Is koffie ongezond? 

Koffie is het meest gedronken zwarte goedje ter wereld en staat voor gezelligheid. Wanneer ik mensen test in mijn praktijk bij welke klachten dan ook zal koffie altijd moeten verdwijnen van hun voedingslijst. Kan tijdelijk zijn, kan voor altijd zijn. Zal koffie dan zo slecht zijn? Ja in mijn ogen is, na mijn jarenlange praktijkervaring en de vele duizenden mensen die ik heb behandeld met voeding, de koffie een grote boosdoener in het geheel. Ik ging zelf op onderzoek uit en ik neem je mee hierin om je te overtuigen.

Als je het voor de eerste keer drinkt, vindt bijna iedereen het vies. Maar na een paar keer drinken ga je de smaak langzaam waarderen, sterker nog je wilt het vaak nemen omdat het een verslavende werking heeft op het lichaam. De geur die het geeft is heerlijk en hoort bij de top van meest gewaardeerde geuren naast gebakken brood en gemaaid gras. Ook ik vind de geur zalig terwijl ik gelukkig nooit heb doorgezet met het drinken ervan om aan de smaak te wennen.
Er zijn veel onderzoeken gedaan naar koffie en het valt mij op dat ze elkaar allemaal tegen spreken. De echte koffiedrinkers willen niet horen dat het slecht is en lezen alleen de positieve publicaties en zeggen: “zie je wel”.

Ik heb vele facetten bekeken en vele onderzoeken gelezen en we gaan eens beginnen bij het begin.

De koffieplant

We beginnen met de koffieplant. Deze groeit in zowat elk land rond de evenaar. Het is een struik waar bessen aan groeien, eerst zijn ze groen en als ze rood worden is de bes rijp.De boer legt de bessen te drogen in bijvoorbeeld de zon. In elke bes zitten twee delen van zaden dat noem je de koffieboon. De koffieboon wordt uit de gedroogde bes gehaald. Omdat de boeren daar arm zijn, willen ze uiteraard veel geld verdienen en dus nemen ze het niet zo nauw met de bestrijdingsmiddelen. Dit is een punt waar niet vaak aan gedacht wordt. Wist je dat koffieplantages een van de grootste gebruikers zijn van pesticiden? Ook wordt er veel gebruik gemaakt van kunstmest. Het woord zegt het al KUNST mest. Koffie verbouwen heeft trouwens grote nadelige gevolgen voor het milieu, niet alleen door de pesticiden die ze gebruiken maar ook door de ontbossing, erosie. Dat zal indirect ons allemaal aangaan. Verder ga ik niet eens diep in over vaak slecht betaalde werkers die de bessen stuk voor stuk van de struiken afplukken. Neem als je koffie wilt blijven drinken na dit stuk altijd biologische koffie.

Het branden van de koffie

Dan is de koffieboon klaar en moet het gebrand worden. De koffieboon kan ook ongebrand gebruikt worden wat als voordeel heeft, dat deze veel gezonde voedingsstoffen bevat. Groene koffie noemen we dat. Maar we willen dat niet, we willen juist die gebrande smaak drinken. We zien trouwens dat de groene koffie wel in opkomst is. Gemiddeld drinken wij 3 koppen koffie per dag van de gebrande koffie. Maar als je iets brandt gaan er altijd veel voedingsstoffen verloren en dat gebeurt dus inderdaad ook bij de koffieboon. Doordat het gebrand wordt, komen er honderden chemische stoffen vrij en verandert de boon in zijn geheel. Daarnaast komt er een gevaarlijke stof vrij namelijk Acrylamide. Deze stof wordt weer in verband gebracht met kanker en schijnt zeer ongezond te zijn.

Ook granen en cichorei koffie (vervangers voor koffie) bevatten deze stof. Verder zit het ook veel in chips, peperkoek, pepernoten enz.).

In de geroosterde koffiebonnen zit ook een vet dat ze koffievet noemen. Deze vetten noem je cafestol en kahweol. Deze vetten hebben een cholesterolverhogend effect. Wanneer je een filter gebruikt zoals dat vroeger normaal was dan worden deze cholesterol verhogende vetten geabsorbeerd maar nu dus niet meer. De kans op hart- en vaatziektes verhogen door koffie. Ook de doorbloeding naar de hersenen zal op lange duur verminderen.

