Keto voordelen

Het keto dieet wordt vaak aangeprezen omdat het veel voordelen biedt voor je gezondheid. Wat zijn de keto voordelen voor jou en jouw lichaam?

Wat is het keto dieet?

Het keto dieet is de naam voor een dieet dat heel laag is in koolhydraten. Daarentegen eet je vooral heel veel vetten en ook flink wat eiwitten. Essentieel is dat je niet meer dan 5 tot 10 procent van je dagelijkse aantal calorieën uit koolhydraten haalt.

Doel van het keto dieet is om in ketose te komen. Als je in ketose bent, gebruikt je lichaam vet als brandstof. Dit is anders dan bij de meeste mensen, waar het lichaam koolhydraten gebruikt. Als je ook maar iets te veel koolhydraten eet, dan raak je niet in ketose. In feite maakt de verdeling tussen vetten en koolhydraten niet uit, zolang je maar niet meer dan 50 gram koolhydraten op een dag binnen krijgt.

De verbranding van vet is veel gezonder dan de verbranding van koolhydraten en dat is ook de reden dat het keto dieet zoveel gezondheidsvoordelen biedt.

Afvallen met het keto dieet

Het belangrijkste gezondheidsvoordeel voor de meeste mensen is dat je er relatief makkelijk mee kunt afvallen. Dit heeft twee belangrijke oorzaken. Als eerste eet je gewoon minder als je in ketose bent. Dit komt omdat eiwitten en vetten er beide voor zorgen dat je langer een verzadigd gevoel houdt (bron, bron).

Een tweede reden is dat het ketogeen dieet ervoor zorgt dat de stofwisseling verandert. Je lichaam maakt minder insuline en ghreline aan. Dit zijn twee hormonen die zorgen voor een sterk hongergevoel (bron). Verder heeft je lichaam energie nodig om ketonen, vetbrandstoffen, te maken. De lagere insuline waarden zorgen er bovendien voor dat je lichaam vet verbrandt en geen spiermassa.

De resultaten van het ketogeen dieet zijn erg overtuigend. Het is een van de meest effectieve methoden als het gaat om het bereiken van een duurzaam gewichtsverlies (bron). De gewichtsverliezen zijn een stuk groter dan bij diëten die laag zijn in vetten. Het is mogelijk om binnen een maand rond de 5 kilo te verliezen zonder dat er een jojo-effect optreedt (bron).

De effecten van het keto dieet zijn het sterkst als je ze combineert met een beperking van het aantal eetmomenten, bijvoorbeeld door intermittent fasting. Op deze manier benut je de voordelen van het meer verzadigd voelen op een optimale manier.

keto voordelen

Keto voordelen voor je gezondheid

De voordelen van een ketogeen dieet gaan verder dan alleen gewichtsverlies. In een groot artikel in het beroemde wetenschappelijke tijdschrift Nature geven een aantal wetenschappers een overzicht van de voordelen van het ketogeen dieet. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje (bron).

Bescherming tegen hart- en vaatziekten: Het keto dieet verandert de verhouding tussen goed en slecht (HDL en LDL cholesterol) en beschermt zo tegen hart- en vaatziekten.

Diabetes: Door de wijziging in de bloedsuikerspiegels, is de kans kleiner dat je ouderdomsdiabetes ontwikkeld.

Hersenen: Het keto dieet wordt al een eeuw gebruikt als medicijn tegen epilepsie, maar er is steeds meer bewijs dat het ook helpt tegen andere hersenaandoeningen. Het keto dieet verbetert je mentale prestaties, vooral je geheugen (bron).

Bovenstaande voordelen zijn duidelijk bewezen. Mogelijk helpt het keto dieet ook tegen PCOS, acne (puistjes) en beschermt het de lichaamscellen tegen ongewenste mutaties.

Keto verbetert je gezondheid

Het keto dieet kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van je gezondheid. De voordelen voor mensen die willen afvallen zijn duidelijk. Het is bewezen een van de beste diëten die je kunt volgen als je gewicht kwijt wilt raken én houden. Ook als je niet wilt afvallen zijn er redenen om het keto dieet te overwegen.

Wil je meer lezen over Intermittent Fasting of het Keto Dieet? Lees verder op ons blog!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in