Zo herken je een ketose en kun je sneller afvallen

Je zult het woord ketose best wel eerder hebben gehoord. Wellicht ken je het ketogeen dieet? Nu vooral is ketose een bekende term voor zij die willen afvallen. Veel van de hedendaagse diëten zijn op basis van het principe van ketose opgesteld. Maar wat houdt het nou eigenlijk in? En waarom is het zo belangrijk tijdens het afvallen? Dit alles en nog veel meer lees je in dit artikel.

Wat is Ketose?

Laten we beginnen bij het begin. Allereerst moet je weten wat ketose nou eigenlijk inhoudt. Het is een stofwisselingsproces waarbij er veel ketonen in je bloed vrijkomen. Deze ketonen nemen in je bloed toe wanneer vetzuurketens worden afgebroken.

Makkelijker gezegd: Ketose is een proces waarbij je lichaam de benodigde energie haalt uit vet. Normaliter haalt je lichaam de energie die het nodig heeft uit koolhydraten.

Echter wanneer je weinig koolhydraten naar binnen werkt zal je lichaam vet verbranden om daaruit het tekort aan energie te halen

Je kan dus spreken van ketose wanneer je lichaam bij gebrek aan koolhydraten overstapt naar lichaamsvet als primaire bron van energie.

Waarom is Ketose belangrijk tijdens het Afvallen?

Normaliter haalt je lichaam energie uit de koolhydraten in je voeding. Deze koolhydraten worden afgebroken in glucose en daarna via je bloedbaan naar alle cellen in je lichaam vervoerd. Om een staat van ketose te bereiken worden koolhydraten zoveel mogelijk vermeden. Je lichaam krijgt dan niet voldoende glucose en als gevolg daarvan te weinig energie. Het moet hierdoor een ander energiebron zoeken zodat het basisfuncties en essentiële activiteiten kan verrichten. De nodige energie haalt je lichaam dan uit vetten. Je lichaamsvet wordt afgebroken, waardoor er ketonen vrijkomen in je bloed. Op zo een manier neemt je lichaamsvet af. En dit wil je juist tijdens het afvallen. Dit is de basisprincipe van elk koolhydraatarm dieet.

Hoe kun je Ketose bereiken?

Een snelle manier om in ketose te raken is door een koolhydraatarm dieet op na te houden of door te vasten. Bij de keuze tussen een koolhydraatarm dieet en vasten, raad ik vasten helemaal af vanwege de gezondheidsrisico’s.

Een koolhydraatarm dieet is doorgaans makkelijker vol te houden en ook een gezondere manier om in ketose te raken.

Daarom wordt een dieet bestaande uit weinig (of geen) koolhydraten en eiwitten aangeraden om in een toestand van ketose te komen.

Op een koolhydraatarm dieet eet je dus best veel vetten. Deze vetten gebruikt je lichaam als primaire bron van energie. Een goed koolhydraatarm dieet bestaat voor 10% uit koolhydraten, 10% uit eiwitten en 80% uit vetten. Ze kunt het zelf aanpassen en 90% aan vetten consumeren en 10% aan koolhydraten en eiwitten. Op zo een manier kom je heel snel in ketose.

Het is een strikt dieet, wat doorgaans moeilijk vol te houden is omdat we normaliter veel koolhydraten consumeren. Ga zelf na hoe vaak en hoeveel je van de volgende voedingsitems per dag eet:

 • aardappel,
 • rijst,
 • pasta
 • en producten met veel suikers.

Deze items moet je zoveel mogelijk vermijden en vervangen met producten zoals noten, spek, vis, vlees en eieren. Gezien we gewend zijn aan koolhydraatrijke voeding kan de overstap, vooral in het begin, heel moeizaam gaan. Je voelt je dan heel lusteloos omdat je lichaam gewend is energie te halen uit koolhydraten. Nu moet het die energie ergens anders zoeken. De overgangsperiode is kort, maar niet aangenaam.

Is Ketose Gezond?

Alhoewel ketose niet schadelijk is voor je gezondheid is het niet raadzaam om te lang in zo een staat te blijven. Het is een effectieve manier om snel af te vallen, maar het is geen voedingsplan dat je op lang termijn mag volhouden.

Heb je vragen over afvallen of Ketose? Laat dan een reactie achter. Ik beantwoord je vragen graag!

