Koolsoepdieet

Koolsoepdieet – Nieuw verbeterd recept

Zoals de naam al aangeeft, is de belangrijkste component van het koolsoepdieet koolsoep. Dat is echter niet het enige dat je mag eten bij dit dieet. Op bepaalde dagen mag je ook fruit en groenten eten, zowel rauw, gekookt als gestoomd. Wel gelden er enkele uitzonderingen. Zelfs rijst, vlees en vis staan op het programma, maar enkel op bepaalde dagen. Koolsoepdieet Vetvrijsoep wince

Soep, groenten en fruit mag je onbeperkt eten. Honger zal je dus niet zo snel krijgen bij dit dieet, al zal je wel verlangen naar vet en suiker.Dit dieet is uit Amerika komen overwaaien, waar het “het cabbage soup diet” wordt genoemd. Men beweert daar dat het een ziekenhuisdieet is en dat het met name aan hartpatiënten in New York wordt gegeven. Dit wordt heftig door de betrokken ziekenhuizen ontkend en als u naar de samenstelling kijkt, ziet u wel waarom. Het is een van die onevenwichtige bliksemdiëten die u snel 5 tot 8 kilo doen vermageren. Maar als u daarna niet op uw voeding let, zitten de pondjes er zo terug aan. Het idee is dat u een dagelijks menu hebt dat u onbeperkt mag aanvullen met soep

Weekdieet

Het koolsoepdieet is een tijdelijk dieet dat je slechts een week mag volgen. Het regime voorziet je lichaam immers niet van alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Eiwitten ontbreken bijvoorbeeld veelal.

Ingrediënten:

* een halve kool
* 450 gram bloemkool
* 450 gram prei
* 3 wortelen
* 4 selderijstengels
* 3 grote tomaten
* 2 rode pepers
* 3 uien
* 2 teentjes knoflook
* 1 blik gepelde tomatenblokjes
* 2 eetlepels olijfolie
* 2 à 2,5 liter water
* 2 bouillonblokjes
* 1 eetlepel kerriepoeder
* 1 eetlepel karwij
* 1 eetlepel verse koriander
* 2 laurierbladeren
* 2 kleine gedroogde chili’s
* 1 of 2 citroengrasstengels
* sojasaus
* verse peterselie

Bereiding

* Was en snij de groenten.
* Giet twee eetlepels olijfolie in een grote pot en verwarm deze.
* Als de olijfolie voldoende warm is, voeg je er de uien en de prei aan toe.
* Roer er ook de knoflook en de karwij door.
* Laat deze ingrediënten even sudderen in de pot.
* Voeg er dan de overige groenten aan toe, alsook het water.
* Meng er de bouillonblokjes, de koriander, de laurierbladeren en het citroengras door.
* Laat dit geheel eerst tien minuten koken, waarna je het kookvuur zachter zet en alles nog even laat sudderen.
* Kruid de soep ten slotte met wat sojasaus en verse peterselie.

Zin en onzin van het koolsoepdieet

Koolsoep is een gezonde soep die weinig calorieën levert. Bovendien is het een goede hongerstiller: de vele groenten in de soep zorgen voor een redelijk voldaan gevoel.

Voorstanders van dit dieet schrijven magische eigenschappen toe aan de koolsoep. Zo zou de soep vetten verbranden en negatieve calorieën bevatten. Hoe meer je van de soep eet, hoe meer je afvalt, luidt het. Jaren geleden doken deze zogenaamde negatieve calorieën voor het eerst op. Voeding met negatieve calorieën zou meer energie van het lichaam vragen om te verteren dan dat de voeding biedt. Met als gevolg: de verbranding van reservevetten. Hoe mooi dit ook mag klinken, dit is nonsens en wetenschappelijk onbewezen.

In werkelijkheid verlies je veel vocht met het koolsoepdieet en slechts weinig vet. Bovendien loert het jojo-effect voortdurend om de hoek. Doordat je calorieinname gedurende één week erg laag is, zal je lichaam alle voedingsstoffen extra opsparen als reserve, mocht er zich nog eens zo’n periode voordoen. Daardoor zal er slechts sprake zijn van een lage verbranding.

Een beperkt aantal voedingswaren mag je quasi onbeperkt eten: dat maakt het koolsoepdieet erg eentonig. Bovendien neem je onvoldoende voedingsstoffen op; het menselijk lichaam heeft nu eenmaal eiwitten, vetten, calcium… nodig. Houd het dus op een zevendagendieet. Wil je toch meer afvallen, las dan zeker een pauzeweek in.

Let ten slotte op met te veel zout. Als je liters soep op een dag drinkt, dan riskeer je een verhoogde zoutinname wat je bloeddruk kan doen stijgen. De boosdoeners zijn de bouillonblokjes die men aan de soep toevoegt. Daarom kies je beter voor zoutarme bouillonblokjes.

