Wat is koolhydraatrijke voeding?

In onze voeding zitten er voedingsstoffen. Ze zijn te verdelen in microvoedingsstoffen en macrovoedingsstoffen. Onder de macrovoedingsstoffen vallen de koolhydraten, eiwitten en vetten.

Deze koolhydraten zijn suikers die ons lichaam uit onze voeding haalt en omzet in bloedsuiker om later energie van te produceren. Daarom zijn koolhydraten onze belangrijkste energiebron. Het lichaam haalt er 50-55% van onze energiebehoefte uit. 1 gram aan koolhydraten levert wel 4 kcal op.

Inhoud van dit artikel

Verteerbare en onverteerbare koolhydraten

Koolhydraten worden verdeeld in de verteerbare en de onverteerbare koolhydraten.

Onder de verteerbare koolhydraten vallen:

  • Enkelvoudige koolhydraten (mono-sacharide): hieronder vallen fructose (vruchtensuiker) en glucose (bloedsuiker).
  • Tweevoudige koolhydraten (di-sacharide): hieronder vallen sacharose (gewone suiker) en lactose (melksuiker).
  • Meervoudige koolhydraten (poly-sacharide): hieronder valt zetmeel.

Onder de onverteerbare koolhydraten vallen:

  • Voedingsvezels: deze zorgen voor een goede stoelgang. Ze geven ook een vol gevoel, waardoor er ook minder gegeten wordt. Vandaar dat voeding met veel voedingsvezels goed past in een dieet van iemand die aan het afvallen is. Ze helpen ook het cholesterolgehalte omlaag te brengen en ze leveren geen energie.

Waar zitten veel koolhydraten in?

Het is natuurlijk goed om te weten waar er veel koolhydraten in zitten.

Suiker, honing en siroop

Het is overduidelijk dat deze 3 middelen heel veel zoet bevatten. Dus natuurlijk heel veel koolhydraten. Deze 3 middelen kun je ook als vervanging voor elkaar gebruiken. Dus in plaats van suiker in je thee te doen, kun je honing erin doen. Ook op pannenkoeken kun je 1 van de 3 naar keuze plaatsen. Verder is honing ook een goede slaapmiddel.

Brood en broodvervangers

In brood en broodvervangers zit er heel veel zetmeel. Denk maar aan rijst, pasta, bami en bakbanaan. Deze zijn wel goede bronnen van koolhydraten. Wel voorzichtig mee wezen, want deze zijn de dikmakers.

Zoet broodbeleg

Denk maar aan jam, hagelslag en chocopasta. Al deze producten bevatten heel veel koolhydraten.

Sausjes en dressings

Zoet is een goede smaakmaker, vandaar er ook vaak veel zoet zit in sausjes en dressings. De bekende sauzen zijn whiskysaus, zoete slasaus, knoflooksaus, chilisaus en barbecuesaus. Deze zijn heerlijk op hartige hapjes.

Soepen

Hier wordt er niet bij stilgestaan hoeveel zoet er in soepen zit. Denk maar aan erwtensoep, aardappelsoep, bonensoep en maϊssoep. De ingrediënten van deze soepen zijn rijk aan koolhydraten, vandaar ze ook goede bronnen zijn van koolhydraten.

Wortels en knollen

Knollen en wortels zitten vol zetmeel, vandaar ze ook goede vervangers van rijst zijn. De bekende knollen zijn cassave, rapen, pastinaak, aardappelen, aardperen en rode bieten.

Chips en zoutjes

Men staat er vaak niet bij stil dat er ook heel veel zoet in zoute hapjes kan zitten. Enkele hiervan zijn paprikachips, borrelnootjes, tuc en kaaszoutjes.

Vleeswaren

Vleeswaren zoals salami, rookworst, knakworst, voorverpakte hamburgers, gebraden gehakt en boterhamworst. Deze verwerkte vleeswaren zijn heel rijk aan koolhydraten.

Bonen en erwten

Deze bonen bevatten heel veel koolhydraten. Ze bestaan grotendeels uit zetmeel.

Fruit en vruchten

In vruchten zit er fructose (vruchtensuiker). De gedroogde vruchten bevatten ook heel veel koolhydraten.

Fris en zuivel dranken

Hier gaat het om de de alledaagse dranken behalve de ‘light’ dranken. Denk maar aan de fruitsappen, fruitstropen die je moet verdunnen voor het te drinken. Ook de zoete zuiveldrankjes als chocomel en Yogho!Yogho!

Smeuïge desserts

Vooral de toetjes hebben veel zoet in zich, dus natuurlijk zijn ze rijk aan koolhydraten. Denk maar aan de heerlijke tiramisu, pudding, vla, slagroom, pap en milkshake.

Deze middelen zijn slechts enkele van de koolhydraatrijke producten. Er zijn nog veel meer. Dus pas maar goed op je voeding! Koolhydraten zijn suikers en die maken je snel dik. Dik zijn is niet lelijk, maar kan wel goed ongezond voor je worden. Het kan namelijk de oorzaak zijn van suikerziekte!

Gezonde Groet,

mark

[thrive_leads id=’46006′]

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in