Zijn kant-en-klaarmaaltijden echt ongezond?

Zijn kant-en-klaarmaaltijden echt ongezond?

Je komt thuis van een lange dag werken. Je haalt een plastic bakje uit de koelkast, verwijdert de verpakking en zet het doosje in de magnetron. Een paar minuten later, net nadat je je tas uitgepakt hebt, hoor je de beroemde ‘Ping!’. Er staat een warm bord met pasta bolognese voor je klaar.

In supermarkten, op tankstations en treinstations zijn steeds meer verschillende kant-en-klaarmaaltijden verkrijgbaar. Een gemiddelde grote supermarkt heeft meer dan 75 verschillende gerechten. Dat is mooi, want dat betekent dat je keuze hebt. Je kan dus in theorie gevarieerd eten op een dieet van kant-en-klaarmaaltijden. Kan dat echt, of zijn kant-en-klaarmaaltijden niet gezond?

Helaas, het gevarieerde dieet van magnetronmaaltijden is inderdaad te mooi om waar te zijn. Uit onderzoeken is dan ook gebleken dat vrijwel alle kant-en-klaarmaaltijden om een of andere reden niet gezond zijn. De belangrijkste valkuilen op een rij. 

Niet genoeg groente

Het Voedingscentrum adviseert dat een kant-en-klaarmaaltijd minimaal 150 gram groente moet bevatten. Aangezien de meeste mensen alleen groenten binnenkrijgen tijdens het avondeten is dit geen gekke gedachte. Helaas is er maar een beperkt aantal maaltijden dat ook daadwerkelijk 150 gram groente bevat.

Het tekort aan groente is op zich vrij makkelijk op te lossen door bijvoorbeeld rauwk ost te eten naast de kant-en-klaarmaaltijd. Dit haalt natuurlijk wel voor een deel het gemak van de maaltijd omlaag. Daarnaast is het slecht in te schatten hoeveel groente er wel in een kant-en-klaarmaaltijd zit. Gelukkig zijn de uitkomsten van een aantal onderzoeken eenduidig; je kunt er haast wel van uit gaan dat er niet genoeg groente in zit.

Weinig voedingsvezels

Veel kant-en-klaarmaaltijden bevatten te weinig voedingsvezels. Dit komt voor een deel ook doordat er te weinig groente in zit. De oplossing voor dit probleem is dan ook eigenlijk hetzelfde: zelf nog wat groenten toevoegen.

Te veel zout

De meeste fabrikanten van kant-en-klaarmaaltijden schudden flink met de zoutbus bij het bereiden van hun maaltijden. Bijna alle kant-en-klaarmaaltijden bevatten dan ook teveel zout. Het vervelende hier waar aan is dat er weinig aan te doen is; je kunt het zout immers niet uit de maaltijd halen. Het enige dat je kunt doen is goed op het etiket kijken en zorgen dat je een maaltijd koopt met weinig zout.

Verzadigde vetten

Alsof het nog niet genoeg is, bevatten veel maaltijden ook nog eens te veel verzadigde vetten. Geadviseerd wordt om niet meer dan 22-28 gram verzadigd vet per dag te eten. Bij sommige kant-en-klaarmaaltijden kom je ruim over de helft. Helaas kun je niet altijd goed op het etiket zien of een maaltijd veel verzadigde vetten bevat.

Portiegrootte

Als je een kant-en-klaarmaaltijd koopt, koop je een vooraf vastgestelde portie. Ben je een grote eter? Dan is de portie te klein en krijg je misschien na een uur wel weer honger. Heb je wat minder nodig? Dan is de kans groot dat je tegen heug en meug de portie opeet.

Conserveermiddelen en andere toevoegingen

Hoewel de meeste additieven uitgebreid getest zijn, vinden steeds meer mensen het niet prettig als er kunstmatige toevoegingen in hun maaltijden zitten. Bijna alle kant-en-klaarmaaltijden hebben wel een paar kunstmatige toevoegingen erin zitten.

Zijn kant-en-klaarmaaltijden ongezond?

Kant-en-klaarmaaltijden zijn zeker niet de gezondste maaltijden ter wereld. Zelfs als je niet al te veel aandacht besteedt aan gezondheid tijdens het koken, maak je waarschijnlijk nog een gezondere maaltijd. Als je goed op de etiketten let kun je maaltijden vinden die redelijk gezond zijn, al moet je soms nog een upgrade uitvoeren met wat salade.

Af en toe een keer een kant-en-klaarmaaltijd kan natuurlijk helemaal geen kwaad. Het is in ieder geval beter dan het alternatief; een pizza laten bezorgen of naar de snackbar gaan.

 

 

 

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in