60+ etc. staan. Dit geeft aan hoe hoog het vetpercentage in de droge stof is. Alle bestanddelen van de kaas, dus vetten, eiwitten, koolhydraten, mineralen, vitamines en water, vormen samen de kaasmassa. Onder de droge stof verstaan we de kaasmassa zonder water.

Wat betekent dat voor een plakje kaas dat je op je brood legt? Het absolute vetgehalte van de kaas, dus het vetpercentage dat er daadwerkelijk in zit, kun je berekenen aan de hand van onderstaande formule:

Kaassoort Vermenigvuldigen met Voorbeeld​
Harde kaas 0,7 Parmezaanse kaas, 32+ = 22,4% vet
Halfharde kaas 0,6 Goudse kaas, 48+ = 29% vet
Zachte kaas 0,5 Brie, 70+ = 35% vet

Harde kaas

Hierbij kun je denken aan Parmezaanse kaas, Cheddar, Manchego en Emmentaler. Harde kaas heeft het langst gerijpt van alle kaassoorten: afhankelijk van de soort tussen de drie maanden en ruim 3 jaar. Hoe langer de kaas rijpt, des te harder en intensiever van smaak hij wordt.

Halfharde kaas

Halfharde kaas omvat alle kaassoorten die goed in plakjes te snijden zijn. Hun consistentie is smeuïg tot stevig en de smaak mild tot pittig. De Nederlandse kaassoorten zijn bijna allemaal halfharde kazen, zoals de bolvormige Edammer en Goudse kaas.

Zachte kaas

Op grond van het hoge waterpercentage rijpt zachte kaas niet gelijkmatig, maar van buiten naar binnen. Als er in het midden een witte kern te zien is, dan is de kaas nog niet volledig doorgerijpt. Tot de zachte kazen behoren o.a. brie en feta.

Verse kazen

Tot de verse kaas behoren kaassoorten die in tegenstelling tot veel andere kazen niet of maar heel weinig hoeven te rijpen en meteen geschikt zijn voor consumptie. Door hun hoge watergehalte zijn ze naar verhouding kort houdbaar. Bij verse kazen kun je denken aan Hüttenkase, ricotta en MonChou.

Hoe zit het dan met sportdrankjes?

Sportdranken worden tegenwoordig door vrijwel iedereen gebruikt die op een of andere manier met sport bezig is. Maar is het nu werkelijk nodig om zo je energie op peil te houden, of kan men net zo goed water drinken?

Vochtverlies

Sporten gaat gepaard met vochtverlies. Bij grote inspanning en bij hoge temperaturen, kan dit wel oplopen tot 1 tot 2 liter per uur.  Daarom is het belangrijk om zowel voor, tijdens, als na een inspanning voldoende te drinken. Dit voorkomt uitdroging, en hiermee de kans op bijvoorbeeld krampen.

Bij matige inspanning voldoet water prima om dit vochtverlies te compenseren.

Start ook met Weight Watchers

Wil je serieus aan de slag met je gezondheid? Dan is Weight Watchers iets voor jou. Het is een misverstand dat Weight Watchers uitsluitend geschikt is voor iedereen die wil afvallen. Ook voor iedereen die gezond wil eten, leven en sporten is Weight Watchers de ideale partner! Ga naar de website van WeightWatchers en start vandaag nog!

Gezonde Groeten,

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in