Kikker Spat wordt kampioen!

‘Kikker Spat wordt kampioen!’, door Katja Wittens en Marieke van den Akker

Kikker Spat heeft één grote wens: hij wil kampioen verspringen worden. Daar droomt hij elke nacht over.
Maar op een nacht droomt kikker Spat dat hij in Luilekkerland is.  Hij brengt de hele dag door met computeren, televisie kijken en snoepen. Maar of Kikker Spat zo kampioen kan worden?

Overgewicht bij kinderen

Overgewicht bij jonge kinderen neemt zorgwekkend toe in Nederland. Vele onderzoeken wijzen uit dat het overslaan van een verantwoord ontbijt, het veelvuldig eten van lekkernijen, het drinken van frisdrank of sapjes en nauwelijks buitenspelen de belangrijkste oorzaken zijn voor overgewicht bij kinderen.

Overgewicht zorgt niet alleen voor klachten als vermoeidheid en jezelf niet lekker voelen, op lange termijn verhoogt het de kans op chronische ziektes.  Gedacht kan worden aan hoge bloeddruk en afwijkende cholesterol- en bloedsuikerwaarden. Maar ook in sociaal-emotioneel opzicht komen deze kinderen onder druk te staan, zij zijn eerder het mikpunt van pesterijen. Door weinig zelfvertrouwen en onzekerheid over hun lijf, kunnen kinderen met overgewicht zelfs te maken krijgen met depressiviteit.

Bewustwording

Bewustwording is een eerste en belangrijke stap om de genoemde problemen te voorkomen. Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ is het prentenboek ‘Kikker Spat wordt kampioen’ ontwikkeld. Dit prentenboek is ontwikkeld voor alle kinderen in de leeftijd van ± 2 tot 7 jaar. Op luchtige wijze, met heldere tekst en kleurrijke illustraties, wordt overgewicht aan de orde gesteld. Maar het bijzondere aan dit prentenboek is dat het vooral draait om ‘lekker in je vel zitten’. En dat wil elk kind!

Naast bewustwording biedt het prentenboek ook een uitgangspunt om de suggesties uit het verhaal bespreekbaar te maken,  namelijk een gezond eet,- en beweegpatroon en op tijd naar bed gaan.

‘Kikker Spat wordt kampioen’ kan in huiselijke kring maar ook daarbuiten (in de kinderopvang, op de peuterspeelzaal of op de basisschool),  als een concreet hulpmiddel gebruikt worden om overgewicht te voorkomen.

Ook kan het boek ingezet worden door professionals die gemoeid zijn met de problematiek van overgewicht of ziektes ten gevolge van overgewicht. Gedacht kan worden aan: obesitasklinieken, huis-en kinderartsen, kinderfysiotherapeuten, maatschappelijk werkers, speltherapeuten en kinderpsychologen.

Het prentenboek ‘Kikker Spat wordt kampioen’ is ontwikkeld door Marieke van den Akker, grafisch ontwerper en illustrator en drs. Katja Wittens, orthopedagoog en leerkracht. Vanuit hun professie én ervaring als moeder van een peuter hebben zij, met veel passie, het prentenboek vervaardigd.

‘Kikker Spat wordt kampioen’ is uitgegeven door Meducation for Kids. De afmeting van het gebonden prentenboek is 20 cm bij 20 cm, telt 28 pagina’s en is voorzien van een hardcover kaft.

Bezoek voor meer informatie de website van Kikker Spat

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in