Wat is Kaliumrijke voeding?

Kalium is een mineraal. Mineralen zijn microvoedingsstoffen die in iets kleinere hoeveelheden dan vitamines voorkomen in eten en drinken. Ze zijn niet weg te denken als er gesproken wordt over gezonde voeding. Ze zijn vooral nodig voor de groei en ontwikkeling van het lichaam. Naast kalium zijn er nog andere mineralen zoals natrium, calcium, fosfor, magnesium en chloor. Kalium levert zoals alle andere mineralen geen energie. Dat wil zeggen dat je er niet dik van kan worden. Kalium verlaagt het bloeddrukverhogende effect van natrium. Voor een goede bloeddruk is het belangrijk om veel kalium binnen te krijgen in combinatie met weinig natrium of zout. Ongeveer 90% van het kalium in het lichaam wordt uitgeplast. De rest verlaat het lichaam via de ontlasting. Door te zweten verliezen we weinig kalium. Kalium is een mineraal dat samen met chloor en natrium voor de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam zorgt. Daarnaast zorgt kalium ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken.

Waar zit kalium in?

Kalium zit vooral in melkproducten, groente, fruit, fruitsappen, aardappelen, koffie, brood en ook noten. Er zijn tegenwoordig ook zoutmengsels te koop zoals JoZo bewust of Lo Salt waarin een mengsel van natrium en kaliumzout aanwezig is. Het smaakt wat bitterder dan keukenzout. Wie een slechte nierfunctie heeft of plaspillen of ontstekingsremmers gebruikt, kan het beste met een arts of diёtist overleggen of hij of zij kaliumzout mag gebruiken. Het lichaam zorgt meestal zelf voor de juiste hoeveelheid kalium. De nieren houden de hoeveelheid kalium in het lichaam in evenwicht. Wie te weinig kalium binnenkrijgt zal op deze manier niet snel een tekort ervaren.

Kaliumrijke voeding

Waarin komt er veel kalium voor?

 • Aardappelen: aardappelen zijn heel rijk aan kalium. Aardappelen kunnen gekookt of gebakken genuttigd worden. Aardappelen passen goed in salades.
 • Linzen: linzen zijn heerlijke kaliumbronnen.
 • Macaroni: macaroni is een goede bron van kalium. Macaroni is heerlijk in salades en pasta’s.
 • Spinazie: als spinazie nou voorgekookt en gevroren wordt of gelijk vers klaargemaakt wordt behoudt het zijn voedingsstoffen. Spinazie is heerlijk in pasta’s en salades.
 • Tomaat: tomaat bevat meer kalium wanneer het rauw gegeten wordt. Het is daarom beter om tomaat liever in een salade te eten bij een tekort aan kalium in het lichaam.
 • Banaan: banaan is een van de vruchten die rijk is aan kalium. Elke dag een banaan zal dus geen kwaad doen.
 • Kersen: kersen zijn rijk aan kalium. Een heerlijke kersensap met ijs is altijd verfrissend, vooral in de zomer.
 • Peer: peren zijn heerlijke vruchten. Vooral wanneer ze goed gekoeld zijn. Geschilde peren hebben heel veel kalium in zich.
 • Halfvolle melk: halfvolle melk heeft veel kalium in zich. Dit is goed te weten voor de mensen die geen volle melk mogen gebruiken.
 • Vruchtenyoghurt: vruchtenyoghurt is heerlijk en verfrissend. Vooral in de zomer is het prettig om op zo een manier genoeg kalium binnen te krijgen.
 • Sinaasappelsap: sinaasappelsap bevat naast vitamine c ook een grote hoeveelheid aan kalium.
 • Muesli: wanneer muesli zonder suiker wordt gegeten is het een goede kaliumbron.
 • Runderrosbief: rundvlees is een goede bron van kalium.
 • Zalm: wanneer zalm goed bereid is, is het een goede bron van kalium. Zalm is heerlijk op brood, maar ook in een hartig hapje.

Kaliumtekort

Een kaliumtekort kan ontstaan na hevig braken, ernstige diarree en door het gebruik van plaspillen. Een kaliumtekort ontstaat zelden doordat het lichaam te weinig kalium opneemt.

De verschijnselen van een kaliumtekort zijn een verminderde eetlust, verzwakte spieren, misselijkheid, lusteloosheid en in ernstige gevallen hartritmestoornissen. In zulke gevallen is het aan te raden om kaliumtabletten te gebruiken in overleg met de arts en natuurlijk om kaliumrijke voedingsmiddelen te eten.

Gezonde Groet,

mark

[thrive_leads id=’46006′]

2 Reacties

 1. Hoi Mark. Aandachtig lees ik al dagen alles wat ik tegenkom over het ontzettende belangrijke mineraal kalium. Ik had weer een tekort , totaal geen energie, migraine, slecht slapen,ontzettende krampen in mijn voeten, kuiten, en mn hart deed soms raar, sucht naar cacao en pinda s en abrikozen. Ja, het kalium was te laag. De dikke darm is weg, en ik moet veel zout eten(hoera!) daarbij drink ik flink wat liters water, een gewoonte, veel zout natrium op aanraden van dieetisten en artsen in alle ziekenhuizen. Bij zout en veel plassen heb je dus meer kalium nodig. Maaaar; kalium , daar heeft geen hond t over gehad ! Kalium en natrium– dat schrijf jij ook hierboven– gaan samen. Magnesium en calcium vul ik al aan, maar Kalium, waarom is dat een ondergeschoven kind? Fijn deze site, het is zo belangrijk. Nu (na dagen lezen)zie ik ook het verband tussen spieraandoeningen , spierziektes, en mineralentekorten, zou het i d d zo eenvoudig zijn ? Hartelijke groeten ,kim.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in