Koken voor en door diabeten

Heb je wel eens asperges op en lust je zalm?”, vraagt chef-kok Frank van der Zande aan de twintigjarige Danielle Blom, zijn hulpkok voor die dag.

Blom schudt twee keer nee. “Wat moet ik daar nou toch mee”, roept Van der Zande lachend in kookstudio Artichaud in ’t Sas in Breda. Blom heeft sinds haar elfde diabetes en werkt samen met Van der Zande mee aan de opnames van ‘Koken in beeld’, een nieuw online kookprogramma vóór en dóór mensen met diabetes.

Maar liefst één op de twintig mensen lijdt aan suikerziekte. Een groot deel hiervan wordt veroorzaakt door verkeerde voeding. Hier moet nodig iets aan gedaan worden, vond het farmaceutische bedrijf Novo Nordisk, dat zich vooral op diabetes richt. Karen Vink, projectmanager van Novo Nordisk, kwam daarom met het initiatief om een kookprogramma te starten, speciaal voor mensen met diabetes.

In het programma, dat op internet te volgen zal zijn, kookt Van der Zande, de kok van restaurant Umoja in Amsterdam, een verantwoord driegangenmenu samen met een jongere die diabetes heeft. De smakelijke recepten worden gecombineerd met uitgebreide achtergrondinformatie en het programma eindigt met een toelichting door diëtiste Corine Vernooij.

“De gerechten zijn erg lekker, maar dat gezond en lekker koken kost soms wel een hoop tijd, dus ik weet niet of ik deze gerechten zelf nog vaak ga maken,” zegt Blom nadat ze samen met Van der Zande een uitgebreid menu heeft bereid.

Toch geeft ze aan dat ze wel veel goede tips heeft gekregen van de chef-kok en de diëtiste.
Ook diëtiste Vernooij is erg te spreken over het initiatief. “Voeding is iets heel moeilijks en deze actie zal voor kijkers misschien weer een gezonder voedingspatroon opleveren”, aldus Vernooij.

Het programma is volgens Novo Nordisk niet alleen voor mensen met diabetes, maar leerzaam voor iedereen. “Veel mensen weten niet wat diabetespatiënten wel of niet mogen eten. Dan komen ze bijvoorbeeld aan met een suikervrij gebakje voor iemand met diabetes, maar dat ze alleen suikervrije producten mogen eten is achterhaald. Eigenlijk mogen ze gewoon alles, als het maar gezond is”, legt Vink uit.

‘Koken in beeld’ maakt deel uit van het programma ‘Changing diabetes’: een reeks initiatieven van Novo Nordisk in de strijd tegen diabetes. Zo is er naast het kookprogramma ook bijvoorbeeld de Changing Diabetes World tour, een truck die door verschillende landen rijdt, om aandacht te vragen voor diabetes wereldwijd.

Het kookprogramma is te volgen op http://www.eetjemetonsmee.nl. Als het aanslaat hoopt Vink dat het ook op televisie kan gaan verschijnen.

bron: BN de Stem

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in