Keto dieet en vasten

Als je af wilt vallen, dan is het keto dieet een hele goede keuze. Veel mensen die het keto dieet volgen, verliezen kilo’s en krijgen deze ook niet weer terug. Wat gebeurt er als je het keto dieet gaat combineren met vasten?

Keto dieet

Het keto dieet is een koolhydraatarm dieet dat je volgt met als doel om in ketose te raken. Als je in ketose bent, dan gebruikt je lichaam vet als energiebron. Dit kun je alleen bereiken als je heel weinig koolhydraten eet. In het keto dieet eet je dan ook vooral vetten en eiwitten.

Als je begint met het keto dieet moet je lichaam een omschakeling maken. Dit betekent dat je in een keer de omschakeling moet maken naar dit koolhydraatarme dieet. Zeker in het begin is het enorm belangrijk dat je niet te veel koolhydraten eet, omdat je lichaam anders blijft ‘hangen’ in de verbranding van koolhydraten.

Voordelen van keto dieet en vasten

Vasten kan helpen om een snellere en volledige omschakeling te maken naar ketose. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vasten meer ketonen aanmaken (bron). Ketonen zijn kleine vetmoleculen die als brandstof worden gebruikt als je in ketose bent.

Voordeel aan koolhydraatarm eten is dat je eenvoudiger kunt vasten. Je voelt je langer voldaan als je eiwitten of vetten eet (bron, bron).

Een ander voordeel van de combinatie van intermittent fasting en keto is dat je meer vet verliest. Dit komt omdat intermittent fasting je stofwisseling stimuleert (bron). Dat is niet het enige voordeel van intermittent fasting; het zorgt er ook voor dat je je spiermassa makkelijker behoudt (bron).

Een korte samenvatting is dat het keto dieet en intermittent fasting elkaar versterken. Dit kan een goede reden zijn om de beide technieken te combineren.

Keto dieet en vasten

Welke vorm van intermittent fasting past het best bij keto?

Er zijn meerdere vormen van intermittent fasting, allen met een eigen schema. Een van de meest populaire schema’s is de 24-uurs vast. Eens in de week eet je 24 uur lang niets. Een alternatief is om vijf dagen in de week normaal te eten en twee dagen in de week slechts 500-600 calorieën.

De combinatie van het keto dieet en vasten werkt echter het best met het 16/8 schema. In dit schema vast je iedere dag 16 uur. Gedurende acht uur per dag met je dan eten. Op deze manier geef je je lichaam een routine. Het 16/8 schema is ook makkelijker om te combineren met sociale verplichting en daardoor eenvoudiger vol te houden.

Afvallen met keto en intermittent fasting

De belangrijkste reden voor veel mensen om keto en intermittent fasting te combineren is om af te vallen. Hoewel er natuurlijk geen enkele garantie is, biedt het keto dieet de grootste kans op een duurzaam gewichtsverlies (bron). Ook intermittent fasting is een bewezen afslankmethode (bron).

Dit zijn niet de enige voordelen van intermittent fasting en keto. Je kunt beide gebruiken om je algehele gezondheid te verbeteren. Ze verbeteren beide de bloedsuikerhuishouding in je lichaam en ze beschermen allebei tegen ontstekingen en andere kwalen (bron, bron).

Beginnen met vasten en keto

Als je van plan bent om af te vallen, kun je beginnen met de combinatie van keto en intermittent fasting. Het meest effectief is om in een keer de knop om te zetten en met beide te beginnen. Een supplement, een dieetplan of persoonlijke begeleiding (het liefst in een combinatie, zoals bij Liquid Forte van Slimmer Slim), kan hierbij helpen.

Wil je toch graag gefaseerd beginnen, start dan met intermittent fasting. Je kunt dit opbouwen als je dat wilt, door bijvoorbeeld eerst te beginnen met 12 uur vasten en door dit later uit te bouwen naar 16 uur vasten. Voor het keto dieet wordt het aangeraden om wel in een keer om te schakelen.

Wil je meer lezen over Intermittent Fasting of het Keto Dieet? Lees verder op ons blog!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in