Waarom het boek Kinderkokkie?

Koken is leuk, koken is gezellig, vooral als je met je kind de keuken in duikt. Ik kreeg vaak de vraag van mijn dochter Carmen: “Mama mag ik jou helpen”? En ik had eigenlijk altijd zoiets van “daar ben je nog te klein voor”, maar eigenlijk is niets leuker dan met zn tweetjes lekker knutselen met gezonde voeding. Neem bijvoorbeeld uitsteekvormpjes, die zijn niet zo gevaarlijk als bv een schilmesje. Het aanprikken van fruit aan een satéprikker kun je ook prima overlaten aan kids. En tussendoor snoepen van het eten is natuurlijk helemaal geweldig.

Wat ik vaak hoorde van Carmen als zij bijvoorbeeld een traktatie heeft gehad van een kindje op school is de eenvoud, en vaak slechte voeding. Denk aan kant en klare snacks zoals: zakjes chips, ijsjes en candybars. Dit kan zoveel gezonder, smakelijker en leuker.

Het hoeft helemaal niet tijdrovend te zijn, vaak kun je het de dag ervoor al bereiden, zodat je de ochtend van de traktatie alles al klaar hebt staan

Als je dit samen met je kind bereidt zal je zien hoeveel fantasie je in het maken van een leuke traktatie kwijt kunt, met name het kind zelf. Ook in het weekend en ’s middags uit school wordt er een lekker gezond tussendoortje bereidt. Leuk vooral als er vriendjes meekomen naar huis. Het motto vooral bij kinderen is natuurlijk ook: “zien eten-doet eten”! Kinderen leren van zelfstandigheid, samen met vriendjes lekkere gezonde dingen maken is goed voor ze. Én gezonde voeding is altijd beter dan koekjes , chips en andere zoetigheden.

Gezonde Voeding

Als je zelf in de medische wereld zit weet je hoe belangrijk goede gezonde voeding is. Menig keer zie ik kinderen die overgewicht hebben en die doodleuk vertellen dat ,wanneer ze thuis komen uit school er steevast een bakje chips voor ze klaarstaat. En ook van de laptop, iPad en de WII wordt gretig gebruik gemaakt. Stap af van deze gewoonte, laat de kinderen gezellig iets knutselen met fruit of groente en laat het ze daarna lekker opeten. Daarna buiten spelen, want; doormiddel van gezonde voeding valt er in het lichaam van de kinderen ook goed te verbranden, zodat ze tegen het eind van de dag weer zin en honger hebben in het avondeten, en daarmee sla je twee vliegen in één klap ;-)!

In Kinderkokkie staan niet alleen de recepten centraal maar ik geef ook achtergrondinformatie over wat het belang is van gezonde voeding, voedselallergieën en conserveringsmiddelen.

Hoe kun je je kind voortaan groente laten eten en waarom zijn de meeste kinderen niet dol op groenten?

Hoe kun je fastfood en kant en-klaar maaltijden laten staan en samen met je kinderen de keuken in duiken om lekkere en leuke gerechten te maken zonder dat dit heel veel tijd kost. Zo wordt etenstijd nog meer familietijd!

Maar daarnaast staan de recepten centraal. Het eerste deel van kinderkokkie bevat zestig leuke en lekkere recepten om samen met je kinderen te maken. Variërend van recepten met groente en fruit, maar ook recepten op basis van Pasta en Tarwe en Rijst. De recepten in het boek Kinderkokkie zijn dus gevarieerd en makkelijk te maken.

Een kleine greep uit de recepten die je in het boek kunt vinden:

 • Een salamander, gemaakt van banaan en aardbei
 • Een kikker gemaakt van een groene appel
 • Een overheerlijke gezonde fruit-pizza
 • Een slak, gemaakt van een mandarijn
 • Een egel, gemaakt van een peer en druiven
 • Een paddenstoel, gemaakt van een banaan en een appel

Één van mijn dochters eigen favoriet is de Salamander. Van deze fruit- en groentemix van wortels, bananen en aardbeien kun je heel eenvoudig een leuke en vooral lekkere gekleurde Salamander maken:

De Salamander

De ingrediënten die je in huis moet halen voor een salamander:

1 grote wortel
1 banaan
aardbeien

Je gaat als volgt te werk

Snijd kleine partjes van een aantal aardbeien, dit  doe je ook met de banaan.
Houd 1 hele aardbei over voor de kop van de salamander.
Leg de partjes aardbei en banaan om en om tegen elkaar aan in een halve cirkel, en sluit af met de hele aardbei voor de kop van de salamander. Snijd de wortel in 4 kleine plakjes met een kleine inham (zie de foto), en leg deze naast de cirkel als poten. Als laatste snijd je uit een wortel 2 kleine blokjes voor de oogjes en druk je deze in de aardbei. Als finishing Touch kun je sla “fijn snijden” voor het creëren van “gras”. En klaar is jouw super lekkere, gezonde salamander. Niet moeilijk en niet tijdrovend.

Tijdens mij zoektocht naar leuke en lekkere gerechten kwam ik erachter dat er eigenlijk helemaal geen kookboek bestaat voor eenvoudige gerechtjes die lekker en gezond zijn speciaal om samen met je kinderen te maken. Dit bracht mij op het idee om de recepten te verzamelen en hier samen met Sanaquest een leuk boek van te maken.

Kortom: Gezonde voeding, gezelligheid, lekker knutselen met voeding samen met je kinderen, en een Kinkerkokkie is geboren!

Wil je meer weten over dit unieke kinderkookboek of wil je het graag bestellen? Ga dan naar de website www.kinderkokkie.nl

Gezonde Groeten,

carmen

RECENSIES OVERZICHT
Algehele Waardering
Vorig artikelStop met Lijnen Start met Afvallen
Volgend artikelDe Natuurlijke Detox; Ebook Irene
kinderkokkieGezonde voeding, gezelligheid, lekker knutselen met voeding samen met je kinderen, en een Kinkerkokkie is geboren!

2 Reacties

 1. Kinderkokkie is een geweldig boek en een ‘must have’ voor iedere moeder die haar kinderen gezond en lekker wil laten eten. Stap voor stap leer je kinderen om bewust te eten. Omdat ze betrokken worden bij het bereiden van gerechten weten ze wat ze eten. Kinderkokkie heeft mijn kinderen veel geleerd, een aanrader.

  Esther

 2. je kunt ook sla eten bij de fastfood ketens en dat is wel gezond en die frietjes zijn ook allemaal goed wij zijn er niet dikker van geworden
  gr ali wagelaar

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in