Kleurendieet

Het Kleurendieet lijkt veel op het bekende GI-Dieet

Vind je het niet fijn om calorieën te tellen of apart te koken voor partner en kinderen? Dan is het kleurendieet dieet misschien iets voor jou. In de Verenigde Staten, Engeland en Australië is het razend populair. Het is gezond. En het is vooral een kwestie van eten vertalen in kleuren.

Goede en slechte koolhydraten.

Wat zijn nou juiste en wat zijn nu de minder goede koolhydraten? Het kleurendieet maakt hier onderscheid in. Voedingsmiddelen met koolhydraten die langzaam verteren, hebben een lage GI-waarde. Wil je afvallen, dan moet je veelal van deze koolhydraten gebruik maken.

Door het eten van langzaam verteerbare koolhydraten heb je langer een ‘vol’ gevoel.
Het eten van voedingsmiddelen met een hoge GI-waarde geeft je vaak een goed gevoel (denk aan chocolade, snacks en koek), maar na de snelle stijging van je bloedsuikerspiegel volgt een even zo snelle daling. Hierdoor raak je juist uitgeput en krijg je een leeg gevoel in je maag. Hierdoor zal je sneller geneigd zijn nog iets te eten, waardoor het afvallen vertraagd wordt.

Kleuren van het kleurendieet. De bedenker van het kleurendieet, Rick Gallop, heeft voeding ingedeeld in drie GI categorieën. En elke van deze categorie heeft een kleur.

Groen: gezonde koolhydraten met een GI-waarde onder de 50.
Deze producten mag je onbeperkt eten: broccoli, komkommer, sla, tomaten, paprika, champignons, bijna alle fruitsoorten, volkoren spaghetti -en macaroni, pinda’s. (let op dat je niet veel producten pakt met ‘lose’calorieën zoals een plak cake, alhoewel deze wel een lage GI-waarde heeft.)

Geel: deze koolhydraten met een GI tussen de 50 en 70 mag je af en toe eten.
Gebruik met mate de volgende producten: volkoren- en witbrood, zilvervliesrijst, roggebrood, pizza met kaas, muesli, popcorn, ananas, ijs.

Rood: als je veel en snel wilt afvallen, kun je deze koolhydraten met een GI van 70 of hoger het beste vermijden.
gebakken aardappels, aardappelpuree, frites, stokbrood, cornflakes, donuts, dadels. (Hoewel watermeloen en rijstwafels een hoge GI-waarde hebben, mag je dit wel nemen, want deze producten bevatten weinig calorieën.)

GI- waarde kan veranderen

Het kleurendieet lijkt niet moeilijk, maar dat kan het toch wel zijn. De GI-waarde van een product kan makkelijk veranderen, bijvoorbeeld door het te koken of te bakken. Dit zelfde geld ook voor sauzen of dressings. Door bijvoorbeeld azijn over je aardappels te sprenkelen, mag je ze wel dagelijks eten. En dit is nu juist wat het kleurendieet zo ingewikkeld maakt!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in