Kinderen volgen vetvrij dieet

Te veel hameren op gezond eten kan ook een averechts effect hebben. In het Algemeen Dagblad waarschuwt een consultatiearts vanochtend voor het te mager worden van kinderen doordat ze op een vetarm dieet gezet worden.

Nu valt het met die magere kinderen denk ik wel mee. Maar zorgelijk is het wel dat we door al die waarschuwingen voor te vet, te zout, te calorierijk bijna niets meer durven eten.

En daarmee ook onze kinderen, die in de groei zijn en dus zeker bepaalde stoffen zoals vetten nodig hebben, schaden.

Volgens Elise Buiting, voorzitter van de Artsenvereniging jeugdgezondheidszorg, waar de consultatieartsen onder vallen, zijn veel ouders bang dat hun kinderen te dik worden en geven ze hen daarom te weinig eten of te vaak caloriearme en light producten.

En dat terwijl kinderen onder de 6 jaar voldoende vetten nodig hebben, onder meer voor de ontwikkeling van de hersenen.

Uit een recent onderzoek van TNO in opdracht van het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën (MVO) naar het eetpatroon van bijna 1300 kinderen in de leeftijd van 2 tot en met 6 jaar, bleek al dat het smeergedrag van jonge kinderen beter kan.

Bijna 15% van alle kinderen tot en met 6 jaar besmeert het brood niet met halvarine of margarine. 66,6% doet dat soms en slechts 18,7% besmeert het brood altijd.

Halvarine of margarine – bronnen van de essentiële vetzuren linolzuur (omega-6) en alfa-linoleenzuur (omega-3) – op de boterham zijn belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen.

Uit het onderzoek bleek dat peuters en kleuters die hun boterhammen besmeren met halvarine of margarine de aanbevelingen voor vitamine D meestal wel halen. Maar kinderen die dat niet doen, zouden een vitamine-D supplement moeten gebruiken.

bron: gezondheid.blog.nl

1 reactie

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in