Kinderen zijn Hinderen

En dan ben je papa en mama, het leek allemaal zo leuk. Babykamer inrichten, rompertjes kopen, samen op zwangerschapsgym. Een huilbaby? Waarom hebben wij dat weer? Ook als de huilbaby’s ouder worden staan ze hun ouders vaak in de weg. Kinderen blijken dan regelmatig hinderen!

Dat blijkt uit een groot onderzoek van De Praktijk onder bijna 1400 mensen. Het onderzoek is uitgevoerd door Ruigrok I Netpanel. Dat onderzoeksbureau constateerde dat 60 procent van de dertigers vindt dat kinderen hun sociale leven in de weg staan.

De helft ervaart zijn kroost als een belemmering voor zijn relatie. En als een financiële belasting. Een derde van degenen die aan kinderen denken, vraagt zich of dat financieel wel is op te brengen.

Ondermaats liefdesleven
Bijna zes op de tien dertigers, met en zonder kinderen, komen door de druk van het leven te weinig toe aan schoonmaken, constateerden de onderzoekers. Vijf op de tien geeft aan door die spanning zijn vrienden te weinig te zien, onvoldoende te ontspannen en te weinig uit te gaan. Vier op de tien dertigers zegt door die druk zelfs een ondermaats liefdesleven te hebben.

Een kwart heeft, doordat het hem of haar allemaal te veel werd, wel eens tijdelijk niet gewerkt. Eenzelfde aantal zegt dan ook het gevoel te hebben in een spagaat te zitten tussen werk en privé en denkt aan een andere baan. Een overgrote meerderheid van 70 procent zegt het dertigerdilemma in zijn omgeving te kennen en 55 procent herkent dat bij zichzelf.

De AVRO heeft onlangs uitgebreid aandacht aan dertigers en de dilemma’s besteed. Naast De Praktijk op de radio is op Nederland 3 het programma Kinderen zijn Hinderen Blokje plus Zóóó30! uitgezonden.

Luister de uitzending terug!

– Dorien Seegers van onderzoeksbureau Ruigrok:  Kinderen zijn Hinderen Blokje plus beluister de podcast

– Nienke Wijnants, psycholoog, loopbaanadviseur en schrijfster van ‘Het dertigersdilemma’:  Kinderen zijn Hinderen Blokje plus beluister de podcast

– Paul Schnabel, socioloog en directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP):  Kinderen zijn Hinderen Blokje plus beluister de podcast

– debat met Jeroen de Glas, voorzitter van FNV Jong en Fatima Elatik, stadsdeelvoorzitter van de Amsterdamse wijk Zeeburg en beide dertiger:  Kinderen zijn Hinderen Blokje plus beluister de podcast

– De column van (ruim veertiger) Marcel Verreck:  Kinderen zijn Hinderen Blokje plus beluister de podcast

De onderzoeksresultaten op een rij

– van de dertigers die denken aan kinderen, vraagt  een derde zich af of ie dat financieel wel kan opbrengen.

– ruim veertig procent van de dertigers met kinderen vindt dat z’n kinderen z’n carrière in meer of mindere mate in de weg zitten.

– zes van de tien dertigers (vooral mannen) vinden dat hun kinderen hun sociale leven in de weg zitten.

– ongeveer de helft  van de dertigers vindt dat z’n kinderen z’n relatie in de weg zitten, vier op de tien heeft door die druk zelfs een ondermaats liefdesleven.

– bijna zes op de tien dertigers (vooral vrouwen) komt door de druk van het leven te weinig toe aan schoonmaken.

– ongeveer een kwart van de dertigers (vooral vrouwen) heeft wel eens tijdelijk niet gewerkt omdat het hem allemaal even te veel werd.

– een kwart van de dertigers (vooral mannen) heeft het gevoel in een spagaat te zitten tussen werk en privé.

– een kwart van de dertigers denkt aan een andere baan.

– bijna de helft van de dertigers wil eigenlijk gezonder leven.

– meer dan een kwart van de dertigers denkt regelmatig ‘is dit alles?’.

– drie op de tien dertigers (vooral mannen) wil meer diepgang in z’n leven.

– meer dan een derde van de dertigers zou het leven een stuk makkelijker vinden zonder al die keuzes.

– bijna een derde van de dertigers voelt de druk van de levensbepalende keuzes die gemaakt moeten worden.

– meer dan een derde van de dertigers vindt het belangrijk wat iemand anders van hem denkt.

– zeventig procent herkent het dertigersdilemma in z’n omgeving. vijfenvijftig procent bij zichzelf.- vijfendertig procent van de Nederlanders (vooral mannen) vindt dat dertigers niet moeten zeuren.

– onder dertigers zelf is dat maar 22 procent.

bron: avro.nl

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in