Koffie niet slecht voor de gezondheid

Veel koffiedrinken hoeft de gezondheid niet te schaden. Mannen en vrouwen die koffiedrinken overlijden niet eerder dan mensen die weinig of geen koffie drinken. Ook niet als er zes koppen koffie per dag worden gedronken. Die conclusie trekken Amerikaanse onderzoekers van de Harvard Medical School in Boston. Zij publiceren een studie waarin 130.000 mannen en vrouwen over een periode van 20 jaar werden gevolgd in het wetenschappelijk tijdschrift Annals of Internal Medicine.

koffie

De onderzoekers analyseerden gegevens die werden verzameld van 90.000 verpleegsters en 40.000 mannelijke gezondheidswerkers. Om de twee tot 4 jaar kregen zij uitgebreide vragenlijsten voorgelegd over levensstijl, eet- en drinkgedrag en over gezondheidsproblemen. Ook over het gebruik van koffie werden vragen gesteld. De wetenschappers gingen op zoek naar een mogelijk verband tussen koffieconsumptie en de kans op overlijden. Die relatie bleek niet aan te tonen.

Alcoholconsumptie en Overgewicht

De epidemiologen schrijven deze opvallende conclusie toe aan het feit dat zij de gegevens hebben gecorrigeerd voor andere risicofactoren die de gezondheid schaden zoals roken, alcoholconsumptie en overgewicht. Dat blijkt essentieel want veel koffiedrinken gaat over het algemeen samen met een minder gezondheidsbewuste leefstijl. Het blijkt dat mannen en vrouwen die veel roken, drinken en eten ook meer koffiedrinken.

Uit de data-analyse leiden de onderzoekers af dat koffiedrinken mogelijk zelfs een beschermend effect heeft. Naarmate meer koffie wordt gedronken, lijkt het overlijdensrisico iets af te nemen. Dat geldt met name voor vrouwen. Dat houdt mogelijk verband met stoffen met een antioxidant-werking in koffie. Kennelijk compenseren deze stoffen voor de bloeddrukverhogende werking van cafeïne in koffie.

2 Reacties

  1. Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Sla deze niet over. Ontbijt desnoods met een bakje yoghurt met fruit of muesli.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in