Kanker

Kanker is een ziekte die niet gemakkelijk te omschrijven is. Kanker kan immers voorkomen in meer dan 100 verschillende vormen en kan alle organen en systemen van het menselijk lichaam aantasten. De oorzaken van kanker zijn zeer verschillend en dikwijls nog niet goed gekend.

De cellen van het menselijk organisme zijn geprogrammeerd om zich te delen (vermenigvuldigen) volgens een welbepaald schema en om af te sterven na een zekere tijd. In het geval van kankercellen is dit mechanisme verstoord en de cellen vermenigvuldigen zich op een ongecontroleerde, anarchistische wijze.
Kankercellen hebben de mogelijkheid om het orgaan of de plaats waar ze initieel ontstaan zijn, te verlaten. Ze zaaien zich uit via de bloedbanen en het lymfesysteem naar andere organen of systemen. In dit geval spreekt men van gemetastaseerde cellen of uitgezaaide kanker. Welke kankers komen het vaakst voor ? De meest voorkomende kankers bij de man zijn longkanker, prostaatkanker en colorectale (dikke darm) kanker.
Niet alle kankers zijn even dodelijk en een rechtstreeks verband tussen voorkomen en mortaliteit is meestal niet van toepassing. Zo is bij de man de mortaliteit te wijten aan longkanker belangrijker dan die van colorectale of prostaatkanker.

Bij de vrouw komt borstkanker veruit het meest voor, gevolgd door colorectale kanker, en baarmoederkanker. Borstkanker heeft de hoogste mortaliteit. Hoe ontstaat kanker ?

Verschillende factoren – al dan niet gedeeltelijk- kunnen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van kanker:

 • pollutie, omgevingsfactoren, asbest, roken (bv. longkanker)
 • hormonale factoren, het voorkomen van bepaalde kankers bij bloedverwanten, (erfelijke factoren) (bv. borstkanker)
 • bepaalde eet- en drinkgewoonten zoals vet, vlees en alcohol (bv. colorectale kanker)
 • overmaat aan (UV) zonlicht (bv. huidkanker)

Sinds meer dan 10 jaar, proberen specialisten uit te maken of orale anticonceptie-middelen (“de pil”) en andere hormoontherapieën, borstkanker al dan niet doen toenemen. Momenteel echter zonder consensus.

Bekende boeken over Kanker

Op weg naar herstel
Op weg naar herstel
O. Carl Simonton & James L. Creighton

Kracht die in je schuilt
Kracht die in je schuilt
O. Carl Simonton & R.A. Henson

Komt een vrouw bij de dokter
Komt een vrouw bij de dokter
Kluun

Hoe wordt kanker behandeld ?

Er bestaan hoofdzakelijk 3 behandelingswijzen voor de verschillende kankervormen. Deze 3 behandelingen kunnen alleen, in associatie of sequentieel toegepast worden.

 1. Chirurgische behandeling of ingreep
  In de mate van het mogelijke wordt de tumor operatief verwijderd. De ingreep kan voorafgegaan en/of gevolgd worden door een radiotherapie en/of een chemotherapie.
 2. Radiotherapie
  Bepaalde kankercellen reageren op ioniserende (radioactieve) stralen. Bij radiotherapie worden deze stralen gebruikt ter vernietiging van de kankercellen.
 3. Chemotherapie
  Chemotherapie is een behandeling met geneesmiddelen met als doel de kankercellen te doden of hun groei af te remmen.
  Het toepassen van bepaalde hormoontherapieën valt eveneens onder de categorie van de chemotherapie.

Bestel deze boeken over kanker bij bol.com

Gezond eten rond chemotherapie
Gezond eten rond chemotherapie
Jose van Mil & Archer Makenzie, C.

Eten tegen kanker kookboek
Eten tegen kanker kookboek
Richard Beliveau & Denis Gingras

Eten tegen kanker
Eten tegen kanker
Richard Beliveau & Denis Gingras

Antikanker
Antikanker
David Servan-Schreiber

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Chemotherapie en radiotherapie werken niet enkel op de kankercellen maar ook (in mindere mate) op de gezonde cellen. De werking is dus niet-selectief en ongewenste nevenwerkingen komen dan ook quasi altijd voor.
Enkele van de meest voorkomende nevenwerkingen zijn:

 • haaruitval
 • vermindering van witte bloedcellen
 • vermindering van bloedplaatjes
 • diarree

Preventief werken tegen kanker: Uw lichaam is ontzettend kostbaar. U kunt het niet inruilen voor een jonger of gezonder exemplaar, wanneer het niet goed meer werkt, zoals u een auto die niet goed meer rijdt , vervangt door een nieuwe of betere wagen. Met het lichaam dat u hebt, moet u het een heel leven stellen.

Daarom is het van groot belang ervoor te zorgen dat uw lichaam zo gezond mogelijk blijft. Dat vraagt een zekere inspanning. Maar de prijs die u betaalt voor de verwaarlozing van uw lichaam, is oneindig veel hoger dan de prijs van de inspanning die nodig is om het gezond te houden.

Ziek worden is dus niet uitsluitend een fataliteit: u kunt heel wat doen om uw persoonlijke risico op ziekten te verminderen:

 • Gezond eten, voldoende lichaamsbeweging nemen en overgewicht voorkomen:
  Wetenschappers zijn het erover eens: als u gezond en gevarieerd eet, voldoende beweegt en een juist gewicht aanhoudt, hebt u statistisch gezien 30 tot 40% minder kans om kanker te krijgen. En tegelijk loopt u ook minder risico op andere ziekten. Uiteraard is gezond eten en leven geen absolute garantie dat u niet ziek wordt, maar u verkleint wel het risico.
 • Onnodige, ongezonde risico’s vermijden:
  Een vakantie heerlijk zonnebaden kan een zeer aangename ontspanning zijn, maar onbeschermd is het een tijdbom. Het zinvol en correct gebruik van UV-werende crèmes of het beperken van het aantal blootgestelde uren, kan levensreddend zijn. Ook kinderen dienen goed beschermd te worden.
  En dan zijn er uiteraard een hele reeks kankerverwekkende producten die kunnen vermeden worden: tabak en alcohol behoren tot de meest gekende vermijdbare stoffen.
 • Tijdig bekende risico’s laten onderzoeken:
  Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Als die vroegtijdig ontdekt wordt, is in zeer veel gevallen een volledige genezing mogelijk. Een regelmatig borstonderzoek en het screeningsprogramma van de Vlaamse regering kunnen dus levensreddend zijn. Maar ook darmkanker, longkanker, huidkanker en prostaatkanker kunnen volgens gelijkaardige principes vroegtijdig worden vastgesteld.

meer informatie:

ken de 9 signalen die kunnen wijzen op kanker

www.kankerspoken.nl info voor kinderen
www.kankerpatient.nl
www.kwfkankerbestrijding.nl
www.longkanker.info