Kinderen eten gezond door Kabouter Plop

Niet alleen bekende figuren als kabouter Plop, maar ook onbekende figuren die dezelfde kenmerken hebben, kunnen er voor zorgen dat voeding aantrekkelijk is voor jonge kinderen. Dit blijkt uit een experiment dat door Tim Van Stevens, student Communicatiewetenschappen van de Universiteit Antwerpen, voor zijn masterproef werd uitgevoerd in de eerste leerjaren van enkele basisscholen in het Antwerpse.
In dit experiment werd voedsel aan kinderen getoond, nu eens alleen, dan samen met een bekende figuur en dan met een onbekend figuurtje. Uit de resultaten blijkt dat kinderen voeding – zowel gezonde als ongezonde – liever hebben als dat gecombineerd wordt met een figuurtje. Kinderen zullen dit voedsel regelmatiger willen eten en vragen er hun ouders ook vaker naar.

Het effect van de combinatie voedsel met een bekend figuurtje is groter dan wanneer een onbekende figuur wordt gebruikt, maar zelfs het effect met een onbekend figuurtje is significant.

De resultaten zijn interessant voor de overheid en voor social profitorganisaties die campagnes opzetten om kinderen aan te zetten gezonder te eten. Zij kunnen immers zelf figuurtjes ontwerpen om gezonde voeding te promoten. Het zelf ontwikkelen van dergelijke figuurtjes is immers meestal goedkoper dan akkoorden af te sluiten om bestaande, bekende figuren te mogen gebruiken.

1 reactie

  1. Ik ben erg benieuwd naar het gehele onderzoek. Heeft iemand enig idee hoe ik hier aan kan komen?

    Met vriendelijke groet,
    Floortje

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in