Waarom een Koolhydraatarm Dieet Onzin is

Koolhydraten worden al langer als dikmakers gezien. Dankzij dit imago vermijd iedereen opeens brood en aardappelen. Die zijn helemaal uit den boze in de meeste moderne diëten. En de meeste mensen lijken succes te boeken met zulke diëten. Om af te kunnen vallen moet je dus geen koolhydraten eten. Het grote geheim van gewichtsverlies is een koolhydraatarm dieet. Of juist niet? Uit recentere onderzoeken blijkt steeds vaker dat zo een dieet niet zo een wondermiddel is als men gelooft. Waar gaat het dan mis? En hoe kun je blijvend en gezond afslanken? Dit lees je hier terug.

Om bij het begin te beginnen, laten we eerst duidelijk vaststellen wat koolhydraten zijn. Koolhydraten noemt men ook suikers, het zijn, net als vetten en eiwitten (Dieet Pro) voedingsstoffen. De grote bronnen van koolhydraten zijn aardappelen, pasta, brood, rijst, gebak, ijs, snoepgoed en ook fruit. Ja, er zitten ook koolhydraten in fruit!

Waarom noem je Koolhydraten Suikers?

Na consumptie worden koolhydraten in je lichaam afgebroken tot glucose. Glucose is een vorm van suiker dat klein genoeg is om met gemak in het bloed te worden opgenomen. Dit proces gaat gepaard met de productie van insuline, een hormoon dat de opname van glucose in de organen stimuleert. De suikers worden dus volledig vanuit het bloed in de organen opgenomen.

Waarom zijn koolhydraatarme diëten zo populair?

Personen op een koolhydraatarm dieet eten zo min mogelijk koolhydraten. In essentie probeert men de hoeveelheid glucose in het bloed zo laag mogelijk te houden. Het teveel aan glucose, dat niet door de organen en spieren wordt opgenomen, wordt immers als vet opgeslagen in het lichaam.

Dus als je minder koolhydraten consumeert, sla je minder vet op. Dat is de theorie achter zo een voedingsplan. In hoeverre dit werkt daar zijn er nu dus twijfels over.

Koolhydraten als bron van energie voor het lichaam

Dit is een punt dat de meeste personen over het hoofd zien. Men vergeet dat je ook calorieën haalt uit vetten en eiwitten. En je zult uiteindelijk pas afslanken als je minder kcal eet dan je lichaam verbruikt. De successen die men boekt op een koolhydraatarm dieet komen dus doordat men minder kcal eet.

Zou je op een koolhydraatarm dieet juist veel vetten en eiwitten gebruiken, dan zul je weer teveel calorieën binnen krijgen. De overbodige calorieën worden dan als vet in het lichaam opgeslagen. Vooral vetten zijn erg calorierijk; hou dat dus goed in de gaten.

Heb je vet verloren of vocht?

Wat men ook over het hoofd ziet op een koolhydraatarm dieet is dat men geen vetten kwijtraakt. De cijfers op de weegschaal zijn wel minder, maar gewichtsverlies is niet hetzelfde als vetverlies. Je gewicht neemt af omdat je veel vocht verliest. Dit vocht werd met de koolhydraten opgeslagen. Zodra de koolhydraten in je lichaam opraken zul je dan ook veel vocht verliezen.

Kun je blijvend afslanken op een koolhydraatarm dieet?

Het jojo-effect, waarbij je weer aankomt, is iets dat we allemaal het liefst vermijden. Dit probleem zie je best vaak bij koolhydraatarme diëten, omdat men na het succesvol afvallen weer ‘normaal’ gaat eten. Hierdoor zul je weer aankomen.

Energie zonder koolhydraten?

Koolhydraten zijn de voornaamste bron van energie van het lichaam. Als je alle koolhydraten schrapt zal je energieniveau meteen afnemen. Het lichaam haalt ook energie uit vetten en eiwitten, maar koolhydraten zijn de eerste keus. Vooral bij het sporten is dit het geval.

Hoe kun je dan afslanken?

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken na het lezen van dit stuk, is het wel degelijk gezond om minder koolhydraten te eten. Waar je op moet letten is dat je niet teveel geraffineerde suikers en witte granen eet. Die zijn slecht voor de gezondheid.

Ga liever voor gezonde volkoren koolhydraten. Die geven je energie en een vol gevoel. Daarnaast hebben eiwitten en gezonde vetten ook een belangrijke plek in een gezond dieet. Combineer een gezond dieet met voldoende rust en regelmatig sport voor duurzaam gewichtsverlies.

Gezonde Groeten,

natascha

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in