Kinderen en Overgewicht

Herkent u overgewicht bij uw kind?

Dat was de kop van een persbericht dat begin januari werd geplaatst in onze plaatselijke Bode. Confronterend!

Onlangs bleek dat ouders het overgewicht bij hun kind niet zien, niet erkennen, niet willen zien. Het was een pakkende kop van een artikel dat gelukkig werd gelezen en voor voornamelijk moeders aanleiding was hun kind bij mij aan te melden.

Een meisje van 6 (met moeder), een jongen van 11, een volwassene én een meisje van 14 was het resultaat.

De moeder met dochter heeft zelf overgewicht en heeft er een naar zelfbeeld van. Ze wil dit haar dochter besparen. In haar bijzijn hebben we het ook niet over lijnen of dieet, nee .. ik ben daar om het gezin te leren hoe ze gezond kunnen eten. En met wat een enthousiasme gaat het meisje aan de slag. Samen met haar moeder maakte ze een moodboard, leuke bikini’s werden opgeplakt, voor moeder een hippe spijkerbroek, een schaal met fruit en gezonde groenten én natuurlijk ook een feestelijke taart! Dat hoort nu eenmaal ook bij het leven.

Na mijn eerste bezoek zei zij na elke hap avondeten ‘kijk eens papa, dit is gezond!’ En hoe leuk was het tweede bezoek toen we samen met haar en haar moeder het Schijf van Vijf spel van het Voedingscentrum speelde. De vroeger opgedane kennis wordt in dit jachtige leven nu vaak vergeten. Snel samengestelde, niet uitgebalanceerde maaltijden op tafel, minder beweging, in een rustmoment jezelf belonen met Energy-drink en chips. Het verschil niet weten tussen tussendoortjes en extraatjes. Leuk te zien en te horen hoe ook bij moeder de ogen werden geopend!

Afgelopen week bleek maar weer eens hoe belangrijk omgevingsfactoren zijn. Opa’s en oma’s die op de kinderen passen maken het moeder heel moeilijk. Aan de ene kant is zij afhankelijk van hun hulp met oppassen, aan de andere kant wil zij gezonde voeding én beweging voor haar dochter en voert ze nu een strijd.

Opa blijft de kinderen uit verwennerij namelijk volstoppen met lekkers. Opa heeft zelf obesitas en vind het allemaal maar onzin. En hoe voorzichtig wij de woorden ‘dieet’, ‘overgewicht’, ‘te dik’ en ‘lijnen’ vermijden, hoe kwistig opa daar in het bijzijn van zijn 6-jarige kleindochter mee strooit.

En dan de andere grootouders … zij zorgen vaak voor het eten als moeder laat thuis is en houden zich dan niet aan de kookafspraken. Ineens staat daar shoarma met broodjes en sausjes op tafel in plaats van de afgesproken groentemaaltijd.

Moeder wacht een zware strijd, maar ik weet zeker dat ze gaat winnen!

Carola van Kesteren
www.praktijkdegewichtscoach.nl

3 Reacties

 1. Om het aanpakken van overgewicht op een leuke manier te laten gebeuren zijn we op dit moment een serious game aan het ontwerpen die gericht is op het ondersteunen van kinderen tussen de 11 en de 13 die gewicht willen verliezen. Ik doe hiervoor onderzoek naar de succesfactoren rondom afvallen bij kinderen. Ik heb tot nu toe met mensen van de GGD, diëtisten en bewegingscoaches gesproken. Graag zou ik nog meer professionals spreken maar vooral ouders en kinderen zelf. Waar hebben zij behoefte aan? wat vinden zij lastig? Waar kan ons spel op inspelen?

  Hartelijke groeten,

  Iris van Genuchten

 2. Zelf heb ik drie kinderen van 3, 5 en 7 jaar en dit verhaal spreekt me erg aan. Een goede basis is bepalend voor de rest van hun leven. Veel ouders denken hier te weinig over na.

  marith

  • Hallo Marith,
   Wat goed dat jij een goede basis belangrijk vindt. Veel jonge ouders lijken de basis soms wat kwijt te zijn. Dat ligt ook weer aan hun basis. Zo is de cirkel rond.
   Met vriendelijke groet,
   Carola van Kesteren

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in