Keto schema

Als je het keto dieet volgt eet je veel vetten en eiwitten en heel weinig koolhydraten. Het keto dieet is erg effectief als je wilt afvallen. Welk schema moet je aanhouden om zo effectief mogelijk met het keto dieet te beginnen?

Wat is het keto dieet?

Het keto dieet is erop gericht om je stofwisseling te veranderen. Vaak zijn koolhydraten de belangrijkste brandstof voor de energievoorziening van je lichaam. Het is mogelijk om dit te veranderen naar vet.

Als je stofwisseling draait op basis van vet, dan ben je in ketose. Het is natuurlijk erg mooi dat je lichaam haar eigen vetreserves aanspreekt. Het keto dieet is dan ook erg effectief als je af wilt vallen. Mensen die het ketogeen dieet volgen, nemen als vanzelf minder calorieën in het is mogelijk om veel kilo’s kwijt te raken (bron).

Dit is niet het enige voordeel van het keto dieet. Als je dit dieet consequent volhoudt, verbeter je ook je algehele gezondheid. Volgens een artikel in het bekende wetenschappelijke tijdschrift Nature helpt het ketogeen dieet onder andere om ouderdomsdiabetes tegen te gaan en beschermt het de cellen tegen aanvallen van buitenaf (bron). Een ander belangrijk voordeel is dat je je mentale prestaties kunt verbeteren.

Schema’s voor keto

Het keto dieet schrijft geen vast schema voor wat je wanneer mag eten. Uiteraard zijn er wel wat richtlijnen. Zo is het belangrijk dat je je een vast dagritme aanhoudt en dat je meerdere soorten groente op een dag eet. Op deze manier krijg je voldoende vitaminen en mineralen binnen.

Toch is er een hoop te winnen door keto te combineren met een voedingsschema zoals intermittent fasting. Een populaire methode vorm van intermittent fasting is om 16 uur te vasten en gedurende 8 uur op een dag te eten. Dit voedingsschema zorgt voor een verandering van de stofwisseling en een betere nachtrust (bron).

Als je een dergelijk schema volgt, begint je bijvoorbeeld om 10 uur met een klein tussendoortje om je spijsvertering op gang te brengen. Tussen 12 en 14 uur eet je een lunch, gevolgd door een klein tussendoortje twee uur na de lunch. Rond 18 uur eet je je avondeten. Vervolgens eet je niets meer. Tussen 18 uur ’s avonds en 10 uur de volgende ochtend mag je wel calorievrije dranken drinken.

Keto voeding

Het belangrijkste bij het keto dieet is natuurlijk de voeding. Het belangrijkste bij een keto dieet is de verhouding tussen vetten, eiwitten en koolhydraten. De hoeveelheid koolhydraten mag niet groter zijn een procent of 5 á 10 van je dagelijkse voedingsinname. Als je zelf met keto aan de gang gaat, moet je je koolhydraten erg zorgvuldig tellen.

Het percentage vetten dat je inneemt varieert tussen de 55 en de 80 procent, afhankelijk van welk type dieet je volgt. Meer eiwitten innemen is alleen effectief als je flink spiermassa wilt kweken, bijvoorbeeld omdat je aan bodybuilding doet.

Snel in ketose raken

De snelste manier om in ketose te raken, is door het dieet te combineren met een beperking van het aantal eetmomenten zoals intermittent fasting. Het is verder belangrijk dat je duidelijke richtlijnen volgt voor het in ketose raken. Als je niet volledig in ketose raakt, dan is de kans groot dat je last krijgt van verschijnselen als honger of hoofdpijn.

Er zijn veel bedrijven die programma’s hebben ontwikkeld die je helpen om in ketose te komen. Het beste hierbij is om een product te kiezen dat bestaat uit een supplement om je over de moeilijke momenten heen te helpen, een voedingsplan én persoonlijke begeleiding. Op deze manier heb je een basis om op terug te vallen en boek je de beste resultaten.

Wil je meer lezen over Intermittent Fasting of het Keto Dieet? Lees verder op ons blog!

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in