Koemelkvrij Dieet

Koemelkallergie is een abnormale reactie van het afweersysteem in het lichaam, waarbij specifieke antistoffen tegen bepaalde eiwitten in de koemelk gemaakt worden. Deze reactie komt vooral bij zuigelingen veel voor, onder andere omdat het maagdarmkanaal nog niet helemaal is volgroeid. De eiwitten uit de koemelk worden normaal gesproken in het maagdarmkanaal tot steeds kleinere brokjes afgebroken door enzymen. Alleen hele kleine brokjes kunnen door de darmwand heen in het bloed worden opgenomen, om zo te worden vervoerd naar alle cellen in ons lichaam, waar ze als bouwstenenworden gebruikt.

De darmwand is dus eigenlijk een heel fijne filter. Bij zuigelingen met koemelkallergie zijn de gaatjes in dit ‘filter’ (de darmwand) nog te groot en wordt het koemelkeiwit nog onvolledig afgebroken, waardoor er te grote brokstukken eiwit uit de koemelk doorgelaten worden naar het bloed. Daar komt bij, dat de zuigelingen de koemelkeiwitten in flesvoeding in grote hoeveelheden krijgt aangeboden. Daardoor kan er eerder wat mis gaan.

Het lichaam van mensen met een allergische aanleg herkent deze grote brokstukken als ‘vreemd en ongewenst’ en gaat daartegen specifieke antistoffen vormen. Deze specifieke antistoffen hechten zich in het lichaam onder andere aan speciale cellen: de mestcellen. Deze mestcellen komen overal in het lichaam voor, vooral in de huid en in de slijmvliezen van de luchtwegen en het maagdarmkanaal. Als de baby doorgaat met koemelk drinken, hechten deze brokstukken eiwit zich aan de antistoffen op de mestcellen. De mestcellen worden daardoor actief en geven hun inhoud vrij aan de omgeving waardoor de baby klachten krijgt. Bij de meeste zuigelingen is koemelk de grootste boosdoener van allergische klachten. Ook bij peuters, kleuters en zelfs bij oudere kinderen of volwassenen kan koemelkallergie voorkomen.

Koemelk Dieet
Om te voorkomen dat de allergische klachten blijven bestaan is een correct en consequent dieet de enige oplossing bij koemelkallergie. Bij zuigelingen kunnen bovendien speciale dieetmaatregelen nodig zijn om te voorkomen dat er andere voedselallergieën ontstaan (zie verder in de brochure van stichtingvoedselallergie.nl). Zij geven een duidelijk beeld en goede omschrijving van voedingsstoffen die men kan vervangen voor koemelk en helpen je doormiddel van een brochure een koemelk vrij dieet te volgen.

Bron en meer informatie: voedselallergie.nl

Wat is jouw ervaring met dit dieet? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

Hartelijk dank voor je bijdrage!

2 Reacties

 1. ik ben 25 jaar en heb vanaf mijn geboorte koemelkallergie daar bij ook (wat vaker voorkomt in combinatie) eczeem en astma,

  uit de lange lijst van dingen die ik niet mocht ben ik nu alleen nog heel erg allergisch voor pinda’s, noten,eieren,koemelk.
  ik gebruik wel soja ipv koemelk.
  ik heb er geen moeite mee om op te letten wat ik wel en niet mag dat gaat allemaal automatich.
  alleen als je is een keer afwild vallen is dat erg ingewikkeld.
  bij alle dieeten moet je melk en of eiren of noten gebruiken, met een beetje creatief zijn kwam ik er wel maar dan geven eigenlijk de resultaten aan dat je niet de schijf van 5 allemaal gehad hebt want je mist eiwitten en je kunt niet precies werken omdat er geen vetvrije soja producten bestaan.
  wie weet er een dieet die koemelkvrij is?
  1 nadeel aan koemelk is dat de soja producten niet goedkoop zijn,dus je bent eigenlijk duurder uit. (tip. dit kun je wel aftrekken van de belasting)
  1 groot voordeel door dat je alle taartjes en vette mayo niet mag heb ik nooit last gehad van puistjes en je wordt niet snel dik, je moet er een positieve kijk op geven, dan is het harstikke makkelijk.
  hopelijk heeft iemand hier iets aan en mischien dat iemand mijn vraag kan beantwoorden?

 2. kunnen jullie mij helpen aan produckten zoals snoepjes koekjes chips voor kinderen met een koemelk allergie
  bvd caroelien

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

Ontvang Dagelijks

Gratis Gezonde Afslankrecepten

Gratis Recepten

15987