LET OP: volg het dieet stipt. Indien u enkel de soep eet zal u snel aan ondervoeding lijden!!!

Het Koolsoepdieet

DAG 1
Alle fruit, behalve bananen. Soep zoveel u wil.
Meloenen en watermeloenen hebben minder calorieën dan de meeste fruitsoorten.

DAG 2
Alle groenten. Samen met de soep. Eet, tot u genoeg hebt, verse of blikgroenten. Probeer zoveel mogelijk groene bladgroenten te eten en vermijd gedroogde bonen, erwten en maïs.

Bij het avondmaal mag u zich belonen met één gekookte aardappel (in de schil) of uit de oven met wat boter. Eet geen fruit!

DAG 3
Eet zoveel soep, fruit en groenten als u wilt. GEEN aardappel!

Als u dit hebt gevolgd gedurende 3 dagen, zonder vals te spelen, hebt u reeds 2,5 tot 3 kg verloren.

DAG 4
Bananen en afgeroomde (magere) melk. Samen met de soep. Gedurende deze dag mag u tot 8 bananen eten en zoveel mogelijk bronwater drinken als u kan.

Idee: maak bananenmilkshakes!

Bananen hebben veel koolhydraten en calorieën, evenals de melk, maar op deze dag heeft uw lichaam dit nodig, vooral de potassium in de bananen, ook de koolhydraten en de calcium zodat u minder zin hebt in zoetigheid.

DAG 5
Rundvlees, kip of vis met tomaat. U mag 300 à 450 gr. vlees of vis hebben samen met een blik tomaten of 6 verse tomaten.

Probeer minsten 6 tot 8 glazen bronwater te drinken om de zuren uit uw lichaam te spoelen.
Eet minstens 1 x de soep!

DAG 6
Rundvlees en groenten, zoveel u maar wilt. U kan zelfs 2 of 3 steaks hebben met groene bladgroenten, maar geen aardappel!

Eet minsten l x de soep.

DAG 7
Bruine rijst, ongezoet fruitsap en groenten. Zoveel u maar wilt.
Eet minstens 1 x de soep!

Op het einde van de zevende dag, als u alles stipt hebt gevolgd, zal u 5 à 8 kg. minder wegen.

Indien u het strikt gevolgd hebt, zal dit dieet uw systeem gereinigd hebben en u een fantastisch gevoel geven. U zal ook meer energie hebben.

Indien problemen met de stoelgang: 1 kopje vezels.

VERBODEN: brood, alcohol, koolzuurhoudende dranken en dieetdranken!

TOEGELATEN: bronwater, ongezoete thee, ongezoete (zwarte) koffie, ongezoet fruitsap, bessensap en magere melk.

Na het dieet 24 uren wachten met alcohol!

Wat is jouw ervaring met dit dieet? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

Hartelijk dank voor je bijdrage!

264 Reacties

 1. Ik begin morgen met het koolsoep dieet hoeveel broccoli moet ik gebruiken ipv witte kool, en mag ik ook de dagen verwisselen of moet je de juiste volgorde volgen?

 2. Ik ben 24 juni begonnen met het soepdieet. Heb een grote pan soep gemaakt van 1 grote ui, 3 tenen knoflook, aangefruit in heel klein beetje olijfolie, 4 stengels bleekselderij met blad, 3 tomaten, een zak soepgroenten, 2 groentebouilliontabletten, peper, scheut sojasaus. Ik heb de soep niet gepureerd maar kan wel, dan kan je het in een flesje doen en meenemen naar je werk.
  De eerste dag begonnen met een glas vers geperst sinaasappelsap, een schaaltje gemengd vers fruit (meloen, ananas, perzik). 1 gekookt eitje, mijn man had er per ongeluk 2 gekookt, dus heb ik die maar opgegeten, en een kom soep.
  Tussen de middag een kom soep, tussendoor een appel en een paar glazen water.
  ‘S avonds een kom soep en daarna helemaal niets meer.

  Dag 2.
  1 gekookt eitje, dat blijf ik er toch maar inhouden.
  Lunch: 1 kom soep, tussendoor water gedronken
  Avond: 1 kom soep
  Verder niets meer.

  Na dag 2 was ik 2 kilo afgevallen, dus dat motiveert.
  Ik drink tussendoor nog 2 mokken thee en 3 koppen zwarte koffie per dag. Geen alcohol!

 3. Hallo,

  Ik heb een vraagje. Ik ben vandaag de eerste dag begonnen met dit dieet. Die soep is echt niet te eten dus heb het maar gepureerd met de blender zodat ik er niet in hoef te bijten haha.. Alleen ben ik nu ook al 2 dagen ongesteld. Ben ik op het einde van de week dan wel wat gewicht kwijt?

