Kinderen ontevreden over gewicht

Een kwart van de kinderen tussen 7 en 10 jaar die een normaal gewicht hebben, wil toch slanker worden. Dat geldt zowel voor jongens als voor meisjes.

Bij meisjes komt het wat vaker voor: dertig procent van de meisjes en twintig procent van de jongens zegt dat ze dunner willen zijn. Een op de tien zegt ook bewust producten te eten die daarbij helpen. Dat blijkt uit onderzoek van orthopedagoge Doeschka Anschutz van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Zij ondervroeg vijfhonderd kinderen tussen 7 en 10 jaar over hun eetgedrag, tevredenheid over hun uiterlijk en gedrag van de moeder. Acht procent zegt dat ze nooit lijnen. De overigen zijn zich meer of minder bewust van hun figuur. Tien procent let precies op hoeveel ze eten en laat zelfs bewust voedsel staan. Dat is een verontrustende ontwikkeling, meent Anschutz: ’Lijngedrag op jonge leeftijd kan leiden tot eetstoornissen. Kinderen in deze leeftijd moeten goed en gezond eten. Ontbijt overslaan is erg ongezond, het verstoort je spijsvertering en werkt averechts.’

Een op de vijf moeders is – in de ogen van het kind – aan het lijnen. En als de moeder lijnt, dan is de kans groot dat het kind dat ook doet.

Vijf procent wordt door hun moeder geregeld aangemoedigd om te lijnen. Dit heeft volgens de onderzoekster zeer nadelige gevolgen. Het werkt meer lijnen in de hand en zorgt ervoor dat het kind ontevreden raakt over het eigen lichaam. Wanneer een moeder haar kind aanmoedigt om dunner te worden, dan wordt het kind alleen maar onzekerder.

Anschutz: ’Als je als ouder je kind op het gebied van eten wilt sturen, moedig het dan aan om gezond te eten, leer het gezond gedrag aan en geef het goede voorbeeld.’

bron: de pers 

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in