Koffie boon malen

Zodra de koffie is gemalen is hij eigenlijk maximaal 7 dagen echt goed, daarna gaat de smaak zo enorm veranderen dat je het amper nog lekkere koffie kan noemen. Dan wordt het verpakt in aluminium cups of zakken met een laagje aluminium dat een zware metaal is en nadelig kan zijn voor de gezondheid. Ook voor het milieu is het dramatisch dus indirect heeft het ook nog eens een schadelijk effect op ons. Verder kan er in de koffie een stofje Aflatoxines komen (hoeft zeker niet bij alle te zijn), het is een afvalstof van schimmel. Koffiebonen hebben hier vaak last van, het is een zeer giftige en kankerverwekkend stof. (maar goed dat kan met zoveel voedsel zijn).

Allerlei stoffen in de koffie

Er zitten uiteraard ook allemaal stoffen in koffie en we beginnen met cafeïne. Dit heeft een sterk effect op het zenuwstelsel. Het zijn wel gifstoffen want hele hoge doseringen kunnen zelfs dodelijk zijn, maar goed wij drinken niet zoveel. Het zit namelijk zo waarom het zo slecht is. Wanneer we het druk hebben gehad, gaat het lichaam ons waarschuwen dat we moeten stoppen en we worden moe. Ook je concentratie vermindert en je wordt kalm en slaperig. Dit alles komt omdat het lichaam dan een hormoon aanmaakt adenosine genaamd (door dit hormoon kunnen we ook gemakkelijker in slaap komen). Dit hormoon past (de sleutel) in een receptor (het sleutelgat ) die in de hersenen zit. Maar cafeïne past ook in dit sleutelgat (receptor) en pikt de plek in die eigenlijk bedoeld is voor de adenosine. Op dat moment voel je dus niet meer dat je eigenlijk moe bent en ga je maar door en door. Hierdoor denken je bijnieren dat ze vooral actief moeten blijven en produceren ze verschillende hormonen zoals adrenaline en cortisol. Hierdoor wordt je nog alerter en wakkerder. Veel mensen die hard werken houden zich op de been met die koffie maar uiteindelijk hou je er een bijnieruitputting aan over en heel veel klachten. Bovendien gaat dit altijd ten koste van een goede spijsvertering omdat je energie op de verkeerde plek wordt ingezet en niet bij je spijsvertering. Als de cafeïne is uitgewerkt krijg je een enorme dip. Het lichaam is moe dus pakken we snel een nieuw kopje. Cafeïnevrije koffie heeft dit effect veel minder maar ook deze koffie bevat het een beetje. Van de manier waarop cafeïne eruit wordt gehaald, worden we ook niet zo vrolijk. Bovendien heeft cafeïnevrije koffie net zo goed nadelige gevolgen voor het lichaam.

Omdat cafeïne dus ook het stresshormoon cortisol verhoogt, is de kans op dikker worden en suikerziekte verhoogd. Aan de andere kant lees ik in onderzoeken dat er ook stofjes in zitten die weer slankmakend zijn en de kans op suikerziekte verlagen. Nou zullen we maar zeggen dat ze elkaar opheffen. Wanneer je de hele dag door koffie drinkt, zal de cortisol die eigenlijk ‘s avonds laag moet zijn ervoor zorgen dat het hormoon Melatonine niet wordt aangemaakt en dat geeft weer slaapproblemen.

Het verband tussen cafeïne en een hoge bloeddruk

Ook kan cafeïne de bloeddruk verhogen, je hartkloppingen geven en je angstig maken. Ook mood swings zijn bekend bij koffie.

Ook bevat koffie bitterstoffen een stof die onze spijsvertering activeert en gal stimuleert af te geven. Daarom is koffie dus een laxeermiddel. Wanneer een darm niet in balans is merk je dat niet want je poept toch wel gewoon en veel mensen hebben koffie nodig om te ontlasten. Ja dat is natuurlijk vragen om darmklachten. Darmen die uit balans zijn kunnen NOOIT koffie verdragen.