  Groetjes Lieke

 4. Vandaag is mijn 4 dag. Van het dieet. Ik ben. 3 kilo afgevallenq. Ik. Ben heel blij. Ik woog. 81,100. En nu weeg ik 78,100. Ik wens jullie heel veel. Succes.

  Groetjes

  Yashim

 5. hallo Magali

  dat moet jij aan jou huis arts varagen of jij dit dieet mag doen. ik ga zelf morgen beginnen met deze dieet. ik weeg 85 kilo. ik hoop dat kan vol houden. want ik wil heel graag afvallen.

  succes

  yashim

 6. Hallo,

  Heb een vraagje, mag men dit dieet ook tijdens de borstvoeding toepassen, mijn Baby is acht maanden oud, en ze eet ook al mee aan tafel. Melk wilt ze niet drinken, daarom kan ik nog niet stoppen met borstvoeding. Heb Last van mijn rug door de overtollige kilo’s die ik ben bijgekomen tijdens de zwangerschap, of is het geen aanrader? Alvast bedankt!,

 7. Karlone,

  Ik weet niet hoe groot je bent maar 99 kg is inderdaad wat veel. Afvallen is een combinatie van “op de home trainer zitten ” en je eetgewoontes veranderen. Koolsoepdieet kan daar een begin van zijn. Je vindt het recept van koopsoepdieet zeker via google. Veel succes. Het kan een begin zijn…. Ik ben indertijd nog 5 kg afgevallen in één week tijd met die koolsoep… maar verander vooral je eetgewoontes.

 8. hallo wie kan mij helpen om deze soep te maken ik woon in de buurd van menen- wervik – ieper in ( belgie) ik zou dolgraag terug aan min 80 of 84 wegen ik ben nu ongeveer 99 kilo om geen 100 te zeggen , ik wandel iedere dag en soms op de home trainerfiets maar helpt precies niet , ik zou graag iemand leren kennen of ontmoeten van de omgeving die mij er in kan helpen en dan staan we samen sterk ik hoop op een leuke en mooie ontmoeting voor samen te dieten :)

  vriendelijke groetjes
  en tot snel dieet hoor :)

  karlone.

 9. Kan het ook met soep zonder de kool? Ik ben gene fan vd koolsoep…
  Of bv met gewoon vetarme bouillionsoep?
  Of soepen van weight watchers?

 10. Vervolg van mijn soepdieet, ik heb het 7 dagen volgehouden geen enkele misstap en dus 5 kilo kwijt, dan gestopt en gewoon normaal gedaan, op 25 mei ben ik voor 3 weken naar de cote d’azur geweest, elke dag op restaurant voor het diner, steeds minimum 3 gangen, alhoewel ik eerlijk moet zeggen dat eens bij het hoofdgerecht ik minimum de helft aan mijn partner doorgaf om nog wat plaats te hebben voor het dessert, tijdens de dag lette ik wel wat op, ontbijt met cornflakes magere melk en zoetstof of frans brood met ja confituur maar met 65% vruchten en voor lunch meestal een slaatje met kip of vis geen brood of koolhydraten,( dat at ik wel bij het avondeten in de restaurants en gebruikte ook boter bij het brood en haast elke dag frietjes bij het hoofdgerecht) alhoewel ik tijdens de dag toch wel wat gebakjes, sorbets en occasioneel een ijsje binnengewerkt heb,ook trakteerde ik mezelf eens per week op churros wat een echte dikmaker is, ben terug gekomen van verlof en heb hier wel wat verder geschransd, aan ieder die zegt dat men enkel water verliest kan ik zeggen dat het in mijn geval absoluut niet het geval is, de 5 kilo zijn er nog steeds af, ik begrijp het zelf niet maar toch is het zo. Ik was fysiek wel veel actiever op verlof dan nu ik terug ben sinds 15 juni en dan voor ik vertrok, 5 kilo is niet voldoende er moet meer af, dus ben ik nu 2 dagen terug opnieuw begonnen en ik moet eerlijk zeggen dat ik nu nog maar 200 gram kwijt ben maar ik hou vol want ik heb 2 dagen terug cortisonen moeten nemen en ik denk dat dat de reden is dat mijn lichaam vocht ophoudt, ben er haast zeker van is ook een gekende bijwerking dus ik hoop dat binnen een paar dagen al dat vocht afkomt en de weegschaal dan een ander cijfer geeft, belangrijk is dat zelfs na zo een verlof en het redelijk schransen nadien thuis de 5 kilo er nog steeds af zijn, en we zullen nu zien binnen 5 dagen, ik verlies niets door vol te houden, want nu eerlijk een dieet van soep met zoveel groenten en fruit en ja ook proteïnen en koolhydraten in de latere dagen kan toch niet ongezond zijn.

 11. Mag je beschuiten eten ?Want ik en mijnzoon volgen dit dieet en het begint een beetje eentonig te worden.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in