Kraanwater zacht genoeg

Leidingwater ontkalken is niet goed voor het hart. Zachter water mag dan goed zijn voor de huishoudapparaten, voor de gezondheid is het af te raden.

Kraanswater krijgt ten onrechte veel kritiek. Het is veilig en gezond. Professor Guy Debacker, cardioloog en epidemioloog aan de Universiteit Gent, stelt dat een te lage opname van calcium (kalk) en magnesium, twee mineralen die de hardheid van leidingwater bepalen, het risico op overlijden door hart- en vaatziekten vergroot.

Studies over de effecten van ontkalkt water op de gezondheid, spreken elkaar soms tegen, maar de meerderheid wijst toch in de richting van slecht voor hart en bloedvaten.

Over magnesium is er ovigens minder discussie: een tekort verstoort het elektrisch geleidingssysteem in het hart waardoor het risico op hartritmestoornissen vergroot.

De Backer wijst in Bodytalk naar de aanbeveling van de wereldgezondheidsorganisatie die het beschermend effect van hard drinkwater benadrukt. Het installeren van een waterverzachter met het oog op een betere gezondheid, is dan ook een mythe. Zacht water is alleen beter voor de huishoudtoestellen. Maar die kan u ook apart ontkalken.

Mineraalwater

Voor de hoeveelheid opgelost magnesium en calcium kan leidingwater de vergelijking met de mineraalwaters overigens zeer goed doorstaan. Je hoeft dus geen mineraalwater te drinken om voldoende mineralen binnen te krijgen. De discussie over leidingwater draait ten gronde om het verschil in smaak. Veel mensen vinden leidingwater niet lekker. Een tip: zet een kan leidingwater in de koelkast. U zult verrast zijn door het smaakverschil.

bron: knack.be

1 reactie

  1. ik drink altijd kraan water…gewoon een glas op aanrecht zetten..en gelijk leeg drinken..een stuk goedkoper dan al die pakken ophalen…toch?

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in