Verder bevat koffie fytinezuur. Dit stofje zorgt ervoor dat bepaalde mineralen niet goed opgenomen kunnen worden. Vooral calcium, magnesium en zink zijn hier de dupe van. Een tekort hieraan maakt moe, kan libido en hormonen verstoren, stress en botontkalking bevorderen. Maar een beetje fytinezuur heeft ook zijn voordelen, het werkt als een antioxidant.

Dan is er nog een stofje wat Chlorogeenzuur heet, jaja ook een gezond positief stofje dat weer voordelige effecten heeft op bepaalde ziektes, dus je ziet er zit ook nog wat goeds in. De vraag is redden deze stofjes het tegen het nadeel?

Koffie en Hoofdpijn

Veel mensen die stoppen met koffie klagen in het weekend over hoofdpijn. Dan stel ik me de vraag als iets zo gezond zou zijn waarom krijg je dan hoofdpijn en waarom is het zo zwaar verslavend. Het doet dus iets met de aderen in de hersenen. Hoofdpijn zal met het samentrekken en ontspannen van aderen te maken kunnen hebben. Je ontspant en neemt geen oppeppende cafeïne en hoofdpijn is het resultaat na een drukke week.

Verder heeft de lever het er maar druk mee. De lever is een ontgiftingsorgaan. Afvalstoffen maakt hij onschadelijk en zorgt dat het afgevoerd wordt. Koffie noem ik een zwart gif omdat de lever het er echt heel zwaar mee heeft. Er zijn enzymen nodig om koffie te verteren en daar ontbreekt het vaak aan, zeker als we ouder worden. Het is echt niet prettig voor een lever dus als er al klachten zijn aan de huid of van moeheid, dan is koffie een extra belasting.
Verder is koffie zwaar verzuren en dit heeft een zeer negatief effect op de zuren basen. Hierdoor verliest het lichaam veel mineralen en kan je gewrichtspijnen, vermoeidheid, haaruitval, jicht, hoofdpijn, enz. enz. verergeren.

Koffie en Maagklachten

Ook maagklachten, maagzuur, opboeren komen veel voor bij koffiedrinkers en wanneer ze het weglaten zijn de klachten weg,

Zoals je eerder kon lezen zitten er dus ook wat anti-oxidanten in koffie die natuurlijk hun voordelen hebben. Vooral welvaartziektes hebben er baat bij. Maar ja weegt dat op tegen de nadelen? Kan je ook net zo goed groentesap gaan drinken de hele dag door? Dan heb je ook anti-oxidanten en nog veel meer ook, bovendien heeft dat geen nadelen als je varieert. Zo kan je altijd wel iets positiefs naar boven halen waar je alle aandacht aan vastzet en natuurlijk kan je ook alle aandacht leggen op het ongezonde. Wanneer je koffie drinkt wil je natuurlijk wel een fijn gevoel krijgen en niet bang hoeven zijn. Ben je gezond en heb je geen klachten dan is een kopje koffie af en toe geen probleem en geniet dan ook. Want onderschat de gedachte kracht niet. Als jij besluit koffie te blijven drinken en bij elke slok denk je oohh jee wat slecht dan zal het ook absoluut een zwaar negatief effect hebben. Dus dan kan je maar beter je focussen op de anti-oxidanten die erin zitten. En ja er zitten ook wat vitaminen en mineralen in hoor, ze zijn te verwaarlozen maar toch het zit erin. Zo zit er magnesium in (maar die raak je weer kwijt door de fytinezuur die erin zit en het verzurende effect). Verder een beetje B-vitamine en wat mangaan en kalium.

Ook heb ik gelezen dat het de kans op de ziekte parkinson, alzheimer en diabetes verlaagt. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik niet weet welk stofje dit doet en waarom iets wat zo veel nadelen heeft dit zou kunnen verminderen. Ik vermoed dat het dan toch die anti-oxidanten zijn. En die onderzoeken spreken elkaar ook weer tegen. Gek worden we ervan. Verder zou het voor bepaalde darmkanker weer positief zijn. Maar aan de andere kant zal het prostaatkanker (de meest voorkomende kanker bij mannen) en blaaskanker verhogen. Ook lees ik bij borstkanker dat het nadelig is.

Dus ja wat is wijsheid? Jij mag zelf kiezen.