Gezonde Groeten,

natascha

7 Reacties

 1. Mijn dieët bestaat uit als ontbijt 1 rauwe ei.1 theelepel avokadoolie 3 kleine stukje annas.halve banaan en stukje citroen of appel of bessen.daarbij doe ik kefir of kwark of volle yoghurt 10%vet.dan 1 eetlepel lijnzaad daarbij 2 grote handen rauwe groene groenten dit alles in de blender en drinken maar. Smiddags ook rauwe groente soms een halve rode biet stukje appel paplepel cocosolie theelepel sesamzaad en maanzaad met halve banaan.en theelepel walnotenolie.
  Zo ook in de avond en dan weer andere groene groente maar dan met halve theelepeltje curcuma en gemberpoeder en dan met amandelolie en wat cocosolie.
  Dit bevalt me heel erg goed.
  Doe ik al een paar jaar.(ben van mn hartproblemen af geen medicatie meer .hartslag van 360 slagen.p.m).
  Mijn hartspecialist in umsg weer hier van.
  2 keer per week eet ik gewoon warm .omdat ik dan eters krijg. Maar blijf wel in de ketose stand.

 2. Goededag,
  Ik volg nu 8 dagen het koolhydraat dieet. 1800kcal per dag. Ik zit op 50 gram koolhydraten maar mijn eiwitten en vetten gaan redelijk gelijk op. Ik lees dat eiwitten heel laag moeten zijn. Doe ik het nu heel fout? Ik sport 3X per week en ben een actief persoon.
  Ik hoor graag van u,

  Groetjes roos

 3. Ik eet nu 2 weken lang minder dan 30 g koolhydraten. Ik eet vlees(waren), kaas, vette vis,eieren en groenten maar ik kom niet in een ketose. Wat doe ik verkeerd?

 4. Hallo Sanne,

  Hoe staat het met de combinatie diabetes en ketose? Koolhydraatarm klinkt als muziek in de oren voor wat betreft de diabetes 2. Maar zijn er andere risico’s? Nu probeer ik de suiker onder controle te houden met extra bewegen (Mountainbike)

  Bij voorbaat dank,

  Gerrit-Jan

  • Bevalt hier Prima Gerrit jan 3 maal in de week sportschool gewichts training en dan nog het nodige fietsen 2-3 x in de week een km of 30/35
   Koolhydraten en suikers geschrapt uit de voeding en gaat goed en als je let op hoeveel suiker er overall in zit wordt je toch echt een beetje naar zelfs magere melk zit al 4 gram per 100 ml suiker ga naar yoghurt met smaak zit je vaak al over de 40 procent heen echt belachelijk.
   Meer groente vis vlees en ben bezig net begonnen met intermitment fasting 16/8
   Kan bloed prikken links rechts voor het eten na het eten smorgens maakt niet uit waardes altijd goed rond de 4,9 .
   Mijn gewicht was 127 kg en bloedsuiker ja ga maar even zitten was 23,6 mijn gewicht zit nu op de 104 en we gaan gewoon door let niet te veel op de weegschaal want dat werkt demotiverend en factoren zoals water gewicht etc verschillen ook van dag tot dag .
   Mn huisarts kwam eerst aan met metformine toen ik de bijwerkingen zag werd ik al naar dus heb gezegd hou maar ik ga weel op dieet en bewegen.
   Reactie : ja maar meeste mensen redden dat tocht niet blah blah blah.
   Wat mij al bevreemde want het is toch een feit in mijn ogen dat je beter de bron aan kunt pakken de ziekte ipv aan symptoom bestrijding te doen want dat lost het probleem niet op.
   Diabetis mellitus type twee binnen drie weken onder controle dmv dieet na drie maanden geen hogere waardes meer gemeten
   Ben net in ketose en had even een dipje gisteren tijdens het fietsen hahahaha voelde me een beetje zweterig slap beroerd ging prikken 3,9 dat was de omschakeling waarscheinlijk is voor mij wat laag richting hypo’tje lol wat druivesuiker genomen verder gefietst avond eten nachtje rust en net weer sportschool prima no problemo.

 5. goedmorgen,

  ik volg sinds 5 dagen een proteïne dieet en heb me hier dan ook strikt aangehouden, ik heb me vervolgens ook van die ketose sticks aangeschaft en de dietist had gezegd dat deze fel zouden verkleuren na 3 dagen (deze gaan van beige tot bordeau) doch blijft dit bij mij altijd lichte rose (= eerste verkleuring na beige) kleuren, is dit normaaal?

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in