Gezonde Groeten,

 

irene

 

Wil je een test in mijn praktijk welke voedingen goed en slecht voor je zijn en ontdekken wat koffie met je doet? Ga dan naare mijn website.

13 Reacties

 1. super leuke blog! Ik ben veel minder koffie gaan drinken en ik merk dat men psychose echt verminderd is.
  Laatst las ik in de ontrouw dat mensen met koffieverslaving ook veel slechter presteerden dan mensen die koffie drinken. Hebben jullie koning Willem ooit koffie zien drinken? Inderdaad… Nee…
  Zet je koffie wat vaker aan de kant en neem een colaatje.

 2. Ik ben er mee eens dat koffie slecht kan zijn.ik zelf heb een schildklier probleem en heb in de zomer heel veel problemen met het drinken van koffie. Zo als vocht vasthouden zeer erg. Maar als ik geen koffie drink in de zomer heb ik nergens last van. Ik heb dit zelf ondervonden. En drink het niet in de zomer. Maar nu in de winter. Ik drink gewoon koffie. Begin ik ook al problemen te krijgen. En ga nu maar geen koffie meer drinken helaas. Ik vond en vind het toch lekker maar gezondheid gaat voor

 3. Koffie is blijkbaar wel slecht voor de gezondheid, de taalvaardigheid gaat ervan achteruit. “Koffie boon” hoort natuurlijk “Koffieboon” te zijn.

 4. wat een enorme onzin dit verhaal over koffie en vooral het gedeelte hoge bloeddruk mijn bloeddruk was een paar jaar geleden echt levensgevaarlijk hoog niks hielp om het te laten zakken tot mijn huisarts zei drink eens wat koffie in de morgen en sinds ik dat doe zakt de bloeddruk naar zijn normale waarde en hoef ik nog maar een keer per jaar op controle mijn bloeddruk is nu wat ie wezen mag dus zo slecht zal koffie echt niet zijn en ik drink 7-8 koppen per dag en voel me uitstekend

  • Helemaal mee eens Boudewijn! Mijn opa rookt iedere dag een pakje sigaretten en is 97 jaar!

   Dat koffie drinken een goed effect heeft op jouw gezondheid wil niet zeggen dat dit voor iedereen het geval is…. Conclusie: Het bovenstaande verhaal is GEEN onzin :)

 5. Vroeg of laat gaat iedereen dood geniet van t leven en drink koffie zoveel je wilt. Liever tebdik in devkist dan weer een feestje gemmist zullen we maar zeggen

 6. ik ken mensen die dood zijn gegaan aan koffie. ik was een keer op een festival waar een van me maten overdoses koffie heeft gehad, toen moest hij met spoed naar het zieken huis. nu mist hij de helft van zijn arm en zijn voet is hij ook kwijt. en zijn zicht is met 80 % vermindert.

 7. Ik zie (en zie dit heel vaak) dat verbanden meteen worden veranderd in oorzaken (correlaties vs causaal verband).
  Hoofdpijn in het weekend bij het stoppen met koffie drinken ? Veel mensen, dus niet iedereen…. Zinnen als ‘zal dus wel te maken hebben met’ : suggestief.
  In het weekend slaappatroon veranderen (uitslapen voor ‘veel’ mensen), daar wordt ook can gezegd dat het hoofdpijn veroorzaakt. Dus, wat veroorzaakt nu wat ? Ik heb het antwoord niet, maar doe niet alsof ik dat wel heb, en dat zou vetvrij ook wel eens mogen doen.
  Enne, lichamelijke verslaving werkt heel anders dan aangenomen wordt, hier is inmiddels wetenschappelijk bewijs voor.

 8. Zeker een theedrinker?? En dan geen zwarte thee??
  Ik blijf lekker aan de cafeïne vrije koffie en geniet van elke kop, 8 x perdag!

 9. Ik drink altijd twee kopjes koffie per dag en vind het moeilijk om te stoppen. Ik heb het wel geprobeerd maar krijg dan verschillende problemen zoals een stagnerende stoelgang en minder energie. Ik wil na het lezen van dit artikel toch weer een poging wagen maar wat kan ik doen om de klachten die ik dan krijg te voorkomen?

  Rolien

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in